sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Bolezni, ki jih prenašajo klopi, Jože Cimperman, dr. med. s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja - 21. maj '11 at 16:35

Pomlad je nadvse primeren čas za izlete v naravo, v gozdove, je pa to žal tudi čas, ko na nas prežijo majhne, a zelo nevarne živali. To so klopi, ki prenašajo številne bolezni, tudi take, ki lahko vodijo v smrt. Lymska borelioza je ena izmed bolezni, ki so v Sloveniji najbolj razširjene, strokovnjaki govorijo celo o pandemiji. Potem pa je tu še klopni meningoencefalitis, pred katerim se sicer lahko zaščitimo s cepljenjem, a je cepivo relativno drago. O boleznih, ki jih prenašajo klopi, in o zaščiti pred njimi bo v spletni klepetalnici govoril in odgovarjal na vprašanja prim. dr. Jože Cimperman, dr. med. s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC LJ.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bo gost Jože Cimperman, s klinike za infekcijske bolezni,  odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

 

ana: Pozdravljeni dr. Cimperman! Sem starejša ženska. Pred dvema letoma sem imela simptome borelioze, ki so se pri zdravniku s testom tudi potrdili, saj je test bil pozitiven. Potem sem bila na antibiotikih, nekaj časa na infuziji in test je bil negativen! Zanima me, kako je to možno, da je bil test pozitiven, ob ponovnem pregledu na infekcijski kliniki v Ljubljani pa negativen?

Jože Cimperman: Pozdravljeni ga. Ana, na kliniki delamo več testov in verjetno je bil bolj specifičen (bolj natančen) test negativen. Lep pozdrav!

andraž75: dober dan. zanima me, ali se lahko borelioza po tem, ko sem jo enkrta že prebolel ponovi? Hvala

Jože Cimperman: Pozdravljeni g. Andraž, lahko se ponovi. Lep pozdrav!

klepetalka: zanima me kakšni so načini zavarovanja pred klopi - tistih smrdečih strupenih repelentov res ne nameravam uporabljati ...

Jože Cimperman: Čimprejšnja odstranitev prisesanega klopa.

sonja: Lepo pozdravljeni, mene pa zanima koliko stane cepljenje in na koliko časa se je potrebno cepiti? Hvala za odgovor.

Jože Cimperman: Bazično cepljenje: 3 x prvič, nato drugič čez 1-2 meseca in tretjič čez 9-12 mesecev. Nato se ponovi čez 3 leta in nato na 5 let do 60. leta starosti, nato ponovno na 3 leta. Vsako cepljenje stane na ZZZV 32 eur.

aleksandrakobal: Za živali vem, da obstajajo preparati, s katerimi namažemo pse in potem jih 4 mesece klop ne napade. Zanima me, ali kaj takega obstaja tudi za ljudi? Morda kaj podobnega razvijate?

Jože Cimperman: Zaenkrat ne. Obstaja le naprava, ki deluje na elektriko (baterijo) in oddaja posebne valove, ki odbijajo klope. (Te naprave uporabljajo predvsem lovci)

une: kakšni so stranski učinki cepiva proti klopnemu meningitisu

Jože Cimperman: Običajno le lokalne spremembe na koži, ki so tudi po mojih izkušnjah redke, opisanih pa je nekaj zapletov  s prizadetostjo živcev, vendar so te težave minile in so skoraj v celoti izvenele (približno 20 takšnih bolnikov opisanih v literaturi).

zzzz4z: a se res lahko klop prenese s psa name???? a niso pasji bolj veliki itd.?

Jože Cimperman: Lahko se prenese, vendar to ni pogosto. (veliki so, ker so napiti s krvjo)

 

moderator:  Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti