sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Jana Koteska - manekenka, članica sekcije mladih bolnic Slovenskega združenja Evropa Donna - 10. september '11 at 18:00

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. Zelo pomembno je, da raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj in vsako spremembo na dojkah  je potrebno podrobno spremljati, saj lahko gre za maligno tvorbo. Jana Koteska, Tanja Španić in ostale članice sekcije mladih bolnic Slovenskega združenja Evropa Donna so se vse soočile z rakom dojk, dobro poznajo problematiko in vam lahko pomagajo s koristnimi informacijami. Pridružite se klepetu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 18:00 bo gostja Jana Koteska - manekenka, članica sekcije mladih bolnic Slovenskega združenja Evropa Donna odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Jana Koteska> Europa Donna ima tri SOS telefone, na katere lahko postavite vaša vprašanja in sicer:

- 041 516 900 prim. Mojca Senčar, predsednica ED

- 040 327 721 prim. Gabriela Petrič Grabnar, podpredsednica ED,

-medtem ko lahko mlajše bolnice svoja vprašanja zastavijo predsednici sekcije mladih, Tanja Španić na te. 031 343 045

Vse tri lahko pokličete med 11. in 19. uro vsak delovni dan. Prav tako pa lahko vprašanja zastavijo tudi sorodniki in prijatelji, ki so v stiski ob bolezni matere, žene, sestre, prijateljice,... saj vemo, da v bolezni ne zboli le bolnica, temveč ob njej tudi njena ožja in širša "družina".

<Majda> Pozdravljeni! Zanima me, kako smo lahko prepričani, da se obolenje ne bo vrnilo potem ko ga premagamo? Hvala za odgovor in lep pozdrav!

<Jana Koteska> Lepo pozdravljeni. Težko vprašanje. V to, da smo bolezen premagali, moramo enostavno verjeti, saj nam nihče, niti zdravniška stroka, tega ne more zagotoviti, kot ne moremo niti za navadne bolezni, npr. angina ipd., pričakovati, da je ne bomo nikoli več imeli. Vsekakor pa smo po prestani bolezni še vedno pod stalno kontrolo, prav tako pa pozitiven pristop k sami izkušnji in življenju nasploh močno pripomore k splošnemu zdravju. Srečno in lep pozdrav.

<Breda> Dober dan! Potrebujem informacijo o tem, kje imajo digitalno mamografijo v celi, zlasti pa jugovzhodni Sloveniji. Prosim za odgovor. Hvala.

<Jana Koteska> Spoštovana Breda. Na to vam žal ne moremo podati točnega odgovora. Najbolje je, da o tem vprašate svojega osebnega zdravnika oz. ginekologa, pokličete pa lahko tudi na društvo ED, na zgoraj navedene telefonske številke, kjer vam bodo podali bolj točne informacije. Lep pozdrav in srečno.

<Dragica> Zdravo! V oddajo je klicala gospa z zanimivo problematiko, ki je verjetno pogosto prisotna. Kako bi vi predlagali, da se s tem spopademo? Hvala, Dragica

<Jana Koteska> Draga Dragica, tudi med mladimi se jih veliko spopada s tem problemom in kar veliko punc se je v času bolezni ali pa po njej razšlo s svojimi partnerji in so ostale same, same z otroci ipd. Zadeva ni rešena generalno in jo ženske rešujejo vsaka na svoj način, se pa v društvu borimo za celostno obravnavo bolnika, kar pomeni v določenem delu poleg zdravljenja fizične bolezni tudi zdravljenje duševnih ran posameznika. Namreč vsak se v času bolezni nahaja tudi v specifičnem življenjskem obdobju in zato je tu potreben individualen pristop. Vsekakor pa se lahko tudi za reševanje osebne problematike naročite pri psihologu na Onkološkem inštitutu (natančna navodila dobite pri svojem onkologu). Lahko nas tudi kontaktirate in povezali vas bomo z ženskami s podobno problematiko, da si izmenjate izkušnje in si na ta način pomagate. Zavedati pa se moramo, da smo ne glede na okolico, ki jo imamo v času bolezni ob strani in nam bolj ali manj stoji in pomaga pri premagovanju bolezni, še vedno sami na koncu tisti, ki odločamo o sebi in si s pozitivnim pristopom do bolezni in življenja največ pomagamo. Upamo, da smo vam vsaj delno odgovorili na vaše vprašanje. Srečno in lep dan še naprej.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti