sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Marjeta Terčelj, dr. med. - 6. december '08 at 16:30

Dihala

Smog, mraz, žalost in stres so med pogostejšimi povzročitelji bolezni dihal. Če jih ne zdravimo pravočasno, se lahko razvijejo v bronhiolitise, astmo, tuberkulozo ... Zdravnica Marjeta Terčelj je odgovarjala na vaša vprašanja.

Arhiv klepetalnice

<jasmina> Dober dan, spoštovano gospo doktor prosim za pojasnilo, zakaj mi med telovadbo, ko globoko vdihnem in nato izdihnem, sili h kašlju. Sem srednjih let, nekadilka. Hvala.

<Marjeta Tercelj> Jasmina, lahko vam gre za blago preobčutljivost dihal in ob večjih fizičnih obremenitvah suh zrak povzroča kašelj. To je nekaj normalnega in naj vas ne skrbi.

<Marjeta Tercelj> Lahko pa se testirate za astmo in alergijo pri svojem zdravniku.

<barbara> ali lahko pri otrocih z astmo res pride na morskem zraku do poslabšanja, preden se stanje izboljša?!

<Marjeta Tercelj> Barbara,pri alergičnih otrocih z astmo pride do poslabšanja na morju predvsem tam, kjer so prostori vlažni in to v spomladanskem času na morju. Poleti pa so tudi alergeni, ki sprožijo astmo.

<gledalec> pozdravljena gospa doktorica, zanima me kako si lahko pomagam pri težavah z dihanjem pri hujšem prehladu?

<Marjeta Tercelj> Gledalec, če je prejlad povezan s težkim dihanjem, pojdite k svojemu zdravniku.

<janez novak> kako si lahko pomagam pri težavah z dihanjem pri prehladu?

<Marjeta Tercelj> Janez, pri prehladu počivajte, zrak naj bo primerno vlažen, pijte dovolj čaja, vitaminov, če pa vas duši, pojdite k zdravniku.

<grega> Pozdravljeni, ogledal sem si oddajo in me zanima sledeče. Ali pri kašlju res zelo pomaga črna redkciva v kombinaciji z medom in kakšen je dejansko njen učinek? Ali dejansko pomaga?

<Marjeta Tercelj> Grega, med in črna redkvica imata določene substance, ki ugodno delujejo na dihala in za blage težave so primerna.

<meta> Stara sem 25 let in 4 teden redno obiskujem fitnes, vendar ni nikakršnega napredka v kondiciji, še vedno imam po 5 minutah teka pritisk v pljučih in zelo težko diham: ali bi svetovali, da bi se glede tega posvetovala za zdravnikom.

<Marjeta Tercelj> Meta, da, posvetujte se, lahko imate astmo.

<ana> pozdravljena gospa.zanima me ce se lahko astma ozdravi s kaksnim posegom in če se lahko pri katerih letih

<Marjeta Tercelj> Ana, so posegi za astmo, še za raziskovalne namene in pri zelo težkih astmah.

<meta> Pozdravljeni. Stara sem 47 let in že vrsto let se mi pojavlja kašelj ob prehodu na mrzli zrak.Kaj je vzrok omenjenem kašlju, ali se to lahko odpravi?

<Marjeta Tercelj> Meta, to je lahko zrak povečane preobčutljivosti dihal, ki jo tudi poznamo pri astmah. Pomaga se tako, da bolj počasi prehajate iz toplega v mrzel zrak.

<tanja> tanja: lepo pozdravljeni iz prekmurja. mami je že čez dvajset let po operaciji in obsevanju nebnega loka zaradi raka. ker so ji odrezali del neba zelo težko požira, kašlja, nima slin, .... pri kašljanju izkašljujejo vedno znova gnojno, kar je baje posledica vnetja bronhijev, ker v nje uhaja hrana. zaradi tega je tudi vedno in vedno visoka sedimentacija. moje vprašanje: kako pri tem pomagati in ali je to vnetje možno preprečiti samo z nenehnim jemanjem antibiotikov. hvala. tanja.

<Marjeta Tercelj> Tanja, po takih posegih, če se zaletava hrana in povzroča hude okužbe pljuč, takim bolnikom damo sondo v želodec in tako preprečimo aspiracijo hrane.

<matevz> prebolel sem plučnico odkrito naa začetku najprej sem 5 tednov kašljal potem 2 tedna antibiotik, sedaj en teden brez vendar še zmeraj malo kašlam vendar me zelo boli, boli na področju nad srcem

<Marjeta Tercelj> Matevž, vsekakor morate k zdravniku da vam naredi natančnejše preizkave tako pljuč, kot tudi srca. So okužbe, ki potem še dolgo časa pustijo kronični kašelj, čeprav bakterije ni več. Če pa boli srce, gre lahko tudi še za komplikacijo po okužbi, zato takoj k zdravniku.

<Moni> Nenehno me pika v spodnjem delu grla in mi potem sili na kašelj. Skašljati se pa ne morem


<Marjeta Tercelj> Moni, lahko je več vzrokov, morda tudi refluks. Posvetujte se pri zdravniku.

<grega> kolikšna je primerna vlaga za spanje oz. temperatura, kadar imamo suhi kašelj?

<Marjeta Tercelj> Grega, najboljša vlaga je od 40 do 55% vlažnost in temperatura od 21 - 23 st. Suh kašelj med spanjem je lahko znak preobčutljivosti ali na hišno pršico ali kaj drugega v vašem prostoru, ali pa morda imate refluks.

<vesna> pozdravljeni, oče že 14 dni intenzivno kašlja, dobil je antibiotik hiconcil in fluimukan, vendar stanje se ne izboljšuje. včasih je kašelj tako silovit da za kratek čas izgubi zavest.zdravnik ga ni dal na dodatne preiskave. kaj je z njim lahko narobe? hvala

<aleksandra80> mene pa zanima imam sina ki bo star dve leti in je prebolel bronhitis in plučnico hkrati bil je doma 3 tedne in se z sumamedom pozdravil sedaj pa ponovno kašlja zanima me če se plučnica in bronhitis ponavljajo

<aleksandra80> in kaj lahko ukrenem da se stanje nebo ponavljalo.hvala

<Marjeta Tercelj> Aleksandra80, Morda ni bil ta antibiotik najboljša izbira za vašega otroka in če ima še kašelj, se morate vrniti k zdravniku. Če je otrok v vrtcu, se bo še zgodilo, da bo imel bronhitise in pljučnice, ker je možnost okužbe veliko večja.

<Branko> Postavljena mi je bila diagnoza REFLUKS, dobila sem zdravila Ultop, vendar mi ne pomagajo.

<Marjeta Tercelj> Branko, za refluksni ezofagitis je boljše zdravilo NEXIUM in to višje doze prvi mesec, ob tem ustrezna dieta in skoraj prazen želodec pred spanjem. Ne smete piti mehurčkastih tekočin.

<maja> kolike so moznosti da,ce imas astmo v puberteti po koncani puberteti ozdravis

<Marjeta Tercelj> Maja, lahko, veliko, predvsem je treba paziti na zdrav način življenja, se ukvarjati s športom, uživati dosti vitaminov in zdrave prehrane.

<Loni> Spoštovani! Moja mami, stara je 46 let, ob vsakem vnosu hrane ali pijače k ustom močno kašlja-skoraj že eno leto. Kaj lahko stori? Kaj je vzrok? Najlepša hvala za odgovor.

<Marjeta Tercelj> Loni, priporočam pregled pri zdravniku. Vzrokov je mnogo, lahko tudi psihogeno.

<natalija> natali:14 dnevni suh kašelj in žgoč občutek v pljučah.Zdravnik pove,da lahko traja kašelj tudi do 8 tednov.Poslušal je čisto dihanje.Pa vendar?

<Marjeta Tercelj> Natalija, vsekakor je treba ponovno k zdravniku in napraviti še dodatno diagnostiko. Žgoč občutek v pljučih je potrebno opredeliti.

<SaŠa> Dober dan, spoštovano gospo doktor prosim za pojasnilo. Moj 75 letni oče pokašljuje že več kot 2 leti. Šele sedaj je opravil prvi pregled glede tega (rentgen pljuč), ki naj ne bi kazal česa na pljučih, pač pa so se videle otečene vratne bezgavke. So te lahko otečene le zaradi alergije ?(nima diagnoze, pač pa kiha po 7-krat skupaj...) Prosim, če lahko daste nekaj namigov, kakšni pregledi bi bili dobrodošli. Nikoli ni kadil. Imamo azbestno streho in precej časa se preživi v kletnih prostorih (radon?). Samo namig, naj gre k osebnemu zdravniku nam ne bo pomagal. Hvala za odgovor.

<Marjeta Tercelj> Saša, priporočam k pulmologu. Povečane bezgavke na vratu so lahko pokazatelj različnih, tudi težkih bolezni.

<Marija40> Pozdravljeni! Pozimi imam občutek bolečine v prsih.Je to le zaradi hladnega zraka. Koliko časa po virozi - če še vedno kašljamo - je potrebno zdravljenje? So potrebni antibiotiki?

<Marjeta Tercelj> Marija40, če kašelj traja več kot teden dni in da je spremljan z izkašljajem, je potrebno iti k zdravniku.

<moderator> drage gledalke in gledalci, za danes z našo klepetalnico zaključujeno in se vam lepo zahvaljujemo za vaše sodelovanje. današnjo temo si lahko ponovno ogledate med arhivskimi klepeti.naslednji teden pa za vas pripravljamo že novo temo.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti