sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof. dr. Bojan Tršinar, dr. med., urolog - 7. februar '09 at 16:30

Bojanom TršinarjemV klepetalnici boste tokrat s strokovnjakom lahko klepetali o uroloških težavah. Rak prostate je tretji najpogostejši rak in šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških v Sloveniji, povečalo pa se je tudi število obolelih za rakom sečnega mehurja. Z urologom, prof. dr. Bojanom Tršinarjem, dr. med., predstojnikom Kliničnega oddelka za urologijo Kliničnega centra v Ljubljani, pa boste lahko spregovorili tudi o vnetjih sečil, o ledvičnih kamnih, inkontinenci in o povečanju prostate.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Ob 16:30 začenjamo klepet z urologom, prof.dr.Bojanom Tršinarjem, dr.med. predstojnikom Kliničnega oddelka za urologijo Kliničnega centra v Ljubljani.

<moderator> Začenjamo s klepetom

<marelica> Moj oče je star 72 let in ima PSA 8.6 vendar ni rakavo. PSA je kar precej velik. Kaj svetujete.

<Polona Cijak> Lep pozdrav. Zanima me zakaj se mi je \e tretji; v enem letu ponovilo vnetje se;il, kljub jemanju antibiotikov. Vedno se mi pojavi tudi kri, ki pa izgine ko vzamem zdravilo. Kaj pravzaprav povzro;i vnetje in kako se temu najla\je izogniti? Hvala za odgovor,lp Polona C.

<DARJA> Pozdravljeni,zanima me koliko časa traja operacija tumorja na ledvici.Hvala in lep pozdrav

<klemklar> Oče je bil pri urologu prvič pri 65 letu starosti. Ugotovili so, da ima močno povečano prostato. Izvid PSA je 8. V mesecu marcu ima TRUZ biopsijo prostate. Zanima me, če je ta vrednost PSA za ta leta normalna in kakšna je verjetnost, da gre za raka? Oče že kakih 5 let hodi ponoči po 5x na wc, urin je normalen in tzdi nobenih bolečin nima! Hvala za vas odgovor in še mnogo uspehov na službeni poti! Klara

<ina> stara sem 27.let in hodim zelo pogosto na vodo(NA VSAKE 2-3 URE).Zanima me ali je kaj narobe s tem tudi ponoči hodim na wc in to nekje do 3 krat.Zanima me ali je kaj narobe in kaj mi priporočate?hvala za odgvor

<stanislav> Pred petimi leti so mi v UKC ugotovili atonijo mehurja.Pet let si že praznim mehur s katerom (najmanj 2x na dan), vmes sem imel nešteto težav (infekcije, brazgotine v sečevodu...). Na vse skupaj sem se že navadil, nikoli pa nisem prejel odgovora za vzrok te bolezni niti kako se zavarovati pred pogostimi infekcijami!

<jure> moja mami ima parkinsonizem - multisistemsko atrofijo, poleg osnovne bolezni jo mučijo tudi stalna vnetja mehurja. neprestano mora jemati antibiotike ( tri tedne je na antibiotikih, en teden je uredu nato se vnetje zopet ponovi. vsa ta vnetja ji osnovno bolezen , k je že brez tega zelo huda in težka še poslabšajo. Lepo prosim, da nama poveste, kaj lahko storimo, da bi preprečili nadaljna vnetja mehurja. Hvala in lep pozdrav

<blazh> Pozdravljeni! Na vrhnjem delu spolnega uda (kožici) imam razpoke (večje in manjše), pojavijo se po spolnem odonosu - partnerica je bila na večih pregledih in je glede tega bilo ve ok. Doslej so mi svetovali samo kreme, ki pa na žalost nimajo želenega učinka. Ne bi rad šel na obrezanje. Kaj naredit. Najlepša hvala že vnaprej!

<katy> Pozdravljeni! Stara sem 25 let. Že kot otrok sem imela težave z vnetjem mehurja, pogosto so se mi v urinu pojavljale beljakovine. Bila sem tudi na operaciji refluksa na ledvicah. Trenutno imam ponovno vnetje, s povečano vrednostjo levkocitov. Jemala sem primotren, vendar ostaja telesna temperatura kljub novim antibiotikom-azitromicin povišana že tri tedne. Prosila bi za nasvet glede povišane temperature in ponavljajočih se vnetjih. Hvala za odgovor.

<brezje> Pozdravljeni! Star sem 30 let in se mi zelo pogosto pojavlja "hidrokela" na desnem testisu (3x letno). Bolečine so relativno velike, vse skupaj pa izgine z uporabo antibiotika. Na tem testisu sem bil tudi operiran v mladosti, ker se testis ni spustil. Zanima me kako lahko preprečim ponavljanje tovrstnih težav. Zanima me tudi, pri kolikšni velikosti se prične drobljenje ledvičnih kamnov imam namreč dva kamna velikosti 0,7 in 0,8 mm. Hvala in lep pozdrav! Matija

<Alenka37> Dober dan. Ponoči moram večkrat na vodo (četudi ne pijem pred spanjem). Če nisem zelo toplo oblečena, se to tiščanje na vodo poslabša (tako je že leta). V spodnjem delu trebuha imam neprijetne občutke ves čas in občasne bolečine. Bezgavka tam je povečana. Je v ultrazvok trebuha vključen tudi pregled sečnih poti? Prosim, če bi mi lahko svetovali, če je potreben pregled in na kakšen. Zahvaljujem se za odgovor.

<Bojan Trsinar> Polona, zaradi ponovitve vnetja spodnjega dela sečil bi prio vas svetoval, da se opravi cistouretroskopija. Preiskava se opravi le pri urologu.

<Bojan Trsinar> Darja, pri raku ledvice do velikosti 4cm napravimo parcialno (delno) nefrektonijo (odstranitev ledvice), sam operacijski oseg traja cca. 2uri. Kadar je rak prostate večji, napravimo kompletno odstranitev ledvice, operacijski poseg traja običajno uro in pol.

<Bojan Trsinar> Marelica, svetujem ponovitev PCA-ja. V kolikor bo PCA še vedno tako visok, svetujem ponovitev TRUZ-a in punkcije prostate.

<Bojan Trsinar> klemkar, pri PSA 8 in starosti 65 let je možnost, da ima bolnik raka na prostati cca 25%. Oče hodi pogosteje na vodo ponoči zaradi povečane prostate, zakaj pa je prostata povečana (ali gre za benigno hiperplazijo ali za maligni tumor) pa bo pokazala biopsija prostate.

<Bojan Trsinar> klara, zaradi vaše pogostejše mikcije bi vam priporočal pregled pri urologu, ki bo opravil klinični pregled, pregled urina, eventuelno cistoskopijo in po potrebi tudi urodinamske meritve spodnjega dela sečil. Če urolog ne bo ugotovil okužbe sečil, potem imate prekomerno aktivni sečni mehur, ki se ga da uspešno zdraviti z zdravili. V primeru kronične okužbe sečil pa vam bo priporočil dolgotrajno zaščitno zdravljenje ali izpiranje sečnega mehurja z uroantiseptiki.

<Bojan Trsinar> stanislav, očitno gre za nevrogeno okvaro sečnega mehurja, ki se kaže v popolni atoniji mišice mehurja. vzroki za tako atonijo so številni - travmatska okvara hrbtenjače, sladkorna bolezen, živčne okvare ... Potrebno je, da opravite pregled pri nevrologu. Praznjenje atoničnega mehurja pa je seveda mogoče z s pritiski z rokami v predel sečnega mehurja, še boljše pa z interminentno kateterizacijo. Seveda pa katet. povzroča poškodbe sečnice in stalen vnos bakterij v sečni mehur. Mnenja o zaščitnem zdravljenju bolnikov na kateterizaciji so različna. Večina je mnenja, da je potrebno jemati antibiotično terapijo le v primeru simptomatske okužbe (temperature, mrzlice, gnojnega izcedka iz sečnice). Še enkrat svetujem pregled pri nevrologu, v kolikor ga še niste opravili.

<Bojan Trsinar> jure, vaši materi svetujem obisk pri urologu, v kolikor ga še ni opravila. Potrebno ji bo napraviti cistoskopijo in eventuelno urodinamske meritve spodnjega dela sečil. Velika verjetnost je, da ima vaša mati čezmerno aktivni sečni mehur, kot posledica osnovne nevrološke bolezni. Za zdravljenje takega mehurja so danes že dosegljiva ustrezna in učinkovita zdravila.

<Bojan Trsinar> katy, svetujem pregled pri urologu, saj je možno, da se vam je ponovil vezikouretiralni refluks.

<Bojan Trsinar> blazh, svetujem pregled pri urologu.

<Bojan Trsinar> matija, glede na vaše podatke bi sklepal, da se hidrokela pojavlja zaradi vnetja obmodka. svetujem pregled pri urologu, ki vas bo poslal na ultrazvočni pregled testisov. Do vnetja obmodka največkrat pride iz sečnice preko semenovoda, zato bo potrebno pregledati kompletno vaša spodnja sečila. Glede drobljenja kamnov, ki jih omenjate, pa se odločimo takrat, kadar kamni povzročajo neko simptomatiko - uroinfekte, krvavo vodo, bolečine, motnjo v odtoku urina.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova prihodnjo soboto. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti