sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof.dr. Marjan Šimčič - O DODATKIH K HRANI - 14. februar '09 at 16:30

prof.dr. Marjan Šimčič Ste morda tudi vi prejeli elektronsko pošto, v kateri so vas opozarjali na nevarnost umetnega sladila aspartama? Po nekaterih virih, naj bi aspartam povzročal glavobol, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izgubo kontrole nad udi, zamegljen vid, slepoto, izguba spomina, vse vrste depresije, črevesne in želodčne motnje, epileptične napade, kožne poškodbe, izpuščaje, napade tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih… in še marsikaj. Aspartam pa je le eden od dodatkov k hrani, ki so na deklaracijah označeni s črko »E«. So vse E-ji, kot jim popularno pravimo res tako škodljivi?O dodatki k hrani in o kvaliteti hrane bo z vami klepetal prof.dr. Marjan Šimčič, z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Spoštovani! Vabimo Vas h klepetu ... Ob 16.30 bo o dodatkih k hrani in o kakovosti hrane z Vami klepetal prof. dr. Marjan Simčič z Biotehnične fakultete.

<moderator> Spoštovani, začenjamo s klepetom ...

<lilika> Pozdravljeni. Stara sem 25 let in imam težave s kožo (akne). Se zelo pazim pri hrani, npr: jem pirin kruh brez kvasa, nič ne sladkam a še vedno se mi dogajajo razni izbruhi aken. Zanima če je za katere dodatke še posebej značilno, da slabšajo kožno stanje. Hvala, Vanja

<Marjan Simcic> Vanja, če imate izrazite težave z aknami, se oglasite pri dermatologu. Akne povzroča običajno mastna, začinjena hrana, izogibajte se svinjskemu mesu, čokoladi, predvsem pa morate sami ugotoviti, kaj vam povzroča največje težave.

<MKC> Lep pozdrav. zanima me kolikšna količina rib je priporočena za osebo ki se redno(praktično vsak dan) ukvarja s športom

<Marjan Simcic> MKC: Uživanje rib 2x do 3x tedensko ne predstavlja nobenega prehranskega tveganja. Osebno mislim, da je pozitiven učinek uživanja rib dosti bolj izražen kot morebitne posledice zaradi vnosa težkih kovin.

<čebelica> Pozdravljeni! zanima me, če je natren ali drugo umetno sladilo res tako škodljivo! kolikšna je dnevna priporočljiva količina?

<Marjan Simcic> Čebelica, vsak izdelek ima na embalaži označeno priporočeno količino vnosa (različni izdelki vsebujejo različno količino natrena). Če ne zaupate sladilom, se jih izogibajte.

<Sandi> Pozdravljeni. Ali obstaja kakršnakoli povezava med rastjo dodatkov k prehrani in rastjo rakavih obolenj? Predvsem imam v mislih določene vrste raka na prebavilih?

<Marjan Simcic> Sandi, kot sem omenil v studiu, aditivi predstavljajo le 3 odstotke vsega tveganja.

<bata> Pozdravljeni,sem "odvisnik" pepsi. Zanima me ker je oboje nezdravo. Navadna ima ogromno sladkorja light pa ima aspartam, katera mi bo naredila manj skode ker jo popijem tudi liter na dan.Vem, da je oboje skodljivo in nepotrebno pa vseeno hvala za odgovor kaj od tega bi bilo manj skodljivo? Hvala bata

<Marjan Simcic> Bata, če spijete liter na dan ni nobenih tveganj za zdravje, osebno bi raje užival pijačo z navadnim sladkorjem (razen, če nimate pretiranih težav s težo). Osebno mislim, da so sladila nepotrebna.

<moderator>

<Kuna> V čem se svinjina razlikuje od ostalega mesa, da jo vsi "dietologi" odsvetujejo, še sami pa ne vedo zakaj?

<Marjan Simcic> Kuna, kot veste tudi nekatere religije odsvetujejo uživanje svinjine. Očitno vsebuje to meso skupek različnih faktorjev, ki pri nekaterih posameznikih povzročajo blage preobčutljivostne reakcije.

<barbara.jenko@tele-cable.net> Pozdravljeni! Zanima me, kaj je boljse oz. bolj ugodno za cloveski organizem, uzivati sladkana zivila z naravnim sladkorjem ali tista, ki so marketinsko na veliko oznacena z 0%sladkorja in na malem tisku z dodatkom aspartama? Hvala.

<Marjan Simcic> Barbara, osebno priporočam pitje pijač brez sladil, razen če nimate pretiranih težav s težo.

<eran> 2 letna punčka je že trtjič v bolnišnici zaradi driske. prvič je bil rotavirus, nato adeno virus, sedaj ne vedo kaj je. Dan prej je jedla že dlje časa odprto skuto in poli salamo (predvsem lizala sokec, ki je pritekel iz salame). Je možno, da so E-ji v skuti in salami povzročili visoko vročino in drisko. lp, Erika

<Marjan Simcic> Erika, ne verjamem, da bi lahko ti povzročili drisko.

<danica > Lepo pozdravljeni! Že dalj časa poskušam v naše gospodinjstvo vnesti nekaj sprememb, za katere sem slišala, da so bolj zdrave. Tako uporabljamo naravni trsni sladkor, himalajsko sol, kavo in čaj pa sladkamo z medom. Pijemo vodo, ki se čisti skozi napravo, ki jo alkalizira in očisti. Prosim za vaše mnenje o teh stvareh, ki sem jih navedla. Ne vem namreč ali ravnamo prav ali ne? Hvala

<Marjan Simcic> Danica, vaše ravnanje se mi zdi smiselno, vendar je to le majhen doprinos k bolj zdravemu življenju.

<MKC> Kakšno je vaše mnenje o dodatkih k prehrani(športni) kot so sirotka(koncentrat mlečnih beljakovin - saj veste, tiste kilske embalaže :D )

<Marjan Simcic> MKC, ljudje, ki se ukvarjajo z "bodybildingom" ali se intenzivno posvečajo športu lahko dosežejo boljše rezultate, če uživajo snovi iz "tistih kilskih embalaž". Osebno pa ne vidim smisla v pretirani športni aktivnosti in bodybildingu. Pri nekaterih te stvari mejijo na odvisnost.

<Romana> V oddaji ste govorili samo o dodatkih ki takoj pokažejo,da so škodljivi za nas. Kaj pa dodatki, ki povzročajo raka in se to pokaže šele z leti uživanja teh dodatkov. E330 naj bi bil eden najbolj škodljivih in je v Ameriki prepovedan, pri nas pa ga pogosto uporabljajo. Rakova obolenja neizmerno naraščajo, a to ni dovolj velik pokazatelj, da bi se prepovedala uporaba nekaterih dodatkov? Lp in hvala za odgovor.

<Marjan Simcic> Romana, E330 je citronska kislina in v Ameriki sigurno ni prepovedana. Limona vsebuje do 7% naravno prisotne citronske kisline. Mogoče niste navedli prave številke.

<pepelka> Pozdravljeni! Zanima me ali tako imenovane trgovine z zdravo prehrano res prodajajo hrano, ki naj bi bila bio pridelave in kakšen je nadzor te hrane? Če je na embalaži izdelek bio ali to pomeni, da je tudi brez E-jev? Hvala in lep pozdrav

<Marjan Simcic> Pepelka, bio ali eko živila, ki so označena z jasno videnimi certifikati so podvržena nadzoru kontrolnih org., ki zagotavljajo dogovorjen način pridelave živila. Tudi bio živila vsebujejo nekatere E-je, ki so tudi nujno navedeni na embalaži.

<darja> Pozdravljeni. Imam sina starega 8 let. Že od rojstva ima pogoste driske. Zdravniki so ugotovili intoleranca na mleko. Ščasoma smo vgotovili, da to ni edina stvar, ki mu povzroča driske. Zanima nas, kateri dodatki v hrani največkrat povzročajo driske.

<Marjan Simcic> Darja, če je dokazana intoleranca na mleko, pazite predvsem na živila, ki posredno vsebujejo mleko ali mlečne izdelke. Po novi zakonodaji morajo biti morebitni dodatki mleka navedeni na embalaži, tudi če je dodan v sledovih. Naštevanje dodatkov, ki lahko potencialno povzročajo drisko presega sposobnosti te klepetalnice, vsekakor pa sorbitol in ostali višji alkoholi ... V vašem primeru pa svetujem resen pogovor z zdravnikom.

<moderator> Zaključujemo pogovor z prof. dr. Marjanom Simčičem. Hvala za vaša vprašanja.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti