sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Prof. dr. Uroš Skalerič, dr. dent. med - PARODONTALNA BOLEZEN - 21. februar '09 at 16:30

Parodontalna bolezen je velikokrat spregledana bolezen zob in dlesni, posledica pa so lahko hude. Lahko izgubite svoje zobe, zdravljenje napredovale parodontalne bolezni pa je boleče in dolgotrajno. Zato sta zgodnja diagnostika in preventiva zelo pomembna. O parodontalni bolezni vam bo v klepetalnici svetoval prof.dr. Uroš Skalerič, predstojnik Katedre za ustne bolezni in parodontologijo, Medicinske fakultete v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni! Ob 16h 30min začenjamo pogovor s prof. dr. Urošem Skaleričem, dr. dent. med., vaša vprašanja pa lahko pošljete že v tem trenutku. Vabljeni!

<moderator> Vaša vprašanja lahko pošljete v zvezi s parodontalno boleznijo in drugimi težavami z zobmi in dlesnimi.

<beuan> Zanima me, kaj je razlog za afte in pekoč jezik v ustih? Pogosto se mi to dogaja, ko pojem kakšno sadje... Na kakšen način, bi lahko pozdravila afte in tako pekoč jezik? Kaj mi svetujete? Hvala za Vaš odgovor. Lep pozdrav! Marinka

<uros skaleric> Pekoč jezik je lahko cela serija dejavnikov... Lahko so ločeni alergični dejavniki pomanjkanje železa ali vitaminov b kompleksa, največkrat pa določeni psihološki dejavniki. Tudi afte imajo več dejavnikov, ki jih povzračajo in obstojajo tudi različne oblike aft, v obeh primerih vam svetujem, da obiščete svojega zobozdravnika ali še bolje naj vas zdravnik napoti k specialistu za ustne bolezni.

<lilijana> Zanima me zakaj se mojemo sinu že od malega spodaj na zobkih nabirajo črne obloge, ki bi naj bile nekakšne bakterje.Zobki so drugače zdavi in čiščeni 3x na dan.Star je 11 let. Hvala za odgovor.

<uros skaleric> Za natančno razpoznavo nabiranja črnih oblog na zobeh vašega sina, vam priporočam, da obiščete specialista za otroško in preventivno zobozdravstvo.

<Antonija> Stara sem 68 let, prejšni teden so mi izdrli zadnji zob v spodnji čeljusti. Zanima me če, obstaja kakšna druga rešitev kot totalna proteza, oziroma nosilni vsadki za protezo.

<uros skaleric> Na današnji stopnji vedenja je za vas najbolje, da pri specialistu parodontologije ali oralne kirurgije izveste ali je smiselno, da se vam vstavita dva ali več zobna vsadka (implantata).

<uros skaleric> Kar bi bistveno olajšalo nošenje spodnje proteze.

<anja> Zanima me, ali sprejemajo na stomatološki kliniki v Ljubljani tudi nove paciente. Kako se lahko naročim? Hvala za odgovor.

<uros skaleric> Na stomoatološki kliniki v Ljubljani sprejemamo samo pacijente, ki so napoteni od osebnih zobozdravnikov na specialistično stomatološko zdravljenje. Na vsaki specialistični vedi na stomatološki kliniki pa je tudi krajša ali dalša čakalna doba.

<spela> spela:Pozdravljeni! Stara sem 26 let imam zdrave zobe,opažam pa težave z odsopanjem dlesni-ni pa krvavitev. Zanima ne ali gre v tem primeru za obliko paradontalne bolezni.Hvala za odgovor

<uros skaleric> V vašem primeru gre lahko za lokalizirano ali genaralizirano recesijo (umik) dlesni. Svetujem vam, da se za razpoznavo vzrokov umika dlesni pri vas in morebitno zdravljenje zglasite pri specialistu parodontologu.

<Peter> Zanima me koliko dnevna uporaba ustne prhe (oral-b) in uporaba strgala za jezik prispeva pri preprečitvi paradontalnih bolezni. Slišal sem, da splakovanje s zelo slano vodo pomaga pri čiščenju ustne votline, da pomori bakterije in, da bi to morali delati vsi. Kaj lahko o tem poveste in svetujete. Zanima me tudi kaj je vaše mnenje o električnih ščetkah. Hvala.

<uros skaleric> Bistvo ustne higiene je vsakodnevno redno in zadostno odstranjevanje mehkih zobnih oblog z zobnih površin, z zobno ščetko in zobno nitko ali interdentalno ščetko. Priporočljivo je tudi uporaba strgala za jezik. Električno ščetko lahko uporabljamo, vendar lahko zadovoljive rezultate dosežemo tudi z običajno zobno ščetko. Ustna prha in slana voda ne škodita, vendar ne odstranita zadostno zobnih oblog z zobovja.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še eno vprašanje.

<Hana> Dober dan. Dlesni so se mi odmaknile za približno 4 mm. Pod prejšnjim nivojem dlesni se mi veča vdolbina na zobu, nad nivojem imam malček kamna. Kdaj je potrebno globinsko čiščenje kamna? Ob nitkanju opažam krvavitve. Zobozdravnica pravi, da ni bolezni dlesni, kasneje je le videla vnetje na nekem mestu. Kaj bi naj naredila (paradontalne bolezni imata tudi starša)? Hvala za nasvet.

<uros skaleric> Ko bo vaša zobozdravnica opravila začetno higijensko fazo zdravljenja in če bodo obzobni žepki in krvavitev še vedno prisotni naj vas napoti k specialistu parodontologu.

<Mojca> ali je kajenje res tako sporno za vsaditev implatantov?

<uros skaleric> Kajenje je poleg slabe ustne higiene glavni vzrok izgube zob. Tudi uspešnost implantološkega zdravljenja je slabša pri kadilcih.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti