sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

doc. dr. Anton Gros, dr. med., specialist otorinolaringologije - 7. marec '09 at 16:30

Sluh lahko delno ali popolnoma izgubimo zaradi več razlogov - zaradi vnetja srednjega ušesa, čiščenja ušes s paličicami, zaradi starosti, izpostavljenosti hrupu... O ohranjanju slušnih sposobnosti pozno v starost se bomo pogovorili z doc. dr. Antonom Grosom, dr. med., specialistom otorinolaringologije in otokirurgom.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni! V sobotni klepetalnici bo na Vaša vprašanja o težavah s sluhom odgovarjal specialist otorinolaringologije doc. dr. Anton Gros. S klepetom pričenjamo ob 16h 30min, že v tem trenutku pa lahko pošljete Vaša vprašanja. Vabljeni!

<moderator>

<klenk> Pa še eno vprašanje. Kaj narediti ko si v planinah in potem prideš v dolino in imaš po domače "zadelana ušesa"

<anton gros> Te težave se običajno pojavljajo ob prehladih zaradi nepravilnega delovanja Evstahijeve TUBE, KI PREZRAČUJE srednje uho. Morda bi vam pomagalo, da bi si pred spustom v dolino v nos nakapali kapljice z anemizacijo nosne sluznice (Operil), sicer pa priporočam, da zaradi teh težav obiščete otorinolaringologa.

<michela> ali je mogoče da če mi sestra zakriči na uho da mi poči bobnič hvala za odgovor in lep pozdrav

<anton gros> Ne.

<Gaja74> Spoštovani, dr. Gros. Naj vam predstavim mojo težavo. Že dobrih 20 dni imam probleme z desnim šesom. Namreč boli me ne, ampak slišim zelo zelo slabo oz. skoraj nič. Medicinska sestra mi je tudi z brizgo čistila uho, a je osebni zdravnik ugotovil, da je uho čisto in da niso tukaj težave. Masla pač ni bilo. Bile pa so "ene obloge" tako mi je povedal. Dal mi je kapljice Tobra dex ali nekaj podobnega, a mi tudi to nič ne pomaga. Malo sem zahkrbljena. Aha, rekel pa je tudi, da naj bi bilo malenkostno vneto, a boli me ne. Vsaketoliko me tišči. Z levim ušesom tudi malo manj slišim. Baje, da so tudi iste težave kot z desnim. Mi znate vi kaj pomagati? Se bo to s časom uredilo, ali bo treba na kakšne druge preizkave. Naj povem, da imam 35 let in sem v veselem pričakovanju.

<anton gros> Glede na opisane težave, priporočam, da obiščete otorinolaringologa.

<A> dober dan! kaj pomeni srbecica v usesu pa tudi usenega masla nimam.hvala

<anton gros> Lahko so vzrok za srbenje v sluhovodu kožne spremembe (ekcem), ki povzročajo tovrstne težave. Priporočam obisk pri otorinolaringologu.

<rok> po vnetju ušes se mi ni popravil sluh kot je bil prej.ušesa niso več vneta, slišim pa še vedno slabše.kot v sodu.zdravnik je rekel,da jetreba izenačiti pritisk.kljub 4dnevnemu poskušanju mi ne uspe.kaj narediti.kaj še pomaga?

<anton gros> Verjetno je vzrok za slabši sluh vnetje srednjega ušesa v zvenevanju. Verjetno je prisotna še tekočina v srednjem ušesu, ki onemogoča normalno prevajanje zvočnih valov do notranjega ušesa. Morda bi pomagale kapljice za nos (Operil) z anemizacijo nosne zluznice, da se bo odprlo žrenlo ustje Evstahijeve tube.

<Simon> Šumi mi v levem ušesu. Bil sem pri osebnem zdravniku pa mi je predpisal operil, ki pa ni pomagal. Na katerega specialista v ljubljani naj se obrnem ?

<anton gros> Menim, da samo šumenje v ušesu je že lahko vzrok za pregled pri otorinolaringologu.

<atala> Lepo pozdravljeni, zanima me vaše mnenje osledeči težavi. Že dva meseca v desnem ušesu neprestano slišim utrip srca (kot da mi žila pritiska na bobnič). Včasih je utrip močnejši, včasih manj, ampak ga pa slišim 24/7. Zadeva je precej moteča, saj se včasih težko soncentriram. Bolečine ni, imam pa občutek pritiska v ušesu. Bila sem že pri otologu pa je bilo vse Bp, bila sem na ultrazvoku vratnih žil in je tudi vse BP, pritisk imam v mejah normale. Je res to lahko posledica prometne nesreče in kaj predlagate kot možnost terapije ali dodatne preglede? Prijavljena sem na MR. Najlepša hvala za odgovor

<anton gros> Menim, da je potrebno narediti MRI glave in senčnične kosti prizadetega ušesa, saj so lahko bolezenske spremembe kot posledica poškodbe glave vzrok za omenjene težave.

<Vida> Dober dan. Zanima me, če lahko uporaba spužvastih čepkov po 8 ur na dan vse odraslo življenje resno škoduje? Slišim slabše. Stara sem 35 let. Hvala za odgovor.

<anton gros> Verjetno čepke uporabljate zaradi zaščite pred močnim hrupom na delovnem mestu. Postavi pa se vprašanje, kako močan je ta hrup in ali je uporaba omenjenih čepov zadostna zaščita pred hrupom.

<anton gros> Sicer sama uporaba čepov ni škodljiva.

<Jože Zalar> Ali se za vlaženje sluhovoda lahko uporablja hladilno kremo za dojenčke

<anton gros> Postavi se vprašanje, zakaj bi bilo potrebno vlažiti sluhovod, saj imamo v sluhovodu žleze mastilke, ki izločajo mast. Menim pa, da uporaba te kreme ni škodljiva.

<Zinka> Stara sem 68 let. Neko noč to zimo se mi je pojavila naglušnost in šumenje. Dobila sem tablete betaserc. Kaj svetujete? Je potrebno hitro na preiskave? Slišala sem za terapije v komori s tlakom za tiste, ki se jim je sluh pred kratkim poslabšal.

<anton gros> Manim, da če je naglušnost nastala pred mesecem ali več, je vprašljiva izboljšava sluha. Priporočam nadaljno jemanje omenjenega zdravila.

<ŽABA> V ušesu se mi pojavlja takoimenovani "štofeljc" , ušesno masli se mi nabira v skupek-zamašek , ki potem ne more pasti ven iz ušesa. Kako se da to preprečiti ali odstraniti iz ušesa.

<anton gros> Priporočam uporabo kapljic parafinskega olja ali farmacevtskih pripravkov, ki topijo ušesno maslo.

<ales> Pozdravljeni. Star 30 let. Pred mesecem dni sem imel težave z "aparatom za ravnotežje". Jemal sem Urutal (14dni). Sedaj me boli desno uho, tako da ne smem stiskat zobe ali pa odpirat celjusti. Kaj naj naredim?

<anton gros> Zaradi omenjenih težav (ravnotežja)in bolečine v desnem ušesu, priporočam čim prejšnji obisk pri otorino.

<A> dober dan!kaj pomeni srbecica v usesih,ter pomankaje usesnega masla,hvala

<anton gros> Vzrok za omenjene težave so lahko bolezenske spremembe na koži, zato menim, da je smiselen obisk pri otologu in dermatologu.

<etucic> Imam oba slušna aparata - sluhovodna, vendar ju težko nosim. Vsake toliko časa, na tri do štiri tedne imam moker sluhovod, kot da bi bilo ušesno maslo tekoče. Ne boli me, ampak precej srbi in potem je težko imeti aparat v ušesu. Pri zdravnici dobim kapljice (ne vem imena), ki jim v tridesetih dneh poteče rok, meni se pa to spet ponovi. Kaj bi to bilo? Bi morala prositi za napotnico za specialista?

<anton gros> Vzrok za to je lahko preobčutljivost na akrilat iz katerega je izdelan vtič slušnega aparata ali pa je vzrok nepravilno izdelan vtič.

<moderator> Sprejeli bomo še tri vprašanja.

<silva> dober dan. Stara sem 50 let. Včasih čutim neboleč pritisk v ušesu - kot utripanje....je pa zelo moteče in neprijetno. Traja kar nekaj časa. Zanima me ali je to mogoče povezano z meno ali je to kaj drugega? Hvala za odgovor.

<anton gros> Menim, da so omenjene težave lahko posledica občasno zvišanega krvnega pritiska, lahko pa so tudi povezane z menopavzo.

<ingrid> moj sin je star 5 let in je imel že velikokrat vnetje ušes.Zanima pa me ali je možno da bi zaradi tega slabše slišal,in kaj narediti v takem primeru?Ali je to možno tudi da je vnetje ušes dedno?

<anton gros> Za ponavljajoče akutno vnetje srednjega ušesa je navadno vzrok nepravilno delovanje Evstahijeve tube. Vzrok za to je najpogosteje povečana žrelnica v nosnem žrelu. Zato priporočam pregled pri otor., ki bo ocenil, ali je smiselno žrelnico odstraniti.

<vida knap> 9-letno hčerko večkrat bolijo ušesa in nima vročine, ima pa veliko masla, da zdravnica ne vidi kakšno je uho. kako odstraniti maslo. poskušali smo z parafinskim oljem, morsko vodo, otosanom... vendar ima še vedno težave. hvala za odgovor

<anton gros> V nekaterih primerih se ušesno maslo v sluhovodu nabira intenzivneje. Vzrok za to so lahko tudi anatomske prilike. Svetujem, da ušesno maslo odstrani zdravnik z izpiranjem ali sesanjem.

<jerneja tomažič> pozdravljeni. Imam 18 mesecev starega sina kateri si velio vrta po ušesu in to levem. Pedjater trdi da je vse ok ampak mene skrbi. Najprej sem mislila,da je to samo faza ali pred spanjem ampak to je vse bolj pogosto.

<anton gros> Svetujem pregled pri otorinolaringologu.

<marjan> Prosim za obrazložitev izvida:ADG: senzorineuralna naglušnost desno do 1000 Hz ADG bp., padec sluha pri 1500 Hz do 25 dB, pri 8000 Hz do 70 dB. Levo do 3000 Hz ADG bp., padec sluha pri 8000 Hz do 80 dB. Tympanogram tipa A obojestransko STAR desno ni izzoven, levo dobro izzoven.Hvala!

<anton gros> Okvara sluha v višjih frekvencah se pojavlja pri starejših ljudeh, kar je fizološko. Opisana okvara sluha pa je lahko tudi posledica dela v ropotu. Timpanogram tip A pomeni normalno podajnost bobniča in gibljivost slušnih koščic, stapedius refleks pa lahko mi izzovemo zaradi okvare sluha.

<moderator> Čas je potekel. Hvala za Vaša vprašanja. Vljudno povabljeni v klepetalnico tudi prihodnjo soboto.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti