sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof. dr. Franc Strle, dr. med., višji svetnik - tema: KLOPI - 28. marec '09 at 16:30

Pred vbodi klopov nismo več varni nikjer! Število vbodov se naglo povečuje v urbanih središčih, zato se s klopnim menigoencefalitisom in lymsko boreliozo lahko okužimo tudi v mestnem parku in na zelenici pred blokom.O cepljenjih, zaščiti in zdravljenju okužb, ki jih prenašajo klopi bomo klepetali z akademikom prof. dr. Francem Strletom, dr. med.,višjim svetnikom, predstojnikom Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra v Ljubljani. Takoj po pogovoru v studiu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost prof. dr. Franc Strle, dr. med., višji svetnik.

<ingrid> Pozdravljeni.Imam sinčeka starega 5 let in ima velikokrat prisesanega klopa.Doma smo na deželi.Zanima me kako lahko zaščitim otroka pred vbodom in od katerega leta naprej lahko cepimo otroke proti meningitisom?Imam tudi hčerkico ki je stara 2 leti.Hvala za odgovor

<Franc Strle> Cepljene proti klopnemu miningitisu je mogoče od 1leta straosti.

<Irena> Malo sem zamudila oddajo... zanima me ali ima cepljenje proti klopnemu meningoencifalitesu lahko nezaželjene stranske učinke? In če da, kdo je najbolj ogrožen? Hvala!

<Franc Strle> Stranski učinki so mogoči, vendar so razmeroma redki in praviloma blagi. Najbolj pogosta je bolečina na mestu inekcije.

<jana> pozdravljeni, imam hcerko staro 13 let in starsa stara 66 let. Za 2.4. so naročeni na cepljenje, jaz pa se bojim, da so klopi ze prevec aktivni. kaj naj naredimo, ce jih bi po 1. cepljenju dobili klopa?

<Franc Strle> Nič posebnega. Stanje po 1. cepljenju je glede zaščite podobno kot je bilo vsa prejšnja leta, ko vaša hčerka in starši še niso bili cepljeni.

<Matej> Ali obstjajo kakšna obolenja, ki so kontraindikacija za cepljenje pred klopnim meninigitisom?

<Franc Strle> Da. Ne cepimo se v času vročinske bolezni.

<Franc Strle> Ne smejo se cepiti tiste redke osebe, ki so imele po predhodnem cepljenju proti klopnemu meningitisu hujšo reakcijo in vsi tisti, ki imajo hudo preobčutljivost na sestavine cepiva (npr. na piščančje beljakovine). Ne cepimo otrok s prizadetostjo osrednjega živčevja.

<david> Pozdravljeni. Moja mama je imela pred kakšnim mesecem na zadnji strani stegna klopa, ki pa ga je takrat odstranila. Pred kakšnim tednom dni pa jo je v sprednji strani stegna začelo boleti, na čase jo zelo močno uščipne. Šele pred nekaj dnevi pa je na zadnji strani stegna, kjer je bil prej prisesan klo opazila rdečo liso, veliko za dlan. Zanima me če je ta bolečina lahko povezana s klopom in če je za katero bolezen gre in kako jo zdraviti. Hvala za odgovor

<Franc Strle> Verjetno gre za zgodnjo, začetno obliko lymske borelioze. Predlagam pregled pri zdravniku, ki se bo verjetno odločil za zdravljenje z antibiotikom.

<david> @Irena: Cepljen drugič pred mesecem dni, edini stranski učinek je bila malenkostna bolečina dan po ceplenju na mestu vboda.

<Franc Strle> Nič posebnega- blaga bolečina na mestu injekcije je najbolj pogost stranski učinek pri cepljenju. Predlagam, da cepljenje dokončate po predvideni shemi.

<Marta Borštnar> Spoštovani!Sem Marta Borštnar. Zanima me glede cepljenja. Bila sem osnovno cepljena, pozabila pa sem na obnovitveno. Kaj naj storim?Hvala!

<Franc Strle> Kdaj ste dobili zadnji odmerek cepiva? Predlagam, da dobite poživitveni odmerek cepiva.

<peter> Ali je torej možno ceplenje skozi celo leto?

<Franc Strle> Da.

<lala> ali smo po drugem cepivu že bolj odporni kot pri prvem?

<Franc Strle> Da. Približno 14dni po 2. odmerku cepiva ima večina cepljenih že zaščitna protitelesa.

<vanessa20> pozdravljeni mene pa zanima kje se lahko študentje cepimo v lj in ali so mogoče za nas kakšne ugodnosti?hvala za odgovor lp.

<Franc Strle> Predlagam, da pridobite informacijo v študentski ambulanti oz. na Zavodu za zdravstveno varstvo.

<Lina Vucina> Pozdravljeni. Pred leti sem bila okužena z boreliozo in dobila antibiotično terapijo v bolnišnici. Nisem imela nobenih posledic, zadnje čase pa so me zelo pričele boleti vse kosti in sklepi. ALI JE TO MOGOČE POSLED KAKO SE TO LAHKO UGOTOVI? HVALA

<Franc Strle> Če po zdravljenju več let niste imeli težav je malo verjetno, da bi bile sedanje težave vzročno povezane s prebolelo (prejšnjo) lymsko boreliozo. Potrebno bo poiskati drug vzrok za bolečine v mišicah in kosteh.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še tri vprašanja.

<klopi> Kdaj je najugodnejši čas za cepljenje proti klopnemu meningitisu?Hvla za odgovor

<Franc Strle> Cepimo se lahko kadarkoli, vendar je na splošno najbolj smiselno začeti s cepljenjem pred začetkom aktivnosti klopov (v zimskih mesecih ). Če se nameravate cepiti letos, je bolj smiselno, da s cepljenjem začnete sedaj, kot da čakate na naslednje leto.

<Irena> Torej se cepiti ne sme le v primeru vročine... če pa je le slabše počutje pa ni ovir? Ali bi morebitno slabo počutje lahko imelo pospešen vpliv na stranske učinke?

<Franc Strle> Slabše počutje ni ovira za cepljenje; ni podatkov, da bi slabo počutje v času cepljenja "ojačalo" neugodne stranske učinke.

<tine> imam eno vpršanje ki je mogoče bolj namenjeno za kakšnega farmacevta, kemika. Obstaja namreč cepivo za klopni menengitis, če pa slučajno zbolimo ustreznega zdravila ni. Zanima me torej kako to da cepivo obstaja, zdravila pa zaenkrat še nimamo?

<Franc Strle> Možnost priprave cepiva nikakor ne zagotavlja, da je na voljo tudi že zdravilo, ki deluje proti povzročitelju bolezni (virusu). Velja tudi obratno: če imamo zdravilo, ki deluje proti vzroku bolezni, to še ne zagotavlja, da je na voljo tudi cepivo.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti