sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med, endokrinolog: HORMONI - ŠČITNICA, SPOLNE ŽLEZE, NADLEDVIČNA ŽLEZA... - 18. april '09 at 16:30

doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med Hormoni vplivajo na delovanje celotnega telesa in že zelo majhne količine posameznega hormona spodbujajo in zavirajo delovanje posameznega organa. Izločajo jih različne hormonske žleze v našem telesu, kot na primer ščitnica, spolnim žlezam in nadledvični žlezi. Motnje v izločanju hormonov pa lahko vplivajo na pojav pogostih bolezni, kot je recimo osteoporoza. O težavah s hormoni in hormonskimi žlezami boste lahko klepetali z endokrinologom, doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med iz Kliničnega centra v Ljubljani. Takoj po pogovoru v studiu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., endokrinolog. Že sedaj pa mu lahko pošiljate vprašanja v zvezi s težavami ščitnice, spolnih žlez, nadledvične žleze ...

<Marjeta Kovač> Zanima me če obstaja povezava med tresenjem rok in problemi s hormoni?

<Tomaz Kocjan> Značilen znak prevelikega delovanja ščitnice je tudi tresenje rok, tako da svetujem preveriti TSH. Ce je normalen, gre za drug vzrok, najverjetneje nevrološki.

<serena> Pozdravljeni, zanima me, ali je tudi huda depresija lahko posledica hormonskih motenj? Hvala

<Tomaz Kocjan> Teoretično da, vendar gre za zelo nespecifično zadevo. Običajno imajo bolezni endokrinih žleze še druge simptome in znake, ki ih lahko spremlja depresija.

<nina> V katerih primerih se lahko zdravi Hashimoto (z zdravili)? Ali je to odvisno od vrednosti protiteles?

<Tomaz Kocjan> Običajno Hashimoto zdravimo šele, ko pride do dviga TSH, torej odpovedi delovanja ščitnice. Protitelesa so lahko povišana že bistveno prej.

<dcebular> Sem stara 35 let. Imam težave s pretiranim potenjem. Predvsem me moti, ker sem takoj potna po obrazu, tudi pod pazduho. Postajam nemirna, ker se nenehno brišem po obrazu in me začne koža peči. Pojavljajo se mi tudi rdeči madeži po obrazu. Pregled krvi za okvaro ščitnice je bil vredu.

<Tomaz Kocjan> Preveliko delovanje nadledvičnice in preveč rastnega hormona sta redka vzroka prevelikega potenja. To lahko preveri endokrinolog.

<David> Kako si moški lahko povečamo nivo testosterona?

<Tomaz Kocjan> Z zdravim načinom življenja, redno telesno aktivnostjo, tistim moškim, ki testosterona dejansko manjka, pa ga dodajamo v obliki injekcij ali gela.

<Diana> spoštovani- že 9 let se bojujem z koprivnico, ki se mi pojavlja na koži, povsod po telesu ne glede na letni čas. zanima me, ali je možno, da gre za avtoimuno bolezen in ne za alergijo kot jo sumijo sedaj. ob reakciji sem popolnoma brez energije, večkrat sem izgubila zavest. opažam slabšo sposobnost zbranosti, slabost in vrtoglavico. ali bi morda lahko šlo za Hashimoto thyroiditis

<golf01> Dobila sem zdravilo CIRCADIN. Mi lahko kaj več poveste o hormonu MELATONIN?

<Tomaz Kocjan> Spoštovani, na Kliniki za nuklearno medicino in Golniku poteka ravnokar raziskava povezave koprivnice in kroničnega tiroiditisa Hashimoto. Najbolje je, da povprašate, kako je z vami.

<Tomaz Kocjan> Melatonin je hormon epifize in je povezan s spanjem. V ta namen, torej proti nespečnosti uporabljamo tudi zdravilo Circadin.

<hel5ena> Helena:Opazam pomanjkanje sluznic v telesu (suhe oci, boleca kolena, alergija ...). Kaksna bi bila razlaga hormonskega neravnovesja, kot podlaga za napredujoce stanje?Hvala.

<Tomaz Kocjan> Niste navedli starosti. Lahko bi šlo za znake menopavze, možno pa je tudi, da gre za neko revmatološko dogajanje.

<David> Kakšna je razlika med testosteronom in rastnim hormonom?

<Tomaz Kocjan> Gre pač za dva različna hormona. Rastni hormon je ključen za normalno rast, testosteron pa za spolni razvoj in funkcijo.

<Tanja34> Je možno kaj svetovati nekomu, ki čuti delovanje stresnih hormonov do te mere, da onemogočajo kakršnokoli učenje in udejstvovanje tudi v dolgih obdobjih, ko nisi izpostavljen nobenemu stresu? Ali obstajajo primeri dolgotrajnega (kroničnega) pretiranega izločanja stresnih hormonov (razen nasveta glede odpravljanje stresa z raznimi vajami ali pregleda ščitnice)? Lepo se vam zahvaljujem.

<Tomaz Kocjan> Tako stanje je npr. lahko sindrom kronične utrujenosti, ki je posledica hudih obremenitev in stresa v preteklosti. Najbolje pomaga psihoterapija, naučiti se je treba tudi tehnik sprošannja, npr. avtogenega treninga, predvsem, pa potrebujete počitek.

<Dijego> Zakaj smo ženske bolj občutljive, ko imamo mestruacijo?

<Tomaz Kocjan> Menstruacija je le zunanja manifestacija precej burnega hormonskega dogajanja, ki se dogaja pri ženski med menstrualnim ciklusom. Nihanje številnih hormonov v tem obdobju ima pač take posledice, podobno se lahko nekatere ženske odzovejo tudi ob jemanju KT, ki ciklus le posnemajo.

<RoCamaro> Dober dan! Imam fanta, ki nima več modov. Zanima me, če njegova utrujenost je odvisna od ravni hormona testosterona, ki ga dobiva vsake deset tednov. Utrujen in brez energije je kakšen teden, potem pa je spet bolje in to se ponavlja. Hvala za odgovor!

<Tomaz Kocjan> Novi preparati testosterona, torej tudi Nebido, ki ga vaš fant verjetno prejema na 10 tednov, naj bi vzdrževali zelo stabilen nivo testosterona, tako da bo verjetno razlog za težave drugje.

<majastrus> dober dan.stara sem triindvajset let.imam velike tezave s kozo, namrec imam velike keloide po hrbtu in pa tudi po prsnem kosu.bila sem ze velikokrat pri dermatologih vendar brez uspeha zanima me ali je to hormonskega izvora hvala za vas odgovor maja strus

<Tomaz Kocjan> pretirano brazgotinjenje ali nastajanje keloidov ni v zvezi s hormoni.

<greta> Pozdravljeni sem v 6 tednu nosečnosti ugotovili pa so mi prekomerno delovanje ščitnice-zanima me ali je to povezano ter ali je to ozdravljivo?

<Tomaz Kocjan> ponavadi se avtoimunski procesi med nosecnostjo umirijo, tako da bo bolezen zaenkrat najverjetneje blaga. Mozno jo je tudi dobro kontrolirati z jemanjem zdravil, kasneje pa se lahko ponovi.

<mira> je hipotiroza v povezavi s bolečinami in oteklinami v sklepih oz. vezivnih tkiv posebej po napornem dnevu in ponoči ter zgodaj zjutraj hvala mira

<Tomaz Kocjan> ce je dobro zdravljena z nadomeščanjem hormonov, ne.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še nekaj vprašanj.

<David> Jemljem kapsule Tribulus Terrestris,ali je to zdrav način povečanja hormonov in kaj menite o tej naravni sestavini?

<Tomaz Kocjan> Preparata ne poznam. Ce imate hormonov dovolj jih ne potrebujete, če vam jih manjka bo potrebno konkretno nadomeščanje.

<toma\> Pozdravljeni, zanima me ali moski hormon teste. vpliva na kolicino in kvaliteto moskih semencec? Hvala in lep pozdrav

<Tomaz Kocjan> vsekakor.

<tanja> Pozdravljeni! Stara sem 27 let. Endokrinologinja mi je predpisala zdravilo Aldacton, ki naj bi ga po njenih navodilih jamala 2 leti, potem pa še eno leto v manjših odmerkih. Jaz imam čez kakšno leto namen zanositi. Je potem smiselno, da bi zdravilo jemala eno leto, ali je bolje, da ga sploh ne začnem jemati? Zanima me tudi kako je po končanem jemanju tega zdravila? Bojim se predvsem, da bi se težave povrnile oz. lahko tudi poslabšale (npr. poraščenost telesa? Najlepša hvala za odgovor.

<Tomaz Kocjan> če je vaša želja v kratkem zanositi, potem antiandrogeno zdravljenje ne pride v poštev.

<David> Ali res največ rastnega hormona pridobimo s treningom nog(kolesarjenje,tek..)?

<Tomaz Kocjan> delno to drži, nikakor pa trening ne sme biti pretiran, ker potem dosežemo ravno nasprotno.

<alenka> Pozdravljeni, kar nekaj časa že opažam, da sem izredno nerazpoložena in me zelo hitro razjezijo tudi malenkosti. Stara sem 30 let. Je možno da je to posledica hormonov in katerih. Hvala.

<Tomaz Kocjan> za začetek svetujem preveriti TSH, saj bi morda lahko šlo za hipertirozo.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti