Košarkarji na vozičkih med tekmo. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Košarkarji na vozičkih med tekmo. Foto: Zveza ŠIS-SPK

V Hali Tivoli lovijo bron, vstop prost

Vrhunska košarka na vozičkih se vrača v Ljubljano. Hala Tivoli bo v soboto, 18. maja, gostila finalni turnir Lige NLB Wheel. Šesterica ekipe iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore se bo borila za končna mesta v že 16. izvedbi regionalne lige. Soorganizator finalnega turnirja je Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, tekmovanje vodi Zveza paraplegikov Slovenije.

Ekipe regionalne so od novembra pa do danes odigrale štiri turnirje in polfinale. Redni del je na vrhu končal KKI Vrbas (BiH), druga je bila Parasport Slovenia, tretji Zmaj Gradačac (BiH), potem pa so si do šestega mesta sledile KK OSI Paramont (Črna gora), KKI Zagreb (Hrvaška) in KKK Singidunum Crvena zvezda (Srbija). V polfinalu, ki je bil v Gradačcu, sta si finale v Hali Tivoli priigrala KKI Vrbas in Zmaj Gradačac, za 3. mesto se bosta udarila ParaSport Slovenia in KK OSI Paramont, za 5. mesto pa KKI Zagreb in KKK Singidunum Crvena zvezda. Naša ekipa Parasport Slovenia je računala, da doma lovi naslov, a je morala polfinale odigrati brez poškodovanega Harisa Kuduzovića. Varovanic našega trenerja so minuli vikend izkoristil za dober trening, saj so na klubski ravni pomagali ekipi Društva paraplegikov Ljubljanske pokrajine na 43. memorialu Toneta Pogačnika in 27. mednarodnem turnirju v košarki na vozičkih. „Omenjen turnir je bil dober trening za naše reprezentante,“ je povedal trener Žiga Kobaševič, ki misli usmerja na sobotni spektakel v Hali Tivoli, hramu slovenske košarke.

„Razočaranja po polfinalnem porazu proti ekipi Zmaj Gradačac nismo skrivali, vendar smo dvignili glave in vse misli usmerili v boj za bronasto medaljo. Verjamemo, da bomo v hramu slovenske košarke, pred domačo publiko odigrali dobro tekmo in kot vedno ciljamo na zmago. Vsekakor pa se nam obeta trd boj, nenazadnje ima ekipa Paramonta v svojih vrstah najboljšega posameznika lige, Rama Rekanovića in ostale odlične igralce, ter so pred začetkom sezone veljali za ene izmed glavnih favoritov na naslov,“ se Kobaševič zaveda izziva, ki čaka naše košarkarje, ki se veselijo podpore s tribun, vstop pa je prost!

Slovenija bo nastopila v postavi Klemen Lokar, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Matej Arh, Danilo Kamenik, Robi Bojanec, Simon Gračnar, Nicola Favretto, David Škorjanc, Haris Kuduzović (poškodovan).

Jan Trček, spremljevalni tekač in Robi Kogovšek, slepi tekač. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Jan Trček, spremljevalni tekač in Robi Kogovšek, slepi tekač. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Slepi atlet Robi Kogovšek pripravljen čaka sobotni štart na svetovnem prvenstvu

Na Japonskem v mestu Kobe se danes, v petek, 17. maja, začenja 11. svetovno prvenstvo v paraatletiki. Tekmovalo bo 1073 atletinj in atletov iz 104 držav, slovenske barve bo zastopal 23-letni slepi atlet Robi Kogovšek, ki bo tekel na 400 metrov. Robi bo v pretekmovanju štartal jutri, v soboto, 18. maja, dopoldan.

„Računamo na izboljšavo osebnega rekorda. Če Robiju to uspe, mislimo, da je vse naredil. Bomo videli, če bo dovolj za finale in kam ga bo to poneslo. Če bo izboljšal uvrstitev od lani, bo to delni uspeh,“ se je z Japonske javil Robijev trener Roman Kejžar.

„Robi je v kar dobri formi, to so potrdili zadnji treningi. Menim, da bi lahko odtekel osebni rekord, a se mora res vse poklopiti pri pogojih. Včeraj je močno pihal veter, v takih pogojih pa je težko loviti osebni rekord,“ dodaja Kejžar, ki pove, da bo z Robijem tekel spremljevalec Jan Trček.

Robi Kogovšek je lani debitiral na svetovnem prvenstvu, v svoji predtekmovalni skupini je zasedel 3. mesto s časom 57.58, kar je tudi njegov osebni rekord in najboljši čas sezone. Vse skupaj je bilo premalo za napredovanje.

Letos je Kogovšek naredil velik korak naprej. Najprej je prišel s časom 56.36 do norme za svetovno prvenstvo, potem pa je na mitingu svetovne serije v Italiji s spremljevalcem Janom Trčkom odtekel 400 metrov s časom 55.94. To je nov Robijev osebni rekord, sploh prvič pa se je spustil po mejo 56 sekund.

Na levi strani sta dva tekmovalca na invalidskih vozičkih, nato v isti vrsti stoji Dejan Fabčič, pred njim pa je Živa Lavrinc na ivnalidskem vozičku. Vsi tekmovalci imajo v rokah loke. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Na levi strani sta dva tekmovalca na invalidskih vozičkih, nato v isti vrsti stoji Dejan Fabčič, pred njim pa je Živa Lavrinc na ivnalidskem vozičku. Vsi tekmovalci imajo v rokah loke. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Evropsko prvenstvo v paralokostrelstvu v Rimu

V petek, 17. maja, paralokostrelska reprezentanca odhaja na evropsko prvenstvo v Rim. Tekmovala bosta Dejan Fabčič in Živa Lavrinc, individualno ter v mešanih ekipah kategorije recurve open. Ekipo bosta spremljala Brina Božič in Manfred Risse.

V soboto in nedeljo so na sporedu uradni treningi, v ponedeljek pa prvi tekmovalni dan – kvalifikacije sestavljene iz 72 strelov na razdalji 70 metrov. Nato se vsak dan odvijajo dvoboji – individualni in ekipni. V petek, 24. maja bodo finalni dvoboji za odličja.

„Ekipa je minule dni zaključila skupne treningov pred odhodom. Oprema je uglašena in posodobljena, tekmovalca sta v dobri fizični formi in pripravljena na kakršnekoli razmere. V Rimu sta tekmovala že pred dvema letoma, a je tokrat lokacija spremenjena. Tekmovanje bo na jugozahodu, bližje morju kot centru Rima. Na uradnem treningu bo dovolj časa za privajanje na novo strelišče in opazovanje oz. analizo vetra in svetlobe – poti sonca, saj oboje zelo vpliva na zadetke,“ pove glavna trenerka Brina Božič.

V mešani tekmi ekip sta Živa Lavrinc in Dejan Fabčič na evropskem prvenstvu leta 2022 zasedla 4. mesto.