Foto: Zeleni Slovenije/Facebook
Foto: Zeleni Slovenije/Facebook

Izzivi, ki jih Zeleni Slovenije vidijo za Evropsko unijo in Slovenijo, so na področju varnosti, socialne varnosti in javnega zdravstva, krožnega gospodarstva, omejevanja špekulativnih praks, ki povzročajo rast cen osnovnih dobrin, prevlade nezaupanja in napetosti med državami EU-ja, tehnološkega zaostajanja, človekovih pravic in migracij.

Zavzemali se bodo za upravljanje države z znanjem, temeljne pravice in svoboščine ter demokracijo, socialno in solidarno Evropo, stanovanjsko politiko, do ljudi prijazen in pravičen zeleni prehod, skupno kmetijsko politiko, krepitev programa Erasmus, industrijsko politiko, skupno evropsko obrambo, prenovo evropske administracije transparentnost in premostitev birokratskih ovir.

Menijo, da mora migracijska politika zagotoviti mednarodno zaščito upravičenim, EU pa mora zagotoviti socializacijo prebežnikov. EU mora tudi krepiti podpore razvoju kulture in umetnosti, dodajajo. Prav tako mora EU postati pomemben mednarodni akter, širitev EU-ja mora temeljiti na objektivnih merilih, menijo.

Zavzemali se bodo za vključevanje mladih in spolno ter generacijsko enakopravnost, neposredne volitve kandidata za komisarja in institucionalno prenovo EU-ja.

Grošelj: Preseganje ideoloških delitev je ključ do uspeha za zeleni prehod

Zato so slovenskemu političnemu prostoru ponudili liberalno-socialno-zeleno politično alternativo. "Verjamemo, da je preseganje teh ideoloških delitev ključ uspeha za zeleni prehod in na splošno za družbeni in socialni napredek Evrope in pa tudi slovenske družbe," je dejal nosilec liste, aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew).

Računajo, da bodo osvojili tri evropske mandate, da bodo pokrivali vse tri komponente, torej socialno, zeleno in liberalno.

O tem, kateri evropski politični skupini bodo v primeru izvolitve pripadali, se bodo odločili po volitvah, ko bodo imeli izid in ko bodo videli, kakšna bo sestava in narava političnih skupin v Evropskem parlamentu. Grošelj pravi, da je in bo liberalec, a je poudaril, da je v aktualni sestavi Evropskega parlamenta v skupini Renew stranka, ki je v koaliciji s skrajno desnico. Zato je bolj kot politična skupina pomembno to, ali je politika posameznika proevropska, ali pa takšna, da EU pomika v ozadje, poudarja.

Na vprašanje, ali oblikovanje nove liste za evropske volitve pomeni zametek nove politične sile na sredini, ki bo nastopila na prihajajočih državnozborskih volitvah, pa so v stranki odgovorili, da je sredinski politični prostor izpraznjen. "Naše ambicije so, da ga zapolnimo z večkrat najavljeno socialno-liberalno-zeleno platformo, ki bo poosebljala trajnostni razvoj v najširšem mogočem družbenem okviru," so pojasnili v stranki.