Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
MMC-teden - tedenska izdaja najboljših vsebin

Kultura

Film in TV Dobili bomo nov, "radikalno drugačen" pristop k Izganjalcu hudiča

Vse kaže, da so štorije o ljudeh, v katere se je zalezel hudič, in jezuitskih duhovnikih, ki ga morajo spraviti iz njih, univerzalne. Manj kot eno leto po polomu nove franšize o Izganjalcu hudiča bo Hollywood poskusil še z enim ponovnim zagonom klasike.

7

Arhitektura in oblikovanje Palača politike in državno organiziranega razvedrila

Maja je minilo 75 let, odkar je bila sprejeta zahodnonemška ustava, ki je z nekaj spremembami še vedno v veljavi. V Berlinu so ob tej priložnosti odprli razstavo o Palači republike, sedežu vzhodnonemške skupščine.

3

Intervju “Mario Lassnig je včasih težko razumeti brez obsojanja. A izžarevala je neko notranjo svetlobo."

Ko je režiserka Anja Salomonowitz snemala film o Marii Lassnig, je pred kamero povabila več poznavalcev njenega dela. Na koncu ni uporabila nobenega od pogovorov. Zgodbo o umetnici je povedala na svoj način, ki se ogiba pravilom klasične biografije.

1

Film in TV Robertu De Niru zaradi glasne kritike Trumpa odvzeli človekoljubno nagrado

Nacionalno združenje izdajateljev televizijskih programov je za svojega prejemnika nagrade za voditelje izbralo Roberta De Nira. Ker je igralec ta teden na shodu pred sodiščem javno in ostro obsodil Donalda Trumpa, je ameriško združenje nagrado umaknilo.

21

Knjige Pred 170 leti je umrla Josipina Turnograjska, pogosto spregledana pionirka slovenske književnosti

Josipina Toman (Urbančič) Turnograjska, ki je umrla na današnji dan pred 170 leti, velja za prvo slovensko pisateljico in skladateljico. Umrla je še pred 21. rojstnim dnevom, a je bila kljub temu vzor mnogim poznejšim pisateljem.

1

Dediščina Petje partizanskih pesmi je dobilo mesto v registru nesnovne kulturne dediščine

Hej, brigade, Šivala je deklica zvezdo, Počiva jezero v tihoti ... slovenske pesmi, s katerimi so se bodrili partizani v drugi svetovni vojni, so zdaj tudi uradno vpisane v register nesnovne kulturne dediščine.

23

Več kulturnih novic

Glasba Od protestantske protestne viže do japonskega izročila: APZ Tone Tomšič z ljudsko pesmijo

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani bo sezono, ki mu je prinesla zmago na zborovskem tekmovanju Naša pesem, kronal s tradicionalnim letnim koncertom. Tokratni bo nekoliko drugačen: izvajali bodo ljudske pesmi različnih narodov v sodobnih preoblekah.

Arhitektura in oblikovanje Pred 140 leti se je rodil Ivan Vurnik, eden od stebrov moderne slovenske arhitekture

Z odprtjem razstav in nagradami se v Radovljici začenjajo Vurnikovi dnevi. Z njimi bosta Center arhitekture Slovenije in Občina Radovljica proslavila 140. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ki velja za enega od začetnikov modernizma na Slovenskem.

3

Na Prvem in Arsu Slušne igre v prvem poletnem mesecu leta

Junij ali rožnik je prvi poletni mesec v letu. Je mesec, v katerem se svetli večeri podaljšajo globoko v noč, iz zemlje priletijo predlanske kresnice, zgodita se poletno enakonočje in magična kresna noč.

Bill Skarsgård bo v predzgodbi Tistega spet morilski klovn Pennywise

Otroke Derryja v Mainu bo spet teroriziral znan, pošastno bled obraz. Bill Skarsgård bo izvršni producent in osrednji zlobec serije Welcome to Derry (Dobrodošli v Derryju), predzgodbe kultnega romana in filma Tisto.

4
Več

Recenzije

Filmska recenzija Naključni morilec

Za film o profesorju filozofije, ki si rad na glas zastavlja vprašanja o sebstvu in Nietzscheju, se Naključni morilec ne jemlje preveč resno. Pobliski navdahnjenih dialogov privzdignejo film, ki bi sicer bil popolnoma pozabljiva romantična komedija.

1

Recenzije Giuliano da Empoli: Kremeljski mag

Svet je na prelomnici. Nove vojne se začenjajo, ko se stare še niti niso končale. Akterje svetovne politike lahko preštejemo na prste dveh rok. Eden od njih je, če nam je to všeč ali ne, tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

22

Beremo Nina Kremžar: Opazovalnica

Nina Kremžar se je leta 2019 s pesmimi predstavila v prvencu Dostop na odprto morje, zdaj pa je izšla še njena prva zbirka kratke proze Opazovalnica.

Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov