Meryl Streep bo za svojo izjemno bogato kariero oktobra prejela gala nagrado Icon Award. Foto: AP
Meryl Streep bo za svojo izjemno bogato kariero oktobra prejela gala nagrado Icon Award. Foto: AP

Meryl Streep, ki je letos dopolnila 74 let, je v svoji več kot šestdesetletni karieri prejela tri oskarje, nominirana pa je bila kar za 21. Velja za "najboljšo igralko svoje generacije", slavo pa je požela s filmi, kot so Kramer proti Kramerju (1979), Prilagajanje (2002), Hudičevka v Pradi (2006), Mamma Mia! (2008), Julie & Julia (2009) ter številnimi drugimi.

Nagrada Icon Award se podeljuje umetnikom, za katere velja, da imajo "pomemben, svetovni kulturni vpliv". Muzej bo za zasluge filmski industriji letos počastil tudi ameriškega režiserja in igralca Michaela B. Jordana, voditeljico in igralko Oprah Winfrey ter režiserko, scenaristko in igralko Sofio Coppola, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Nov muzej je hitro postal izjemno obiskana ustanova
Lani je nagrado Icon Award prejela Julia Roberts, zvezdnica filmov Notting Hill in Čedno dekle. Soustvarjalki oktobrske gala podelitve bosta režiserka Ava DuVernay in igralka Halle Berry. Donacije, ki jih bodo zbrali na prireditvi, bodo namenili muzejskim programom.

Muzej akademije za filmsko umetnost v Los Angelesu je del Ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje, in je posvečen umetnosti ter znanosti filmske industrije. Muzejsko stavbo je zasnoval Renzo Piano, soarhitekt slavnega muzeja Centre Pompidou v Parizu. Po dolgih zapletih so filmski muzej odprli leta 2021, obiskovalcem pa ponuja obsežen vpogled v zgodovino in razvoj filmske umetnosti ter vseh vidikov filmske produkcije. Na leto ga obišče približno 700.000 obiskovalcev.