Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: BoBo
Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: BoBo
Sorodna novica Fajon: Če ne bo trajnega premirja v Gazi, bomo priznali državo Palestino

Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo tako v nedeljo sestala z izraelskim in palestinskim predsednikom, Jicakom Hercogom in Mahmudom Abasom, izraelskim kolegom Izraelom Kacem ter palestinskim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo.

Skupaj bodo ocenili in raziskali možnosti napredovanja v smeri razrešitve bližnjevzhodnega konflikta, so sporočili z MZEZ-ja.

Fajon se zavzema za premirje v Gazi

V začetku meseca marca se je Fajon pogovarjala po telefonu s Kacem in mu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v enklavi.

Sorodna novica Fajon v Izraelu: Mirovni proces naj vodi k priznanju palestinske države

Po tem so premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte ob robu marčevskega vrha EU-ja sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. V tem duhu je minil tudi obisk španskega premierja Pedra Sancheza v Sloveniji sredi aprila.

Zatem je Slovenija v Varnostnem svetu ZN-a glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN-u, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez. V odzivu je Fajon poudarila, da Ljubljana članstva Palestine v ZN-u ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela, obenem pa Palestina izpolnjuje pogoje za članstvo.

To bo sicer drugi obisk ministrice v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Tam se je že mudila novembra in že takrat dejala, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.