Jonathan Milan je slavil tretjo etapno zmago na 107. Dirki po Italiji. Ko je 60 km zaostal za glavnino, je njegova ekipa poskrbela, da je ujel priključek, na koncu pa ga pripeljala v idealen položaj za sprint. Foto: EPA
Jonathan Milan je slavil tretjo etapno zmago na 107. Dirki po Italiji. Ko je 60 km zaostal za glavnino, je njegova ekipa poskrbela, da je ujel priključek, na koncu pa ga pripeljala v idealen položaj za sprint. Foto: EPA

Petkova etapa (179 km) je bila popolnoma ravninska, potrdila pa je premoč Jonathana Milana (Lidl Trek) na letošnji dirki, če seveda govorimo le o sprintih. V cilju v mestu Cento je bil znova najmočnejši, prednost pred drugouvrščenim sprinterjem Cofidisa Stanislawom Aniolkowskim (presenečenje – njegov najvidnejši dosežek na največjih dirkah) je bila na koncu več kot dolžino kolesa. Tretji je bil Phil Bauhaus. Sprint je prvi začel Fernando Gaviria, toda visokega ritma ni mogel držati do cilja in je osvojil šesto mesto.

Tadej Pogačar je zanesljivo ubranil rožnato majico. Foto: EPA
Tadej Pogačar je zanesljivo ubranil rožnato majico. Foto: EPA

Mezgec naredi svoje, Ewan ne
Znova je praznih rok ostal Caleb Ewan (25. mesto), ki mu je njegov "leadout" pri ekipi Jayco AlUla Luka Mezgec (17.) pripravljal dobro izhodišče, toda avstralski sprinter je očitno zunaj forme in na sprinterskih zaključkih mu ne uspe priti niti med deseterico. Danes sta razočarala tudi Tim Merlier (15.), čeprav je zanj Soudal Quick Step opravil veliko dela, in Kaden Groves (16.).

Izničili zaostanek in Milana pripeljali v idealen položaj
Za Milana je to tretja etapna zmaga na letošnji Dirki po Italiji (dobil je tudi 4. in 11. etapo), a vse ni šlo po načrtih. 60 km pred ciljem se je v močnem bočnem vetru glavnina razbila, Milan je moral tako loviti priključek in izničiti približno 30 sekund zaostanka za glavnino, v kateri so visok ritem narekovali člani Ineosa. "Ko smo zaostali, so se izoblikovali ešaloni. Naši fantje so opravili odlično delo, ujeli smo priključek in bili v ospredju, tako da sem bil pred sprintom v odličnem položaju," je povedal Milan.

V soboto kronometer, v nedeljo Livigno
Večji del etape so bili v begu trije manj znani kolesarji (Andrea Pitrobon, Manuele Tarozzi, Alessandro Tonelli), ki pa so imeli pred glavnino premalo prednosti, da bi lahko upali na končni uspeh. Prihodnji dnevi bodo precej pestrejši in zanimivejši – v soboto bo na sporedu ravninski kronometer v dolžini 31 kilometrov, sledijo pa tri gorske etape, ki se bodo vse po vrsti končale z vzponom. Pogačar je pred začetkom Gira v podkastu SOS-odmev omenil, da se najbolj veseli prav nedeljske etape, ki se konča v Livignu.

Ineos poskušal, a UAE je bil vedno zraven
In kako je Pogačar videl petkovo etapo? "Bila je ravninska, a z nekaj ovinkastimi cestami in vetrom. Ineos je nekaj poskušal, a smo bili vedno zraven, prav tako ni bilo dovolj bočnega vetra, bolj je pihalo v prsi. Če bi bil na njihovem mestu, bi tudi sam poskusil kaj takega. Upam, da bom jutri imel enake občutke kot na prejšnjem kronometru in da bom etapo končal zelo močno. Potem nas v nedeljo čaka kraljevska etapa in to bo lep dan."

Milan potrdil, da je najboljši sprinter na letošnjem Giru
Profil današnje etape. Foto: RCS Sport
Profil današnje etape. Foto: RCS Sport

Riccione-Cento, 179 km:               
  1. J. MILAN          ITA     4:02:03
  2. S. ANIOLKOWSKI    POL            
  3. P. BAUHAUS        NEM         vsi
  4. T. VAN DIJKE      NIZ            
  5. H. HOFSTETTER     FRA            
  6. F. GAVIRIA        KOL            
  7. S. MOLANO         KOL            
  8. L. PITHIE         NZL        isti
  9. G. LONARDI        ITA            
 10. A. DAINESE        ITA            
 ...                                  
 17. L. MEZGEC         SLO            
 20. T. POGACAR        SLO         cas
114. J. TRATNIK        SLO       +1:08
144. D. NOVAK          SLO        2:10
Po 13. etapi (od 21):                 
  1. T. POGACAR      SLO      49:24:38
  2. D. MARTINEZ     KOL         +2:40
  3. G. THOMAS        VB          2:56
  4. B. O'CONNOR     AVS          3:39
  5. A. TIBERI       ITA          4:27
  6. R. BARDET       FRA          4:57
  7. L. FORTUNATO    ITA          5:19
  8. F. ZANA         ITA          5:23
  9. E. RUBIO        KOL          5:28
 10. T. ARENSMAN     NIZ          5:52
 ...                                  
 41. J. TRATNIK      SLO         51:00
 78. D. NOVAK        SLO       1:36:41
107. L. MEZGEC       SLO       2:07:15