Didier Deschamps je kot igralec s Francijo postal evropski in svetovni prvak. V vlogi selektorja je mundial že osvojil. Foto: EPA
Didier Deschamps je kot igralec s Francijo postal evropski in svetovni prvak. V vlogi selektorja je mundial že osvojil. Foto: EPA

Največje presenečenje na spisku je N'Golo Kante. 33-letni vezist je bil eden najzaslužnejših za slavje Francije na svetovnem prvenstvu leta 2018. Za izbrano vrsto je zbral 53 nastopov, nazadnje pa je zanjo igral junija 2022. Zatem je imel veliko težav s poškodbo stegenske mišice. V pretekli sezoni je bil zdrav, igral pa je za Al-Ittihad v Savdski Arabiji. Selektor svetovnih podprvakov se je tako odločil, da ga znova pokliče med svoje izbrance.

Septembra 2022 je zadnjič za les blues igral levi bočni branilec madridskega Reala Ferland Mendy, ki je prav tako povratnik v reprezentanco. Novinec na spisku je mladi PSG-jev napadalec Bradley Barcola. Deschamps je zaradi poškodbe ostal brez branilca Bayerna Lucasa Hernandeza, nekaj skrbi pa mu povzročajo zdravstvene težave Realovega vezista Aureliena Tchouamenija, Bayernovega krilnega napadalca Kingsleyja Comana in Milanovega vratarja Mika Maignana.

Francozi, evropski prvaki v letih 1984 in 2000, so na zadnjem Euru razočarali. Tudi tedaj so bili v najožjem krogu favoritov turnirja, nanj prišli kot aktualni svetovni prvaki, toda poslovili so se v osmini finala, kjer je bila Švica boljša po streljanju enajstmetrovk. Francozi bodo na prvenstvu igrali v skupini D, kjer jih čakajo Avstrijci, Nizozemci in Poljaki.


FRANCOSKI SEZNAM ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Vratarji: Alphonse Areola (West Ham), Mike Maignan (Milan) Brice Samba (Lens).

Branilci: Jonathan Clauss (Marseille), Theo Hernandez (Milan), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Ferland Mendy (Real Madrid), Benjamin Pavard (Inter), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamecano (Bayern).

Vezisti: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), N'Golo Kante (Al-Ittihad), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouaméni (Real Madrid), Warren Zaïre-Emery (PSG).

Napadalci: Bradley Barcola (PSG), Kingsley Coman (Bayern), Ousmane Dembele (PSG), Olivier Giroud (Milan), Randal Kolo Muani (PSG), Kylian Mbappe (PSG), Marcus Thuram (Inter).