Zanesljivo bo na olimpijskih igrah v Parizu en slovenski lokostrelec (Žiga Ravnikar), morda pa se izide tudi ženski ali moški ekipi. Foto: STA/Anže Malovrh
Zanesljivo bo na olimpijskih igrah v Parizu en slovenski lokostrelec (Žiga Ravnikar), morda pa se izide tudi ženski ali moški ekipi. Foto: STA/Anže Malovrh

"Zelo sem vesel, da sem potrdil nastop na olimpijskih igrah. Zdaj je na vrsti osrednji del sezone, kjer želim potrditi dobro formo, gotovo bom lovil tudi dober rezultat na olimpijskih igrah. Prepričan sem, da mi lahko uspe poseči po visokih mestih," je na novinarski konferenci Lokostrelske zveze Slovenije na Bledu dejal Žiga Ravnikar, član kamniškega lokostrelskega kluba, ki je tekmoval že na olimpijskih igrah v Tokiu. Po svojih ocenah je zdaj predvsem psihično bolje pripravljen na zahtevna tekmovanja.

Ob uspehu v Essnu je čutil tudi nekaj grenkobe, saj je za uvrstitev na olimpijske igre premagal reprezentančnega kolega Dena Habjana Malavašiča. "Vedela sva, da bo tudi tak dvoboj. Oba si zasluživa uvrstitve na olimpijske igre, ampak žal sva se morala srečati. Kogar koli drugega bi imel na strelišču, bi bil to lažji dvoboj."

Na srečo še vedno obstaja možnost uvrstitve tako moške kot tudi ženske reprezentance na olimpijske igre, s čimer bi si svoje mesto na igrah zagotovil tudi Habjan Malavašič, drugi z evropskega prvenstva pretekli konec tedna. "Vse moči bomo usmerili v to, da osvojimo ekipno kvoto," je proti tekmi svetovnega pokala v Antalyi, pogledoval Ravnikar. Vse bo namreč odvisno ravno od uspešnosti slovenske reprezentance v drugi polovici junija.

Za Dena Habjana Malavašiča osvojitev naslova evropskega podprvaka predstavlja velik obliž na rano po neosvojeni olimpijski kvoti. "Potrdilo se je to, na kar že več let upam, da lahko merim na sam vrh tega športa. Moram reči, da je bil finalni eden izmed bolj prijetnih dvobojev, tudi če sem ga na koncu izgubil," je dejal.

Tako kot Ravnikar 31-letni tekmovalec kamniškega kluba zdaj pogleduje proti tekmovanju v Turčiji, kjer bo skupaj z reprezentanco skušal osvojiti olimpijsko kvoto. Pred tem sicer slovenske lokostrelce konec maja in v začetku junija čaka še največje domače tekmovanje, Veronikin pokal v Kamniku.

Da je osvojitev obeh reprezentančnih kvot glavni cilj v nadaljevanju, je potrdil tudi selektor Gregor Končan. "Evropsko prvenstvo je bilo za nas skoraj popolno, žal smo pred tem zgrešili eno olimpijsko kvoto. Če bi imeli obe, bi bil v Antalyi manjši pritisk. Ampak nič ne de, zdaj gremo v Antalyo po obe kvoti, ki sta realno dosegljivi," je ocenil.