Šlo je za skriti projekt Red Bulla, ki je v kraju Hlidarfjall zgradil skakalnico samo iz snega, kjer naj bi bilo mogoče premagati tudi mejo 300 metrov. A na ta mejnik bo treba še počakati

Japonec je včeraj za uvod "eksperimenta" poletel 256 metrov, nato pa stopnjeval svoje dosežke (259 metrov v drugem poskusu, 282 v tretjem) in danes pristal pri 291 metrih, torej že povsem blizu 300-metrske znamke. Red Bull je tudi objavil video, kako je Kobajaši poletel 291 metrov. Gre seveda za neuradne daljave.

"O tem skoku sem sanjal dolgo, vedno sem si želel leteti dlje kot kdor koli drug in želim si premikati meje še naprej," je povedal Kobajaši, ki je bil v zraku osem sekund, največjo hitrost pa je dosegel pri 107,5 kilometra na uro.

Priprave na ta dogodek, ki ga je Red Bull uspešno skrival, so trajale več kot leto dni. Skakalnica je replika naprave v Vikersundu, ki ima v lasti uradni svetovni rekord. Vrh zaletišča je na 1115 metrih, doskočišče 360 višinskih metrov nižje. Največji naklon: 36 stopinj.

Mednarodna smučarska zveza je na svoji spletni strani objavila Kobajašijev dosežek, a poudarja, da je šlo za poseben dogodek pod posebnimi pravili, ki so drugačna kot na uradnih tekmah, kjer med drugim skrbno preverjajo ohlapnost dresov in dolžino smuči.

Kobajaši poletel rekordnih 291 m