Foto: Reuters
Foto: Reuters

Plenković in Penava sta dogovor podpisala mesec dni po parlamentarnih volitvah. Po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hine ob tem nista podala nobene izjave. "Vse boste izvedeli jutri," je na kratko sporočil Plenković.

V tretji vladi pod vodstvom Plenkovića bo ministrstev več kot v prejšnjih dveh, navaja Hina. Odslej jih bo 18, saj se ustanavljata dve novi – ministrstvo za demografijo in priseljevanje ter ministrstvo za trajnostni razvoj, ki je doslej spadalo pod resor za gospodarstvo.

Plenković po podpisu sporazuma med HDZ-jem in DP-jem ni želel razkriti imen ministrov iz vrst HDZ-ja. Penava pa je sporočil, da bo imel DP v vladi tri resorje. Ministrstvo za gospodarstvo bo vodil Ante Šušnjar, ministrstvo za kmetijstvo Josip Dabro, ministrstvo za demografijo pa Ivan Šipić.

HDZ je na aprilskih parlamentarnih volitvah osvojil 61 poslanskih mandatov, DP pa skupaj s partnerji 14. Plenković je prejšnji teden predsedniku Zoranu Milanoviću predal 78 podpisov poslancev, s čimer je dokazal, da uživa zaupanje večine poslancev v 151-članskem saboru.

Podpise je prispevalo 61 poslancev HDZ-ja, 12 od 13 poslancev desnega Domovinskega gibanja (DP), Vesna Vučemilović, ki je pretekli teden zapustila skrajno desne Hrvaške suvereniste, ter štirje predstavniki narodnih manjšin od osmih.

Predsednik sabora že tretjič Gordan Jandroković

Prvo zasedanje hrvaškega sabora v 11. sklicu. Za predsednika sabora je tretjič izvoljen Gordan Jandroković. Foto: BoBo
Prvo zasedanje hrvaškega sabora v 11. sklicu. Za predsednika sabora je tretjič izvoljen Gordan Jandroković. Foto: BoBo

Pred podpisom koalicijske pogodbe se je z izvolitvijo Gordana Jandrokovića na mesto predsednika konstituiral 11. sklic hrvaškega sabora. Jandrokovića so poslanci potrdili s 144 glasovi za in šestimi proti. Politik iz vrst vladajočega HDZ-ja še tretjič prevzel vodenje parlamenta.

Poslanci so nato sprejeli novelo zakona o vladi, ki jo je že podpisal predsednik države Zoran Milanović in naj bi bil še nocoj objavljen v uradnem listu. Hrvaški sabor naj bi tako v petek glasoval o imenovanju vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Konstitutivno sejo je sklical Milanović, ki pa ga danes ni bilo v parlamentu. Čeprav uradno ni kandidiral, je Milanović napovedoval, da bo ob morebitni zmagi opozicije prevzel premierski stolček, a so volivci bistveno večjo podporo namenili doslej vladajoči konservativni večini.

V sabor so se uvrstili tudi levosredinska koalicija s SDP-jem na čelu z 42 poslanci, konservativni Most in Hrvaški suverenisti z 11 ter levo-zeleni Zmoremo! z desetimi. Petodstotni parlamentarni prag sta prestopila še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika Medžimurske županije Matije Posavca s po dvema poslanskima mandatoma ter Fokus z enim.

Med poslanci v novem sklicu hrvaškega sabora bo tudi pripadnica slovenske manjšine na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora, ki je poslanka največje opozicijske stranke SDP.