Macron je zatrdil, da bo neustavljiv pri zagovarjanju močnejše evropske obrambe. Foto: Reuters
Macron je zatrdil, da bo neustavljiv pri zagovarjanju močnejše evropske obrambe. Foto: Reuters

Na sejmu orožarske industrije v Parizu je Macron dejal, da je Francija od začetka ruske invazije v Ukrajini v obdobju vojnega gospodarstva, v katerem bo po njegovi oceni še dolgo, in na to se je treba prilagoditi.

Kot je povedal, je obrambno ministrstvo in poveljstvo vojske pozval, naj novim geopolitičnim razmeram ustrezno prilagodita šestletni proračunski načrt, ki se izteče leta 2025.

Že pred vojno v Ukrajini je Francija od leta 2017, ko je Macron postal predsednik, postopoma povečevala obrambni proračun, ki je letos dosegel 41 milijard evrov, do leta 2025 pa naj bi se povečal na 50 milijard letno.

Po pisanju časopisa Le Monde francoska oborožitvena agencija DGA pripravlja tudi predlog zakona, ki bi omogočil zaseg civilne opreme ali tovarn za izdelavo orožja, kar je običajno dovoljeno le v vojnem času.

Neodvisnost od tujih dobaviteljev

Celotna Evropa po Macronovem prepričanju ob večanju sredstev za obrambo potrebuje močnejšo vojaško industrijo, da bo zadostila vsem potrebam in ne bo odvisna od tujih dobaviteljev. "Ne ponavljajmo napak iz preteklosti, trošenje velikih vsot za nakupe od drugod ni dobra ideja," je dejal.

"Evropska strategija je dobra za naše gospodarstvo, delovna mesta in suverenost," je dejal francoski predsednik, ki si že dalj časa prizadeva za okrepitev evropske obrambe kot dopolnitev članstvu v Natu.

Macron se je zavzel za močnejšo industrijsko in tehnološko osnovo evropske obrambe, ki bi bila veliko bolj ambiciozna.

Po njegovem mnenju ​​bi bilo treba poenostaviti tudi pravila javnih razpisov med državami Evropske unije za naročila obrambne industrije, da bi omogočili več transnacionalnega sodelovanja.