Planica
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 65 glasov Ocenite to novico!
Jelko Gros
Jelko Gros pravi, da je varnost na prvem mestu. Foto: BoBo.

Jelko Gros: Prvo vodilo je, vsi s celimi nogami domov

Prevc v finalu nedeljske tekme ni imel najboljših razmer
21. marec 2016 ob 17:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Jelko Gros vse, ki so v štiridnevnem planiškem prazniku pogrešali svetovni rekord, sprašuje: kaj pa, če bi si Prevc polomil noge?

"Kakšno oddajo bi danes pripravili, če bi si Peter Prevc polomil obe nogi ob pristanku pri rekordni daljavi. Od vodje tekmovanja se pričakuje, da je odgovorna oseba. Včeraj (nedelja) nismo bili daleč od rekorda. Če bi imel Peter Prevc razmere kot Simon Ammann, bi šel tudi še dlje, tako pa se je pri Robiju (Kranjcu) in Petru veter na mizi nekoliko okrepil, v spodnjem delu pa je bil nekoliko šibkejši in je bilo nemogoče skočiti rekordno daleč," je povedal Gros v Studiu ob sedemnajstih na 1. programu Radia Slovenija.

"Morali me bodo zamenjati, če mislijo, da moram spremeniti mnenje. Zame je prvo vodilo: vsi s celimi nogami domov," je še dodal Gros, vodja tekmovanja v Planici.


Več kot 110 tisoč gledalcev je v Planici uživalo v izjemnih predstavah slovenskih letalcev, zlasti Petra Prevca in Robija Kranjca, nekaterim je le žal, da žirija ni bila pogumnejša pri izbiri zaletnega mesta. Svetovni rekord tako ostaja v lasti Andersa Fannemela oziroma Vikersunda (251,5 m).

VIDEO
Utrinki po izjemnih predstavah Petra Prevca v Planici
VIDEO
Tednik: Odzivi po sanjski sezoni Petra Prevca
VIDEO
Planica je presegla vsa pričakovanja
T. O.
Prijavi napako
Komentarji
jacknicholson
# 21.03.2016 ob 17:36
Se strinjam. Mogoče bi lahko včasih pustili daljše polete in tudi navijači bi seveda radi videli, da pride rekord nazaj v planico, ampak raje počakam še kakšno leto kot pa, da se nam poškoduje kakšen as.

Enakega mnenja je bil Peter, ko je novinarjem na Planet TV zabrusil, da žirija že ve kaj dela in naj se raje osredotočimo in uživamo na to kar nam je bilo v tej izjemni sezoni dano.
Aardvark
# 21.03.2016 ob 18:41
Nick Fairall (USA) je lani v Bishoshofnu težko padel in od tedaj je na vozičku. Lukas Müller (AUT) je letos na Kulmu padel in še vedno ne čuti nog. V Planici ni bilo rekorda, pa kaj zato. So pa zato vsi ostali živi in zdravi, in bodo lahko odšli na zaslužene poletne počitnice. In ne na rehabilitacijo.
Ocelot
# 21.03.2016 ob 18:34
Mislim, da je Prevc v soboto neki "novinarki", ki je z njim vodila pogovor na odru ob skakalnicah za zbrano množico, povedal vse, ko je na konstantna posiljevanja z rekordom rekel: "pa pojdite sami skakat, če ga na vsak način želite videti".
Na prvem mestu pri skokih, pa če to hočemo sprejeti ali ne, VARNOST! Ob vsej evforiji, ki je zajela Slovence ta vikend in h kateri so svoj lonček non-stop pristavljali mediji, sponzorji,..., je večina ljudi malone zahtevala, da se skakalcem omogoči pogoje za rekorde, kar pa, poudarjam, NI NALOGA ŽIRIJE! Videli smo v sredo, kaj se je s predtekmovalcem zgodilo pri 252 (ali nekaj čez) in logično je bilo, da bo žirija postopala bolj previdno. Pri postavljanju rekordov v Planici gre vendarle za nianse, pri katerih se mora poklopiti vse, res vse. Če bi žirija najboljše spustila iz previsokega zaletnega mesta, bi lahko prišlo do hude katastrofe, za katero bi bila odgovorna. Če si želimo priznati ali ne, Planica je ob vseh superlativih realno še vedno malenkost manjša od Vikersunda oz. na njej pri ekstremnih daljavah zaradi višje parabole leta ni možno tako varno pristati kot na norveški skakalnici. Zato pa je v Planici procentualno mnogo več dolgih poletov nad 200 ali 220m, hkrati pa ni bilo nobenih padcev in poškodb, kar je najbolj pomembno.
jacknicholson
# 21.03.2016 ob 17:43
@mihatirs - Vikersund se lahko skrije pred planico. Vem kaj želiš povedati, da tam pustijo daljše skoke. Da pa vsi letijo čez 230m pa ni res. Večina jih pristane že na prvem grebenu, ker niso dovolj dobri letalci, prav to je pa čar Planice kjer lahko spremljamo same dolge polete (bi pa seveda lahko še daljše).
Ocelot
# 21.03.2016 ob 18:46
Ampak ljudje smo pa res pohlepni...
Slovenci smo ta vidend dobisi praktično vse:
-fantastičen novi zimski center v Planici
-na vseh posamičnih tekmah zmago + še enega na stopničkah
-veliki globus
-globus za polete
-rekord po številu zmag v sezoni
-rekord po številu osvojenit točk v sezoni
-2 mesto na skupinski tekmi
-2 mesto v pokalu narodov
-čudovito vreme praktično vsak dan, brez težav z vetrom
-Kasaijevo 500 tekmo
...
A sedaj prenekateri še vedno godrnjajo, ker niso doživeli še poslednjega "orgazma" - svetovnega rekorda. Res, večni nergači, boste lahko preživeli to grenkobo?
pekarnar
# 21.03.2016 ob 18:36
bravo jelko. brez tebe taksne planice kot jo imamo zdaj ne bi nikol imeli. ti si vodja tekme in si odlicno ocenil razmere. lahko ti dam samo kapo dol.
Penny_
# 21.03.2016 ob 18:07
Res je, loviti rekord vsako leto je nesmisleno.

Ampak kar pravi, pa tudi ni res.

Recimo v Vikersundu jih je ogromno imelo težave pri doskoku, pa režija ni znižala zaleta (pa bi ga morali, vključno z našim Janusom + Prevc ni imel zagotovljenega globusa in bi se lahko ob morebitnem padcu poškodoval), tu pa je bilo že vse odločeno, z lahkoto so delali telemark pri 240+ pa so tako boječe ravnali. Pa se ne gre ravno za rekord, ampak gledati skoke 200-220m celo tekmo je res brezveze na taki skakalnici.
Kemik
# 21.03.2016 ob 18:04
Kakšen strokovnjak tukaj za vse sile, ki delujejo na skakalcu med letom in pri pristanku? Meni se zdi, po videnem sodeč, da je v Vikersundu precej varneje pristajati pri rekordnih daljavah, saj skakalci ne padejo navzdol s takšne višine kot v Planici, kjer že na sredi med letom pridejo nekateri zares izjemno visoko, v Vikersundu pač relativno gledano ne. Posledica tega je, da sicer v povprečju skakalci v Planici skačejo dlje (ker jih v Vikersundu veliko ostane na hrbtišču skakalnice, a če pridejo preko njega, lahko gre daleč), a je lov na rekorde precej težji, praktično je lahko izjemno nevaren. Zato sem tudi mnenja, da bo rekord na Norveškem pač ostal.

Se pa strinjam z Grosom, da mora biti zdravje tekmovalcev vseeno na prvem mestu. Vse, kar gre dlje od tega v lovu za rekordi za vsako ceno, so nič manj kot krvave gladiatorske igre.
Dajo
# 21.03.2016 ob 18:35
No Evo vam, lepo sem te dni pisal da so končali dnevi brezglavega letenja na rekordne daljave. Bolj važno je da Prevc se 10let zdrav leti do 245 kot pa novi rekordi.
Žirija si ne sme dovoliti da letalec zadnje metre zavira in pade dol iz višine čez 250m, brez vzgornika pa sploh ker veter od zadaj ga porine v tla. Rekord bi lahko padel ce bi Prevc malo bolje ujel tisti polet ko je sel 246 in bi tudi lepo pristal, ker bi potegnil zadnje metre. Drugo pa je ce bi imel v zraku čez 260 in bi krajšal na 252, padec neizbežen.
skof1ek
# 21.03.2016 ob 18:38
Rekord je postranska stvar in prav vseeno je ali ga drži Planica ali Vikersund. Važno je da se zavaruje tekmovalce in da so naši na vrhu rezultatske lestvice. Zaradi mene imajo lahko norvežani vse dolžinske rekorde samo da naši zmagujejo tekme!
M-filter
# 21.03.2016 ob 18:15
jaz ga zastopim. Ampak ko je ne vem kdo že na začetku prve serije skočil 231 so takoj znižali nalet. Ok, od tega skakalca se res ni pričakovalo, da bo skočil 231 ampak vseeno bi lahko spustili 5 skakalcev, ker lahko, da je šlo za naključje in dobro dnevno formo z dobrimi razmerami. Če bi tudi ostali skočili take daljave pol razumem ne pa zaradi enega skakalca.
Voly
# 21.03.2016 ob 18:47
Sam osebno nisem pogrešal svetovnega rekorda, ves čas pa sem imel občutek, da bi se brez vsakih težav in posledic prav v vsaki seriji dalo skakati z recimo enega naleta višje. Skoki bi bili približno za pet metrov daljši in vse bi bilo še lepše.
Sicer pa sedaj, ko letalci skačejo po obratnem vrstnem redu svojih trenutnih sposobnosti (torej najslabši serijo začne, zaključi pa jo najboljši), bi recimo prvih 10 skakalo z malo višjega naleta, potem pa bi sorazmerno z daljavami nižali nalet. Tako bi tudi tisti slabši lahko bolj uživali in popravljali svoje rekorde, še bolj pa bi uživali gledalci, saj bi bilo še več daljših poletov.
Gasper2010
# 21.03.2016 ob 18:25
Vse stiri tekme v Planici so bile precej dolgocasne in dokaj negledljive. Brez odlicnih navijacev, bi bilo vse skupaj precej zalostno.
fernandez71
# 21.03.2016 ob 18:23
Gros ne prbiji
mize
# 21.03.2016 ob 19:27
Strinjam se z besedami Petra(če bi se kdo poškodoval...). A eden glavnih krivcev, da so ljudje pričakovali rekorde je prav Jelko Gros, ki je skozi sezono s svojimi komentarji verjetnost le tega nakazoval. Da pa je v ozadju tudi "kuhinja" pa je vsakemu laiku, ki redno spremlja skoke popolnoma jasno.
arhitektka
# 21.03.2016 ob 19:03
Se strinjam z Jelkom. Čeprav bi privoščila rekord Prevcu se mi zdi, da razmere niso dopuščale VARNEGA lovljenja rekorda. Rekorda ne moreš izsiliti z večjo hitrostjo na mizi, pa da z višine padeš dol.
A vam ni letošnja sezona pokazala, da če Prevc naredi idealen skok, vse preskoči za več kot 10 m, na letalnici še več. In žirija je morala imeti to ves čas v mislih - za Petrovo varnost!
Galaxy
# 21.03.2016 ob 21:37
"Z drugim poletom sem zadovoljen, ne vem kaj bi še radi. Že nekaj časa govorimo, vsi hočete rekorde in ne vem kaj, nikoli zadovoljni, vedno hočete še več. Ko se bo pa nekdo poškodoval, boste pa rekli, zakaj žirija to dovoli. Lepo se umirite, uživajte v tem, kaj se dogaja in bo za vse veliko boljše."

Peter Prevc

Peter je povedal vse. Vsi tisti, ki se ne strinjate pa začnite trenirat in ni hudič, da boste dosegli rekord!

Ski Jump Mania press
kopibrejk
# 21.03.2016 ob 21:14
Vedno imamo notranjega sovražnika - ali je to Tepeš starejši, ali pa Gros. To je kratek povzetek forumskih komentarjev skakalnega dogajanja od novembra do včeraj.
fw11
# 21.03.2016 ob 19:43
Ponavadi se izogibam komentiranju, ker se večini tako ali tako ne da nič dopovedati ampak nekateri komentatorji tukaj ste pa res prav smešni. Pišete o stvareh o katerih nimate pojma kot, da ste največji strokovnjaki. Tudi jaz se na same skoke in na Planico ne spoznam pa vseeno ve, da je velikost letalnice omejena s pravili in, da sta tako Vikersund kot Planica približno enako veliki. Je pa razlika o gostoti zraka ( + za Vikersund) in termiki ( + za Planico) in pa verjetno so tudi ostali dejavniki. Tako, da se verjetno tudi zaradi tega letalnici razlikujeta po profili. Kaj bi nam pomagala 300 meterska skakalnica, če je ne bi smeli uporabljati za tekmovanja? Glede rekorda pa je po mojem mnenju smešno govoriti. Ali je letos padel rekord v Vikersundu? Kakor se jaz spomnim ni. Tisto takrat je bil splet več ugodnih dejavnikov, ki so omogočali rekordi in se letos niso ponovili. Glede zaletnih mest je pa moje mnenje, da bi res lahko skakali iz enega ali dveh višje in bi naprimer vsi skakali 5-10 metrov dlje ampak kam bi pa v tem primeru letel Prevc? Dodajte vsakemu njegovemu skoku 10 metrov (me res zanima kakšen je pristanek pri 256 metrih). Letos je samo Peter kriv, da ostali niso skakali daleč ker je enostavno toliko boljši.
roCkY
# 21.03.2016 ob 19:42
Se 100% strinjam z Jelkom. Včeraj se mi je Stare dobesedno zagabil, ko je nonstop omenjal rekord. Celo na ES sem prestavil za zadnjih 10 v drugi seriji.
Poleti niso lovljenje rekorda. So tekma na veliki skakalnici. Tudi na 100 meterskih napravah ne pade rekord vsako leto. Norvežani naj ga pač imajo. Peter je nenazadnje prvi, ki je preletel 250 in tega mu ne bo nihče nikoli vzel. Naši pa naj delajo na tem, da jim vzamejo pokal narodov. Za to pa rabijo cele noge in trezne glave in ne da se nekdo (Robi,Peter) sesuje pri 255+ metrih..
mali metuljček
# 21.03.2016 ob 19:05
Lažje je takole na varnem, skrit pod lažnim psevdonimom pametovat, brez sprejemanja odgovornosti, kot pa sedetiv kabini in pred pol milijona ljudi sprejemat odločitve.

Če imaš na vrhu "nore" Norvežane, Robija in Petra, se ne moreš igrat z naletom in iskanjem rekordov. Če komurkoli od njih uspe "skok sezone" kot lani Tepešu, bi bila lahko cela drama.
anze35
# 21.03.2016 ob 19:40
Resnično ne razumem ljudi, ki se jim ne da dopovedati, da se za ceno poškodb ne spača forsirati rekorda. Spomnite se samo, kaj se je pred leti zgodilo z Ahonenom v Planici. Ker takrat žirija ni mogla skrajšati zaleta brez da bi ponovili seriji, so ga spustili, saj so mislili, ah saj je zadnji tekmovalec, saj bo pol konec. Bil je pa v življenski formi, pogoji so se mu poklopili in je pri 240 z več kot 2 metrov višine padel na tla in se polomil. In ko so ga po padcu čez nekaj časa vprašali, na kaj je pomislil v zraku, ko se je bližal rekordu, je rekel: Mislil sem, da se bom ubil.
Bivši uporabnik
# 21.03.2016 ob 19:38
Jelku Grosu pa samo en podatek: Planiška velikanka je verjetno edina skakalnica / letalnica na svetu, ki ima doseženi rekord
(Prevc 248,5 m lani)
s šolskim telemarkom in oceno 59,0 (po črtanju 20,0 in 18,5 ['ti norveški falot' by Stare] so ostale: 19,5, 19,5 in 20,0).

Navedeno ob dejstvu, da so rekordi povsod doseženi v kahlo ali sonožno, pomeni, da na vseh ostalih skakalnicah / letalnicah pa res dopuščajo lomljenje nog, ali kako?

Ne, Jelko, v Planici se rekorda enostavno ni smelo doseči. Zakaj ne, vemo vsi. Da, tako enostavna je ta razlaga.
Cini Minis
# 21.03.2016 ob 17:50
Jelko o kakšnih polomljenih nogah ti govoriš? Usrali ste se in pika. Zakaj ste ob enem skoku recimo Mačjega Kota 230m(mimogrede letos je v Planici skakal odlično) nižali nalet? In potem spet skakljanje okoli 220m. Zakaj? Pa saj je skakalnica 250 metrska. Razmere so bile stabilne kot že dolgo ne vprašanje kdaj bodo spet tako idealne za WC.
Jelko da nikoli več ne rečeš da boste lovili rekord
tsinamuh0
# 22.03.2016 ob 01:50
A je res tako pomembno, da je rekord v Planici 248,5 m in Vikersundu 251,5 m? Razumem trole, ampak očitno bi eni res imela vse? Življenje ni pravljica ali reklama. To je le tri metre razlike, prava malenkost, pa kaj, če je rekord na Norveškem (a so to kompleksi, ali kaj?), rekord se bo enkrat vrnil v Planico. Letos je bila pač smola, zaraid Bartola so bili bolj previdni. Saj bi bilo že kičasto, kakšne cilje pa bi imel Prevc drugo leto?
Pametni ljudje se spomnijo pogumnega Ahonena (že, ko se je odrinil, je pokazal veliko željo po rekordu) - ni imel prav nobene možnosti pri pristanku, padel je kot iz 2. nadstropja, huje od Bartola - in to le meter več od rekorda, ki je bil potem kar dolgo poškodovan po grdem padcu, zakaj bi ogrozili Prevčevo dominacijo v SP zaradi možnosti rekorda? Res ste precej lahkomiselni, ni čudno, da je tako, kot je - v Sloveniji...
Drncl
# 21.03.2016 ob 20:02
Lani ste svoje frustracije stresali na Jurija, letos jih na žirijo. Kdo bo drugo leto na tapeti? Peter? Dajte že mir, sezona je bila za v učbenike in težko jo bo ponoviti. Komurkoli.
boy36
# 21.03.2016 ob 19:04
Izjava PP:

http://klip.si/video-prevc-o-svetovnem-rekordu-ko-se-bo-nekdo-poskodoval-boste-pa-rekli-zakaj-zirija-to-dovoli-14358
MP3CE
# 21.03.2016 ob 19:37
Hja, pa si poglejmo malo zadeve. Recimo, v 2. seriji je Peter skočil 241.5 m z vetrom 1.11 m/s. Najboljši veter je recimo imel Kubacki, in sicer 1.70 m/s, kar znese približno 7 m dodatka oziroma skok okoli 248 m.
V prvi seriji je imel malo manj vetra in eno zaletno manj. Ob idealnih razmerah in enem naletu višje bi skočil 255.5 m (če računamo kompenzacije), kar pa je, vsaj sodeč po besedah J. Goriška, ki pravi, da se da skočiti do 255 m, nekje že skrajna meja. Ampak to so grobi izračuni in kak meter več bi bil za Petra lahko katastrofa.
Res pa je, da bi žirija morda lahko dlje časa puščala višji nalet pri slabših skakalcih - a po drugi strani je želja žirije gotovo tudi ta, da med boljšimi tekmovalci čim manj spreminja zalet.
Letos je za rekord zmanjkal tisti res pravi vzgornik, ki bi omogočal pristanke v telemark še pri 245+ (Hayboeck se ni upal pristati v telemark pri 245) in prav je, da se ni šlo na silo.
Za konec: Sam se še vedno živo spomnim skoka Jarija Puikonnena na stari Bloudkovi velikanki, ko je pri 140 m padel in si raztrgal kolenske vezi. Nikakor si ne želim, da bi se kaj podobnega
webman
# 21.03.2016 ob 19:33
Roko na srce, Prevc je prisal v Kulmu pri 244 in poizkušal telemark! Ne nas farbat s takimi floskulami...
Pod črto, žirija bi rabla malo večje pirhe, pa bi vse skupaj izpadlo veliko bolj primerno napravi, ki jo imamo. Saj ni nujno, da bi Prevcu uspel rekord, z vidika naprave, lokacije in prihodnjih tekovanj pa bi bilo smiselno izkoristiti fantastične razmere, štiri tekme... Vprašanje kdaj bo spet taka priložnost, mogoče šele čez dve, tri leta.
veza
# 21.03.2016 ob 19:22
Edino skakalci so pristojni za ocenjevanje žirije, ne pa kavčarji, nisem slišal, da bi kdo protestiral, torej?
Strokovnjak
# 21.03.2016 ob 18:46
Ne vlagaj bučk Jelko! Od rekorda je bilo tako daleč, da glava peče. V vikersundu letos je bilo npr. cel kup skokov med 245 in 249 m, pa novega rekorda ni bilo + mnogi so težko pristajali, pa niso nič nižali (čeprav bi vsekakor lahko šli eno mesto dol), v Planici pa samo peščico poletov prek 240, kljub temu, da se da v bližini 250 lepše pristati. Na vseh tekmah ste servilno imeli najmanj eno zaletno mesto prenizko, raje dve, občasno pa tudi tri. Lahko, da rekorda vseeno ne bi bilo, ampak imeli bi pa lahko večino poletov prek 230m, česar ni mogoče na nobeni drugi letalnici, ampak ne, povečini se je skakalo kot pred povečavo...
MatRag
# 21.03.2016 ob 23:00
Vsi, ki pravite, da rekord ni bil možen zaradi višine leta in da doskočijo iz precejšne višine ne drži. Če pogledate let Forfanga ima višine za 260m ampak nima hitrosti, ker odrine v višino hitrost pa izgubi (podobno skačejo haybock, kubacki, freitag) in posledično pristaja iz višine in doskoči sonožno pri 245m. Pa poglejte zdaj Prevca, Kranjca, Tepeša, Kasaia, Krafta....nižja krivulja leta brez pretirane višine, v primerjavi z višino forfanga bi rekel to bo šlo tam okoli 225 m ampak ti fantje s sabo vzamejo ogromno hitrosti...se agresivno vležjo med smuči in vlečejo...zato tud nimajo težav naredit telmarka pri daljava 240 m +....tako, da rečt, da rekord ni možen zaradi višine pristanka ni res. Je pa odvisno kateri skakalec je v zraku.
Pepino
# 21.03.2016 ob 20:50
Mnogi komentatorji so pravilno povedali - ne splača se reskirat za ceno, da se tak športni dragulj poškoduje in mu gre sezona ali celo kaj več po gobe. Rekord je itak samo za puhlo napihovanje petelinčkov na kupu gnoja ki si bodisi sami nič ne upajo ali pa nič ne znajo.
Sicer pa se mi zdi, da so se PMSM tudi Goriški malo ušteli pri konstrukciji krivulj skakalnic. Malo so podcenili vpliv gostote zraka zaradi nadmorske višine in zato je kot kaže v Vikersundu tudi brez nekega posebnega vzgonca in sonca lažje skočiti dlje, tistim seveda, ki to znajo oz. so sposobni preletet "pukl". Nekaj so govorili, da v Planici to kompenzira vzgonec cca 1m/s, ampak kaže, da to ne drži najbolj. Letos ga je v sončnem vremenu toliko bilo, pa očitno ni bilo dovolj, ker so bile zaradi varnosti hitrosti premajhne. Če bi bile večje bi pa leteli bolj visoko in z vrha padali na doskočišče, kar je najbolj nevarno (Bartol). Letos je bilo v Planici tudi preprosto preveč snega in zato premrzlo v dolini. Pogoji za rekord bodo PMSM v Planici v tistih letih, ko bo še bolj toplo in ko bo samo skalnica snežene, dolina in pobočje pa sicer kopna. Takrat bo pravi vzgornik za varen rekord.
dydisi
# 21.03.2016 ob 20:42
Super je bila letos Planica. So pa vmes med navijači tudi pacienti, ki jim pravzaprav sploh ni do skokov, ampak samo za rekorde. Se vidi, da so komaj letos začeli gledat ta šport in ga ne štekajo v ničemer. Šraufarji bodo pač vedno šraufarji :)
Penny_
# 21.03.2016 ob 19:55
Je pa tudi hinavski, ko je bil sokomentator pri drugih letalnicah in so skakali v poden, ni bil nikoli tako glasen, pa bi moral biti, ker je bilo res na meji.

NIkoli ni imel karizme in hrbtenice. Peterko ni nobeden držal na realnih tleh in eden od teh je tudi Gros.
tzs123
# 21.03.2016 ob 19:46
Ok razumem da treba pazit da se kdo ne poškoduje toda da nižaš za vsak polet prek 230 metrov???
felsner
# 21.03.2016 ob 19:04
se strinjam glede varnosti na 1. mestu, a se po drugi strani sprašujem zakaj pol sploh povečujemo letalnico? Tako v kulmu kot vikersundu so dovolil polete čist na dno skakalnice, medtem ko u planic ne, pa ko se takoj vid da se da ob primerni višini in vetru povsem varno pristat do 250 m če ne celo še 5 m dlje. In ti pogoji so bli edino v četrtek: vetra med 0,5 do 1,5 m/s in nizek prelet, kranjec v telemark s 5 naleta 241,5m in ta nalet ob tej višini preleta biu povsem primeren za prevca, da skoč proti 250, ampak ne, je blo treba dat na 3 nalet. In take malenkosti zmotjo ns gledalce, drugač se je vidl u soboto in nedelo da so skakalci enostavno previsok nad letalnico in rekorda ne bo. In naj se neha pretirano hvalt, da je za rekord najboljše sončno vreme, ker ni, takrt je enostavno preveč vetra, najboljš je če je oblačno, kr poglejte si nedeljsko tekmo 2005 in eno najzanimivejših tekem v planici
primo9
# 21.03.2016 ob 22:09
Aja pa še o tem novem izumu spodnjem vzgorniku. Lanski planiški rekord 248.5 je ob vetru v hrbet (okoli 0.5m) s popolnim telemarkom. Ampak letos so bili pa vsi skoki nad 230 že nevarni. Forsiranje rekorda bi bilo nesmiselno, ampak pogoji so bili vse 4 dni izvrstni, mogoče še najmanj v petek, ko je bil moker sneg. Neumno je pa tudi verjeti, da može tam zgoraj ogromno skrbi za skakalce, ker so letos forsirali celo sezono. Žirija je imela željo da rekord ostane in je poskrbela za to, Jelko pa je pojedu svoje obljube.
booster
# 21.03.2016 ob 20:08
Ima že prav Jelko, mislim pa, da imam prav tudi jaz, če rečem, da so se vsa nižanja zaletnega mesta v četrtek, soboto in nedeljo izkazala za nepotrebna.
veza
# 21.03.2016 ob 19:44
Unssen
# 21.03.2016 ob 19:38

rekorde prinese spodnji vzgornik, letos ga ni bilo in pika, pojdi sam skakat, drugače ti ne morem odgovoriti...
zzob
# 21.03.2016 ob 19:30
@veza: Edino skakalci so pristojni za ocenjevanje žirije, ne pa kavčarji, nisem slišal, da bi kdo protestiral, torej?

Okej, samo kdaj si pa ti že slišal skakalce kritizirat? Edino Kranjec se je nekaj oglašal po Vikersundu, ker je že v letih in si več upa reči. Niti ko so v Oberstdorfu s spreminjanjem zaleta dobesedno podarili zmago Freundu, se naši niso oglasili.
jaz jaz
# 21.03.2016 ob 19:29
jst jim pa ne zamerim, da ni bilo rekorda. mi je bilo pa zelo škoda, da niso tistim srednjerazrednim skakalcem pustili daljših skokov, da bi popravljali osebne rekorde, recimo tam okrog 230m
veza
# 21.03.2016 ob 19:20
Po taki rekoredni sezoni sedaj pametovati o tem, koliko bi morali leteti na zadnji tekmi, ni resno, za rekorde ni bilo dovolj vzgornika, rekordi se zgodijo, ko potegne nepričakovana pomoč in ta potem naredi rekord, dajmo se malo umiriti, pa saj ne morejo letalci leteti vsako leto več in več, res, Peter ima prav, pa pejte vi skakat in bomo vsi veseli, rekordi bojo padali kar po tekočem traku...
boy36
# 21.03.2016 ob 19:07
alojzr2

# 21.03.2016 ob 19:04
Jelko dobro ve, da je letalnica premajhna. Za ogromne denarje so zgradili - premajhno letalnico!

Seveda pri 250m na TEJ skakalnici ni varno pristati. Zgraditi bi morali skakalnico za 270m, pa bi pri 255m pristajali v telemark s sendvičem v eni roki in mobitelom v drugi.

Kakorokoli, dejstvo ostaja - če v Vikersundu lahko - zakaj ne v Planici? Obljubljali so vse leto, da je večja od ostalih, pa varnejša pa oh in sploh.

Alojz če bi vsaj malo poznal situacijo ,bi vedel da so 40 mio zgradili center ,ki ga ni v svetu.
puros
# 21.03.2016 ob 18:47
vse super kar se tice Planice in uspehov nasih ampak ?irija je pa SRAMOTA za Planico.... bolj o?itno ne bi mogli bremzat dolgih poletov v idealnih razmerah...... prav ena ?alost je blo gledat SKOKE na letalnici
m00nchile
# 22.03.2016 ob 14:48
Pri paraboli poleta, se lepo vidi, da je Planica narejena za prihodnost. Vikersund je "na silo" nasut, zato da tisti najboljši, ki pa še ne skačejo moderno, lahko letijo daleč in varno pristanejo, ceno pa plačajo tisti malo slabši s skakljanjem okoli 130-150m. Polet Forfanga 245m je lepo pokazal, da gre za skakalca, ki v Planici ne more doseči rekorda, saj ima zelo previsoko parabolo, da o Ammanu sploh ne govorim. Nato pa te polete primerjamo s skoki Prevca, Kranjca, Kasaija, ki se odrinejo v smer skoka, ne pa v višino, nižji prelet z večjo hitrostjo, posledično pa toliko manjša razlika v kotu leta in naklona letalnice, ki zelo zniža sile pri doskoku. Tukaj se naredi ta razlika, zaradi katere Forfang skoči 245m v kahlo, Prevc pa 246m z šolskim telemarkom. Če povzamem, Planica nima previsoke krivulje leta, narejena je z mislijo na prihodnost, ko bo večina skakala s Prevčevo tehniko, ne pa avstrijsko/nemško, zato sem mnenja da zlata leta prenovljene Planice šele prihajajo.
nanok1ll3r
# 22.03.2016 ob 07:02
"Nick Fairall (USA) je lani v Bishoshofnu težko padel in od tedaj je na vozičku. Lukas Müller (AUT) je letos na Kulmu padel in še vedno ne čuti nog"

V nobeni točki ni bil nihče drug odgovoren za padce, izrecno tekmovalca sama, ker sta skočila in takoj po odrivu z mize, naredila kardinalni napaki, ki sta vodili v neizbežen padec, žal s težkimi poškodbami.
daryankoff
# 22.03.2016 ob 00:44
Po moje mora rekord ostati v Vikersundu, če želi Planica obdržat finale. Kako so forsirali rekord na Norveškem, tam ni noben razmišljal o varnosti, pa na Kulmu, v Oberstdorfu...
Letos so zelo očitno bremzali dolge polete v Planici, v primeru, da temu ni tako, pa naj priznajo, da je ta letalnica fail, da ni varna za polete okoli 250 m.
Strokovnjak
# 21.03.2016 ob 23:07
fw11
# 21.03.2016 ob 19:43
Glede rekorda pa je po mojem mnenju smešno govoriti. Ali je letos padel rekord v Vikersundu? Kakor se jaz spomnim ni. Tisto takrat je bil splet več ugodnih dejavnikov, ki so omogočali rekordi in se letos niso ponovili. Glede zaletnih mest je pa moje mnenje, da bi res lahko skakali iz enega ali dveh višje in bi naprimer vsi skakali 5-10 metrov dlje ampak kam bi pa v tem primeru letel Prevc? Dodajte vsakemu njegovemu skoku 10 metrov (me res zanima kakšen je pristanek pri 256 metrih). Letos je samo Peter kriv, da ostali niso skakali daleč ker je enostavno toliko boljši.


V Vikersundu ni padel nov rekord, ker je ta že na absolutnem maksimumu trenutne skakalnice (+ vedeti je treba, da je Fannemel eden najnižjih in najlažjih skakalcev in ima zato ob pristankih povsem pri dnu skakalnic določeno prednost). So ga pa na zadnji tekmi letos vseeno intenzivno poskušali še izboljšati, to pa ja in tam res že na škodo nekaterih, predvsem Prevca, dočim v Planici so pa še najmanj 5 metrov od te maksimalne točke oz. imajo še več kot dovolj rezerve, katere pa že drugo leto zapored iz povsem prosojnih razlogov niso niti približno izkoristili. REkord bo v naslednje nekaj letih tu padel verjetno le, če bo dosežen na dan preizkusa letalnice, ko naletov ne določa mednarodna žirija, temveč sami, sicer pa je bolj verjetno, da bo naslednji rekord padel, ko bo prenovljena letalnica v Obersdorfu, ki naj bi bila tudi malenkost večja (hs 228). Nemčija je pač > Norveške, Slovenija pa ne.
nacionale
# 21.03.2016 ob 21:27
Šov za mase? Ja, kva pa je šport drugega kot šov za mase. Planica niso literarni dnevi, ampak slovenska veselica.
Planica - tekmovanje v smučar ...
link
Razočarani Domen Prevc: Žirija bi lahko malce počakala
93
23. marec 2018 ob 06:31 Glede na zadnjo tekmo v Vikersundu je morda celo kot glavni slovenski adut v Planico prišel Domen Prevc, a je nastope na posamičnih tekmah pod Poncami končal že v kvalifikacijah.
Več novic ...
Kazalo