Članki

Največji namiznoteniški turnir za športnike invalide

"20-letni Luka Trtnik - pravi biser v svetovni konkurenci"

Objavljeno: 14. 5. 2018 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji so tekmovalci na zaključni slovesnosti. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji so tekmovalci na zaključni slovesnosti. Foto: ZŠIS-POK

V Laškem se je v soboto končal 15. Slovenia Open Thermana Laško, ki velja za največji namiznoteniški turnir za športnike invalide na svetu in na katerem je letos sodelovalo 367 športnic in športnikov iz 44 držav. Tekmovanje je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) v sodelovanju z Namiznoteniško zvezo Slovenije.

»To je turnir, ki ga delamo za športnike, ki iz leta v leto potrjujejo z besedami in dejanji, da se v Laškem dobro počutijo. Letos večjih težav pri organizaciji ni bilo, za to na tem mestu iskrena zahvala organizacijskemu odboru, ki je dobro opravil svoje delo. Z roko v roku pa gresta letos tekmovalni in organizacijski uspeh, zato je v prvi vrsti poskrbel 20-letni Luka Trtnik, ki je pravi biser v svetovni konkurenci. Če bo nadaljeval v tem tempu in na domačem svetovnem prvenstvu pridobil pomembne točke, je vse mogoče," je ob koncu turnirja povedal predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar. Tehnični direktor turnirja, ki je bil na tekmovanju tudi v vlogi selektorja Velike Britanije, Gorazd Vecko, pa je poudaril, da se je pravkar končal še en izreden turinir: »Sodnica iz Grčije je bila pred tekmovanjem nemirna, ko je videla, kako povsem brez stresa začenjamo turnir. Po koncu nam je iskreno čestitala, saj smo izpeljali vse po urniku, odigranih pa je bilo skoraj 1600 iger. Še enkrat smo dobili potrditev, da ima turnir izvrstno organizacijsko ekipo, kjer vsak točno ve, kaj je njegova naloga.«

Veselje zaradi uspeha mladega Trtnika

»Favoriti še iščejo svojo pravo formo, v naši reprezentanci pa so do kolajn prišli trije mlajši igralci, kar me še posebej veseli. Radosten pa sem bil tudi ob uspehu Slovenca Luke Trtnika, ki je prvič v karieri na tako močnem turnirju prišel med osem najboljših. Vesel sem, če smo imeli tudi mi nekaj prstov poleg, saj je Luka dva tedna pred turnirjem sedem dni vadil tudi v Angliji v našem kampu,« je dodal Vecko, ki je izpostavil tudi izjemno kvaliteto obračunov, nivo igre pa je po njegovi strokovni oceni še napredoval. V posamični konkurenci se je Trtnik prebil med osem najboljših, kjer je moral priznati premoč predstavniku Egipta. »Rezultat me je presenetil. Je pa velika spodbuda za naprej. Dobro delo se izplača in prinaša rezultat. Še naprej bom zavzeto treniral,« je povedal 20-letni Domžalčan, ki pa se ne prepušča evforiji. »Zdaj mi je uspelo, sledijo novi turnirji, kjer se bo treba dokazati,« pravi Trtnik, ki bo, če bo uspešen še naprej, lahko kandidiral za nastop na paraolimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. O paraolimpijskih igrah razmišlja tudi Andreja Dolinar, ki je z nastopom na 15. Slovenia Open Thermana Laško zadovoljna: »Pokazala sem, da znam in zmorem, predvsem pa je do izraza prišla moja psihološka stabilnost. Obžalujem le zapravljeno priložnost v igri dvojic, kjer sva imeli smolo z žrebom, za nameček pa se je videlo, da sva premalo uigrani, da bi bili konkurenčni.« Dolinarje je enako kot Luka Trtnik v posamični konkurenci prišla med osem najboljših.

Prihaja SPINT2018

Reprezentanca zdaj pod taktirko trenerja Darka Kojadinoviča nadaljuje priprave za svetovno prvenstvo športnikov invalidov v namiznem tenisu SPINT2018, ki ga bosta med 15. in 21. oktobrom letos gostila Celje in Laško. »Največji izziv bo logistika oziroma transport udeležencev med Laškim in Celjem in nazaj, a smo tudi za to našli rešitev,« je pojasnil tehnični direktor prvenstva Gorazd Vecko. »Slovenija je vnovič dobila veliko tekmovanje. Za to sem si zelo prizadeval zavoljo svoje funkcije v Mednarodni namiznoteniški zvezi. A ne glede na to9, če bi bilo vse fair in korektno, pa v športu to žal ni, bi morala Slovenija gostiti taka tekmovanja. Ker je preprosto najboljši organizator tekmovanj v namiznem tenisu invalidov,« je prepričan  Vecko. Damijan Lazar, ki predseduje organizacijskem odboru, pa je napovedal tudi nekaj prilagoditev celjske športne dvorane Zlatorog, ki bo tako postala še bolj prijazna invalidom.

Prvakinje in prvaki posamične konkurence na 15. Slovenia Open Thermana Laško:

ženska konkurenca:

SF 1-2: Giada Rossi (Italija) SF3: Anna-Carin Ahlquist (Švedska) SF 4-5: Sandra Mikolaschek (NEM) SF 6: Maryna Ytovchenko (Ukrajina) SF 7: Kelly Van Zon (Nizozemska) SF 8: Aida Dahlen (Norveška) SF 9: Neslihan Kavas (Turčija) SF 10: Bruna Costa Alexandre (Brazilija) SF 11: Maria Krystyna Lysiak (Poljska)

moška konkurenca:

SM 1: Endre Major (Madžarska) SM 2: Rafal Czuper (Poljska) SM 3: Thomas Schmidberger (Nemčija) SM 4: Abdullah Ozturk (Turčija) SM 5: Mitar Palikuča (Srbija) SM 6: Peter Rosenmeier (Danska) SM 7: Mykhaylo Popov (Ukrajina) SM 8: Ivan Mai (Ukrajina) SM 9: Iurii Nozdrunov (Rusija) SM 10: Denislav Stefanov Kodjabashev (Rusija) SM 11: Peter Palos (Madžarska)

Prvakinje in prvaki ekipne konkurence na 15. Slovenia Open Thermana Laško:

ženska konkurenca:

SF 1-3: Hrvaška SF 4-5: Srbija SF 6-7: Nizozemska/Turčija SF 8: Rusija SF 9-10: Turčija SF 11: Ukrajina/Japonska

moška konkurenca:

SM 1: Italija SM 2: Brazilija SM 3: Nemčija SM 4: Turčija SM 5: Turčija SM 6: Romunija, Nemčija SM 7: Tajska SM 8: Ukrajina SM 9: Japonska SM 10: Bolgarija/Črna gora SM 11: Belgija/Madžarska  

V.P.