Članki

Turbulenca v SZJ

Napoved: Kaj je lepo?

Objavljeno: 16. 5. 2018 ob 9:39
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na modrem ozadju iz več tonov, na katerem so izrisane človeške figure, piše: Turbulenca, Kaj je lepo?, O lepoti v umetnosti, naravi in ljudeh v sredo ob 17.30 na TV SLO 1. Foto: arhiv Turbulence
Na modrem ozadju iz več tonov, na katerem so izrisane človeške figure, piše: Turbulenca, Kaj je lepo?, O lepoti v umetnosti, naravi in ljudeh v sredo ob 17.30 na TV SLO 1. Foto: arhiv Turbulence

Izobraževalna-svetovalna oddaja Turbulenca je na sporedu vsako sredo popoldne v živo na TV SLO 1, gluhi gledalci in gledalki pa jo lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno spremljate na MMC TV, na povezavi https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs1. Tokrat se bodo spraševali o tem, kaj je lepota in zakaj nekaj vidimo kot lepo.

Lepoto nekateri najdejo v naravi, drugi v umetnosti, tretji v plemenitih dejanjih; najdemo jo lahko v prijetnih obraznih potezah, v skladnosti celotne človeške podobe, v ravno pravi meri vsega. Kaj je zares lepo, težko ubesedimo, saj lepoto bolj občutimo kot o njej racionalno razmišljamo. Lepota ima namreč tisoč obrazov in o tem, kje vse jo lahko iščemo in najdemo, se bodo tokrat pogovarjali z dr. Polono Tratnik, filozofinjo in umetnico, sicer pa tudi predsednico Slovenskega društva za estetiko in dekanjo Fakultete za podiplomski humanistični študij ISH Alma Mater Europea, in dr. Igorjem Škamperletom, sociologom kulture, ki prihaja s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
O tem, na kakšne način ustvarjajo lepoto, so se ustvarjalci oddaje vprašali tudi z jamskega fotografa, pesnico in režiserja. Že bežen sprehod po likovnih in drugih upodobitvah telesa vse od Starih Grkov pa do začetka filmske industrije pa nam jasno pokaže, da lepota telesa ni bila nikoli absolutna in enotna.
To, kaj se dogaja v naših možganih, ko gledamo in doživljamo lepo, pa bo v oddaji poskušala pojasniti tudi specializantka nevrologije Gaja Klarendić iz UKC Ljubljana.
Turbulenca, danes, v sredo, 16. maja, ob 17.30, na TV SLO 1 in s tolmačem v SZJ na MMC TV, o lepoti in lepem ter o tem, kako ju doživljamo. Oddaja je pozneje na voljo na ogled tudi s podnaslovi v rubriki Podnaslovljene oddaje na www.dostopno.si.
V. R.