Članki

Prisluhnimo tišini

Tema: vključujoča zakonodaja

Objavljeno: 12. 4. 2019 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO
Fotografija iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Foto: arhiv RTV SLO
Fotografija iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Foto: arhiv RTV SLO


Oddaja Prisluhnimo tišini, ki nastaja v sodelovanju TV Slovenija in ZDGNS, že skoraj štiri desetletja spremlja življenje gluhih in naglušnih pri nas. Oddaja je v slovenskem znakovnem jeziku in podnaslovljena. Spremljate jo lahko vsako drugo nedeljsko dopoldne na TV SLO 1. Tokratna tema je vključujoča zakonodaja.

Slovenski znakovni jezik uporablja 1500 gluhih, a samo v Sloveniji. Zato je ta jezik na pragu izumrtja. Naša država je edina, ki ga je dolžna zaščititi. Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika iz leta 2002 je uredil spremembe na področju sodstva, socialne dejavnosti, zdravstva, kjer pravica do uporabe znakovnega jezika postaja samoumevna. Zakon pa ni zagotovil razumevanja javnosti in političnih odločevalcev, da gre za samostojni jezik, temveč ga uradni dokumenti uvrščajo h govorcem s posebnimi potrebami. Zato v šolstvu ni urejena sistematična raba znakovnega jezika kot učnega jezika. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije si zato prizadeva, da bi bil vpisan v ustavo.
Oddaja Prisluhnimo tišini bo na sporedu v nedeljo, 14. aprila 2019, ob 10.55, na TV SLO 1. Pozneje bo oddaja na voljo na ogled v spletnem arhivu RTV 4D in na spletni strani www.dostopno.si v rubrikah Oddaje z znakovnim jezikom in Podnaslovljene oddaje.
V.R.