Članki

Državna proslava s tolmačem v SZJ

Dan državnosti, neposredni prenos

Objavljeno: 17. 6. 2019 ob 12:51
Ljubljana - MMC RTV SLO
Obiskovalci državne proslave s slovenskimi zastavicami v rokah. Foto: arhiv MMC RTV SLO
Obiskovalci državne proslave s slovenskimi zastavicami v rokah. Foto: arhiv MMC RTV SLO

V ponedeljek, 24. junija 2019, se bo ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani začela osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednikovemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Sapere Aude – Drznimo si vedeti« pripravlja režiser in scenograf mag. Matej Filipčič. Državno proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik si lahko ogledate na 3. programu TV Slovenija.
V središče tokratne državne proslave ob dnevu državnosti bo postavljeno vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi. Pomen slovenske državnosti bomo premislili ob umestitvi v kontekst aktualnih izzivov evropske skupnosti in obenem izpostavili družbenotvorno in narodotvorno vlogo, ki ju je znanost odigrala pri nastanku naše državnosti. Evropa, in z njo Slovenija, je kot civilizacijski in politični projekt dedič razsvetljenstva in humanizma, njuno postopno izgrajevanje in nadgrajevanje je mogoče razumeti kot rezultat drzne strasti uma. V občutljivem času preizpraševanja temeljev evropske in slovenske identitete vsebina proslave predstavlja tudi poziv k povratku oziroma reinterpretaciji gesla razsvetljenstva – Sapere aude ali Drznimo si vedeti. Na temeljne izzive prihodnosti bo moč odgovoriti le, če bomo sposobni vnovične prisvojitve razsvetljenske etične drže in si »drznili vedeti«. Slovenija se lahko, navkljub nekoliko poznejšemu razcvetu znanstvene misli, s svojo kulturo in znanostjo povsem samozavestno vpisuje v dediščino evropskega humanizma in razsvetljenstva. In čeprav se za vznik slovenske narodnosti, in posledično državnosti, običajno izpostavlja zlasti pomen jezika in umetnosti, želimo tokrat poudariti, da je pomen znanosti najmanj enakovreden. Znanost je, poleg umetnosti, tista kreativna dejavnost duha, ki sploh omogoča nastanek narodnega samozavedanja. Umetniški program proslave bo zasnovan kot svojevrsten poklon slovenski znanstveni misli in poziv k vnovični obuditvi razsvetljenske drznosti ter zaupanja v ustvarjalno moč duha.
Ustvarjalci in sodelujoči na proslavi
Poleg izbora svetovno znanih avtorjev se pod besedila proslave podpisujeta Žiga Kump in dr. Sašo Dolenc, za video skrbita Andrej Intihar in Jasna Hribernik, kostumografija je delo Slavke Pajk.
V umetniškem delu proslave bodo nastopili Boštjan Dermol, Aleksandra Ilijevski, Miha Kralj, Tokac in Saša Vipotnik (Neomi), igralci Jožica Avbelj, Iva Babić, Uroš Fürst, Matej Puc, Matija Vastl in Lara Wolf, plesalci Rosana Hribar, Petar Đorčevski, Elli Purkunen, Urška Centa in Artifex, akrobata Woop! Ljubljana, glasbena skupina pod vodstvom Janija Haceta ter Rock mulčki.
Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.
Ne zamudite neposrednega prenosa državne proslave ob dnevu državnosti s tolmačem v slovenski znakovni jezik v ponedeljek, 24. junija 2019, ob 21.15 na TV SLO 3.

A. T.