Članki

Palčica Pomagalčica in Zveza prijateljev mladine: prenos sredstev za Krisa

V desetih dneh bo znano, kdaj se bo zdravljenje v ZDA začelo

Objavljeno: 16. 10. 2019 ob 10:28
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji sta Larisa Štoka iz društva Palčica Pomagalčica in Breda Krašna iz Zveze prijateljev mladine Slovenije med podpisovanjem donatorske pogodbe za prenos sredstev, ki so bila zbrana za Krisa. Foto: Radio Koper, MMC RTV SLO
Na fotografiji sta Larisa Štoka iz društva Palčica Pomagalčica in Breda Krašna iz Zveze prijateljev mladine Slovenije med podpisovanjem donatorske pogodbe za prenos sredstev, ki so bila zbrana za Krisa. Foto: Radio Koper, MMC RTV SLO

Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je v torek sklenilo donatorsko pogodbo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, s katero bo ta prevzela 2,3 milijona evrov zbranih donatorskih sredstev za plačilo stroškov zdravljenja dečka Krisa. ZPMS ima namreč status humanitarnega društva, ki ga Palčica Pomagalčica še nima.

Na fotografiji je deček Kris: Arhiv TV Slovenija
Na fotografiji je deček Kris: Arhiv TV Slovenija

Društvo Palčica Pomagalčica je s pomočjo številnih Slovencev v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za operacijo, ki bi lahko rešila življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Denar, ki ga je društvo Palčica Pomagalčica nakazalo Zvezi prijateljev mladine Slovenije, bo šel za zdravilo, stroške morebitne dodatne zdravstvene oskrbe, rehabilitacije ali dodatnega zdravljenja, za stroške bivanja staršev ter za plačilo zdravstvenega spremstva, ki je v tem primeru nujno. Zveza pa je pooblaščena, da krije tudi morebitne nastale bančne stroške, kot je menjava valute v dolarje, je povedala Breda Krašna z Zveze prijateljev mladine Slovenije. Po njenih besedah bodo skupaj s Palčico Pomagalčico dvakrat mesečno obveščali javnost o dodatno zbranih sredstvih in za kaj bodo porabljena. ZPMS se je kritju njihovih stroškov iz tega denarja odpovedala.

Pogodba tudi jasno predpisuje potek porabe denarja. Denar bo na račun ZPMS nakazan v roku petih dni od prejetja računa iz bolnišnice. V primeru porabe predvidenega denarja pogodba predvideva podpis aneksa, s katerim društvo Palčica Pomagalčica lahko ZPMS-ju nakaže dodatnih 100 tisoč evrov.

Višek denarja bo namenjen življenjsko ogroženim otrokom

Po tem ko je postalo znano, da bo ZPMS prevzela donacijo, je začel tudi na njihov račun prihajati denar za Krisa. Kot je pojasnila Krašna, ga bodo povsem jasno knjižili na Krisov konto. Larisa Štoka iz društva Palčica Pomagalčica pa je ponovno pojasnila, da so humanitarne prispevke za koprskega dečka nehali zbirati takoj, ko so videli, da je znesek dosežen in so skušali o tem v najkrajšem mogočem času obvestiti tudi javnost. Znesek se je vseeno še naprej povečeval, zdaj pa nakazila počasi le upadajo. Ob množičnem odzivu so namreč znesek, potreben za zdravljenje dečka, krepko presegli, saj so zbrali že skoraj štiri milijone evrov.

Presežek bo za zdaj ostal na računu društva in bo namenjen izključno za pomoč življenjsko ogroženim otrokom. "Želimo si pomagati otrokom, ki smo jih poimenovali kar Krisovi prijatelji," je pojasnila Štoka in dodala, da društvo za svoje delo ne potrebuje denarja, saj v njem delajo samo prostovoljci. Se pa želijo v prihodnosti izkazati in si prislužiti status humanitarnega društva, za kar pa bodo lahko zaprosili po letu dni od ustanovitve.

V desetih dneh bo znan datum začetka zdravljenja v ZDA

Po informacijah Krisovih staršev naj bi v desetih dneh prejeli dokončen datum njegovega zdravljenja v ZDA, nato pa bodo takoj poskrbeli, da bodo sredstva pravočasno nakazana. Zbrana je vsa potrebna zdravstvena dokumentacija, opravili so še nekaj dodatnih preiskav v Ljubljani, zdaj pa samo še čakajo na pot, je še povedala Štoka.

Ker je potovanje za dečka lahko naporno, so se zelo trudili, da bi zdravilo prišlo vsaj do Rima, saj je bila Slovenija že kar hitro izključena, a so nazadnje tudi to možnost zavrnili. "Ko starša vesta, da je to edina možnost za življenje njunega otroka, se pač podaš tudi na tako dolgo pot," je dodala Štoka. Izrazila je upanje, da bo ob podpori celotne javnosti Krisu in njegovi družini vse tudi uspelo.

La. Da./ STA, MMC RTV SLO