Članki

Četrtkovi oddaji s tolmačem v SZJ

Ugriznimo znanost in Na kratko

Objavljeno: 17. 10. 2019 ob 14:25
Ljubljana - MMC RTV SLO
Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija
Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija

Četrtkovi popoldnevi so namenjeni izobraževalnim vsebinam. Oddaja ugriznimo znanost se na poljuben način ukvarja z zanimivimi znanstvenimi temami, v oddaji Na kratko pa v petih minutah pojasnjujejo izraze, ki se pogosto pojavljalo oziroma na novo uveljavljajo, a jih morda ne razumemo popolnoma. Oddaje lahko gluhi gledalci spremljajo s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija in sicer na MMC TV na povezavi povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija
Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija

Ugriznimo znanost, 17. oktober 2019, ob 17.25

Tema: Kaj je v našem prahu?

Okolje, v katerem živimo, vpliva na naše zdravje. Onesnažen zrak je najpomembnejša okoljska javnozdravstvena težava razvitega sveta in zaradi njega vsako leto prezgodaj umre več kot dva milijona ljudi na svetu. V Sloveniji Agencija RS za okolje izvaja reden monitoring kakovosti zraka. Na 41 merilnih postajah po Sloveniji merijo v zraku delce velikosti 10 in 2,4 mikrometrov ter različne spojine in elemente, ki so lahko za nas škodljivi. Tako imamo kakovostne podatke o tem, kakšen zrak dihamo v Sloveniji. Vendar se delci, ki so v zraku, na koncu nekje usedejo in kopičijo, zato jih lahko zberemo in preučujemo tudi tam, kjer ni merilnih postaj. Kaj je v cestnem prahu in prahu, ki je v naših domovih?
Na kratko, ob 17.55
Tema: Interpasivnost
Izogniti se delu in ga prenesti na drugo osebo ali stroj je koncept, ki nam je, vsaj večini, blizu in razumljiv. Kaj pa, če obstajajo ljudje, ki ne skušajo zbežati pred delom, ampak pred užitkom? Gre za kulturni pojav, ki na prvi pogled ni najočitnejši, je pa kljub temu precej razširjen. V 90-ih letih prejšnjega stoletja ga je opazoval avstrijski filozof Robert Pfaller in ga poimenoval interpasivnost. Osnovna zamisel interpasivnosti je, da drugi lahko ne samo delujejo, ampak tudi uživajo namesto mene. Da se lahko nekdo ali nekaj namesto mene smeje, joče, čuti.
Oddaji Ugriznimo znanost in Na kratko sta pozneje na voljo na ogled tudi v spletnem arhivu 4D in na spletni strani www.dostopno.si v rubriki oddaje z znakovnim jezikom. Vabljeni!

V. R.