Na fotografiji atlet na invalidskem vozičku meče kopje. V ozadju so gledalci. Foto: arhiv ZŠIS-PK
Na fotografiji atlet na invalidskem vozičku meče kopje. V ozadju so gledalci. Foto: arhiv ZŠIS-PK

V soboto, 7. septembra, bo v Ljubljani pomemben športni dogodek. Na atletskem stadionu v Športnem parku Ljubljana-Šiška bo potekal že 50. jubilejni memorial prof. Bojana Hrovatina, ki je obenem tudi odprto državno prvenstvo športnikov invalidov. Tekmovanje se bo pričelo ob 9.45, sklenilo pa se bo s slovesnostjo ob 14.45.

Hrovatinov memorial je največje atletsko tekmovanje invalidov v Sloveniji. Poleg slovenskih športnikov invalidov se ga bodo letos udeležili tudi atleti iz Makedonije, Črne gore, Srbije, BIH in Hrvaške. Športnice in športniki se bodo pomerili v troboju metov, troboju voženj, 800m odprta kategorija ter v disciplini 100m s standardnimi vozički, v kateri bosta tekmovali dve moški in ženska skupine.
Pionir športa invalidov
Prof. Bojan Hrovatin je bil pionir športa invalidov v Sloveniji. Zaposlen je bil v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov (ZRI) v Ljubljani, hkrati pa je opravljal tudi funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. „Bil je pravi človek na pravem mestu. Kot profesor – vodja športa v osrednji slovenski rehabilitacijski ustanovi je vedel, kaj hoče. Strokovno je pripravljal programe, tudi po vzoru nekaterih drugih držav. Njegovo delo je bilo usmerjeno v vse več kategorij invalidov, vse od rehabilitacijskega, rekreativnega in tekmovalnega športa. Paraplegike je začel navduševati v košarki, kajti ta kolektivni šport je bil primeren predvsem za začetnike, saj ni bilo prisotne tiste individualne tekmovalnosti. Ob našem prvem prihodu v Pineto nas je čakal postavljeni koš na travnati površini. Bojan ni okleval, vzel je žogo in paraplegike popeljal na igrišče. Seveda pa takrat še nismo razmišljali o vrhunskem športu invalidov. Bojan se je kaj kmalu pričel spogledovati s tujino in tekmovalce pripravljal tudi za zahtevnejše nastope,“ se sodelovanja s pokojnim profesorjem spominja Jože Okoren, prvi Slovenec s paraolimpijsko kolajno, ki jo je osvojil leta 1972. Prof. Hrovatin tega trenutka ni dočakal, saj je leta 1970 preminil. Vendar pa v Zvezi Paraplegikov Slovenije ohranjajo spomin nanj prav z vsakoletnim športnim dogodkom, letos že jubilejnim, 50. Hrovatinovim memorialom.
Vabljeni v Športni park Ljubljana-Šiška
Slavnostna športna sobota športnikov invalidov se bo pričela ob 9.45 uri z nagovorom dobitnikom prve slovenske paraolimpijske medalje, Jožetom Okornom, ki mu bo sledil pozdravni nagovor Mirjam Kanalec, predstavnice soorganizatorja memoriala in predsednice Društva paraplegikov ljubljanske paraplegikov in Dejana Črneka, podžupana MOL. Ob koncu športnega dogodka pa bodo zbrane športnike invalide in obiskovalce nagovorili tudi Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov-Paralimpijskega komiteja (ZŠIS-PK) ter mag Robert Cugelj, generalni direktor URI Soča.
Ob tej priložnosti bodo podeljena tudi jubilejna priznanja sedmim udeležencem prvega memoriala.
Hrovatinov memorial v soboto, 7. septembra 2019, je tudi zadnji dogodek v sklopu obeleževanja 50. letnice delovanja Zveze paraplegikov Slovenije.
V. R.

Portretna fotografija v sepiji, na kateri je prof. Bojan Hrovatin. Foto: arhiv ZŠIS-PK
Portretna fotografija v sepiji, na kateri je prof. Bojan Hrovatin. Foto: arhiv ZŠIS-PK