Na fotografiji je slovenska zastava. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je slovenska zastava. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO

V petek, 15. septembra 2017, bo ob 20. uri ob mestni hiši v Novi Gorici državna počastitev 70. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini. Državno proslavo boste lahko spremljali tudi na Radiu in Televiziji Slovenija. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Državnega Sveta Republike Slovenije, gospod Mitja Bervar. Slavnostnemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Gorico novo bomo dali v dar!« pripravlja scenaristka in režiserka mag. Neda Rusjan Bric.
Slovenska Primorska si posebno mesto zasluži zaradi zvestobe slovenstvu in najstarejšemu antifašizmu v Evropi. 15. september je spomin na uveljavitev mirovnega sporazuma z Italijo, ko smo dobili velik del Goriške, z nastankom Svobodnega tržaškega ozemlja pa je še vedno obstajala vsaj možnost, da dobimo Trst in njegovo okolico. Letošnja proslava ob 70. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini se bo, simbolično, zgodila v Novi Gorici, saj to mesto hkrati praznuje 70. obletnico začetka gradnje. Umetniški del proslave bo sledil zgodovinskim dogodkom od konca vojne do tako zaželene dokončne priključitve Primorske, 15. septembra 1947, datuma, s katerim je v veljavo stopila mirovna pogodba in z njo dogovorjena meja. Pot do vrnitve je bila težka, polna pogajanj, izid pa je bil negotov. Veselje, ki je po odločitvi navdajalo Primorce, je grenila zavest, da je del ozemlja in s tem tudi del slovenskega naroda, ki je na njem živel, pripadel drugi državi. Kljub temu se je ljudstvo z vso zavzetostjo spoprijelo z zahtevno in težavno obnovo od vojne porušene domovine. Eden večjih in zahtevnejših načrtov je bila tudi izgradnja popolnoma novega mesta na meji, kjer je bilo prebivalstvo s postavitvijo nove meje odrezano od vitalnega dela, dotedanjega centra in upravnega središča – Gorice. Izgradnje so se lotili z vsemi silami in v duhu tedanjega časa, s pomočjo številnih delovnih brigad, ki so prihitele na pomoč iz vse Jugoslavije. Popolnoma na novo zgrajeno mesto je posebnost tudi v svetovnem merilu in na to smo lahko ponosni, vendar pa je največja vrednost tega prostora v tem, da obe mejni mesti, Gorica in Nova Gorica, danes zgledno sobivata in skupaj zreta v prihodnost, kar je ne nazadnje poudarjeno tudi v proslavi.
Ustvarjalci proslave
V programu nastopajo Vokalni ansambel Reunion pod vodstvom zborovodje Radovana Kokošarja, Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom dirigentke Pie Cah, Nonet Brda, Iztok Mlakar, Nikolovski, igralci Arna Hadžialjević, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nejc Cijan Garlatti in Matija Rupel ter Marko Hatlak, ki je tudi avtor vezne glasbe na harmoniki.
Avtorici videa, ki ga sestavljajo številni in bogati muzejski viri, pa tudi pričevanja tistih, ki so Novo Gorico gradili in v njej živijo od samega nastanka, sta Pila Rusjan in Valerie Wolf Gang, scenografa Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografija je delo Nataša Recer, oblikovanje svetlobe pa Gregorja Smrdelja.
Na proslavi bodo sodelovali tudi praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, zastavonoše nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki nosilci bojnih praporov slovenske policije.
Ogled proslave v živo v Novi Gorici
Organizatorji – Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve ter Služba za državne proslave v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica – vljudno vabijo k ogledu proslave v Novi Gorici. Vstop je prost, zaradi neposrednega prenosa in preventivnih varnostnih ukrepov pa so gostje zaprošeni, da na prizorišče prispejo najkasneje do 19.15 in s seboj nimajo večjih torb oziroma nahrbtnikov.
Neposredni prenos – RTV Slovenija
Neposredni prenos proslave bo ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper in na spletnem portalu RTV Slovenija. Državno proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik boste sočasno lahko spremljali tudi na MMC TV. Ponovitev s tolmačem v SZJ pa bo ob 23.25 na TV SLO 3.
Vabljeni k ogledu!
V. R.