Članki

Državna proslava

Kulturni praznik in podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

Objavljeno: 5. 2. 2018 ob 9:52
Ljubljana - MMC RTV SLO
Za dolgo mizo sedijo člani Upravnega odbora Prešernovega sklada. Na steni na ozadju je stiliziran portret Franceta Prešerna in napis Prešernov sklad. Foto: arhiv RTV SLO, BoBo
Za dolgo mizo sedijo člani Upravnega odbora Prešernovega sklada. Na steni na ozadju je stiliziran portret Franceta Prešerna in napis Prešernov sklad. Foto: arhiv RTV SLO, BoBo

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, v sredo, 7. februarja 2018, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Državno proslavo ob kulturnem prazniku boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na 1. programu TV Slovenija, 1. in 3. programu Radia Slovenija ter s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV in z zamikom ob 22. Uri na 3. Programu TV Slovenija.
»Zakaj ne moremo vsega povedati z besedo?« je že pred časom ugotavljal veliki slovenski baletnik Pino Mlakar in v tem duhu je nastala tudi letošnja proslava, pri kateri avtorja Rosana Hribar in Gregor Luštek v ospredje postavljata motiv povezovanja. V ta namen se bodo na odru predstavili raznovrstni glasbeno-plesni prepleti, ki želijo opozoriti na širino, živost in potencial slovenskega kulturnega dogajanja ter počastiti ustvarjalce, ki dan za dnem, ne glede na pogoje, v katerih živijo in delujejo, prispevajo, da je slovenska kultura to, kar je. Ta zanimivi mozaik umetniških govoric, od nastopajočih do nagrajencev, naj spodbudno spremlja Mlakarjeva misel, ki pravi, da je doumel, »kaj je vrednost enostavnosti, kaj preprostost in veličina umetnosti in njen princip lepega.»
Umetniški program
V umetniškem programu proslave z naslovom »Glosa«, bodo nastopili Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča, Baletni ansambel SNG Maribor, reperji Trkaj, Omar Naber, Mirko in Zlatan Čordić, glasbeniki Klemen Golner, Jure Rozman in Anže Langus Petrović, plesalci Ana Pandur Predin, Akim Pekunov, Maša Kastelic, Jure Bergant in Milana Chekanova ter dramska igralka Silva Čušin.
Prešernovi nagrajenci
V središču pozornosti bodo seveda letošnji nagrajenci. Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno pesniku, dramatiku in prevajalcu Borisu A. Novaku ter baletnemu solistu, koreografu in režiserju Janezu Mejaču.
Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenskega kulturnega prostora. Spoznali bomo prejemnike šestih nagrad Prešernovega sklada: snemalca Marka Brdarja, igralca Mateja Puca, dramatičarko Simono Semenič, koreografinjo Valentino Turcu, fotografa Borisa Gaberščika in intermedijsko umetnico Majo Smrekar.
Več o dobitnih najvišjih priznanj za kulturo si lahko preberete na:
http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/velika-presernova-nagrajenca-sta-knjizevnik-boris-a-novak-in-baletnik-janez-mejac/443212

Na fotografiji sta letošnja dobitnika Prešernove nagrade: Janez Mejač in Boris A. Novak. Foto: arhiv RTV SLO, BoBo
Na fotografiji sta letošnja dobitnika Prešernove nagrade: Janez Mejač in Boris A. Novak. Foto: arhiv RTV SLO, BoBo

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na 1. programu Televizije Slovenije, 1. in 3. programu Radia Slovenija in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na spletnem portalu RTV Slovenija. Proslava s tolmačem v SZJ bo na TV SLO 3 predvajana ob 22. uri.
V. R.