Zemljevid Slovenije: severovzhodni del je obarvan rdeče, preostali del države pa oranžno. Foto: Arso
Zemljevid Slovenije: severovzhodni del je obarvan rdeče, preostali del države pa oranžno. Foto: Arso

Močan veter bo trajal cel dan in v sunkih dosegal hitrost do sto kilometrov na uro. Težave je povzročal že ponoči, poročajo o številnih podrtih drevesih in tudi eni smrtni žrtvi.

Arso je zaradi močnega vetra dopoldne izdal rdeči alarm za severovzhodno Slovenijo, po vsej preostali državi oranžni alarm.

Že od zgodnjega jutra je zaprta glavna cesta Dravograd‒Maribor pri Podvelki, kjer je drevo padlo na vozilo 52-letnega domačina, ki je za posledicami umrl na kraju nesreče. Cesta bo na tem odseku zaradi nevarnosti, da se podre še kakšno drevo, zaprta do umiritve razmer. Obvoz za osebna vozila je mogoč po cesti Lovrenc na Pohorju‒Ribnica‒Vuhred.
Močni sunki vetra so to jutro ovirali promet tudi na drugih cestah na območju Policijske uprave (PU) Celje. Na relaciji Frankolovo‒Stranice se je na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus, ki je bil na srečo brez potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan.
Drevesi sta se podrli na vozili v Slovenskih Konjicah in na območju Luč. V Mozirju je drevo padlo na vrtno uto in jo poškodovalo. Več podrtih dreves je oviralo promet tudi na relacijah Velenje‒Kavče, Nazarje‒Zavodice, Zgornji Kozji Vrh‒Brezno, Polzela‒Velenje, Frankolovo‒Slovenske Konjice, Mežica‒Črna, v Šmartnem v Rožni dolini in drugod, so še sporočili s PU-ja Celje, kjer voznike in druge udeležence cestnega prometa opozarjajo na previdnost.

Odsvetujejo zadrževanje v gozdu

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Pretekli teden sta pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala, so sporočili.
Kot so opozorili v zavodu, je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo težke poškodbe. Gozdove naj lastniki začnejo sanirati šele ob umiritvi vremenskih razmer, so pozvali.

Posledice nočnega vetra

Gasilci in cestni delavci so ponoči odstranjevali drevesa, ki jih je podiral močan veter na območjih občin Videm, Slovenske Konjice, Velenje, Šmartno ob Paki, Nazarje, Vitanje in Podvelka, poroča Radio Slovenija.

Na Celjskem brez elektrike

Zaradi močnega vetra se že od pretekle noči s težavami spopadajo na Celjskem in Koroškem. Na območju Elektra Celje je bilo ob 14. uri brez oskrbe z električno energijo 341 odjemalcev v okolici Jurkloštra, na območju Poljane v Mežiški dolini in Vojnika oz. proti Paškemu Kozjaku. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, podjetje navaja na svoji spletni strani.
Težave so tudi pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pri oskrbi z vodo. Ta je motena na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju občine Dobrna, je zapisano na spletnih straneh podjetja Vodovod-kanalizacija Celje.
Podjetje prav tako opozarja vse druge uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da lahko zaradi močnega vetra pride do motenj v oskrbi s pitno vodo na vseh višje ležečih oziroma vetru bolj izpostavljenih predelih.
Na območju Elektra Celje imajo težave pri oskrbi z električno energijo na območjih Vojnika, Paškega Kozjaka, Radelj od Dravi, Jurkloštra in Grobelnega.

Več o vremenu in z njim povezanih težavah v poročilih ob petih, Dnevniku, Slovenski kroniki in Odmevih. Vse oddaje bodo opremljene s tolmačem v slovenski znakovni jezik na TV SLO 3.