Dvorana je polna gledalcev. Na odru, obsijanem z modro svetlobo, stoji govorec. Pred njim stojijo bele rože, levo od njega pa sta vidni slovenska in evropska zastava. Foto: Anže Malovrh/STA
Dvorana je polna gledalcev. Na odru, obsijanem z modro svetlobo, stoji govorec. Pred njim stojijo bele rože, levo od njega pa sta vidni slovenska in evropska zastava. Foto: Anže Malovrh/STA

V sredo, 30. oktobra 2019, bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava ob dnevu reformacije. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. Govoru bo sledil umetniški del proslave z naslovom Prebujenje.

Scenarist in režiser Jan Bilodjerič je na citatih iz zgodovinsko morda najpomembnejše slovenske knjige, Trubarjevega Katekizma, utemeljil kratko zgodbo, ki govori o najbolj temeljnih človekovih vprašanjih, ne glede na veroizpoved: od kod prihajam, zakaj sem tukaj in kakšen je smisel mojega življenja. Osnovna nit zgodbe je prebujanje, znanstveni začetek vesolja in življenja, verski pogled stvarjenja človeka preko citatov iz Katekizma, prebujanje zavesti skozi dialoge med igralcema in plesalcema ter rast glasbe iz tišine do vrhunca. Tudi reformacija je bila, na slovenskih tleh popolnoma enakovredno drugim evropskim narodom, čas prebujanja. Proslava je zastavljena zelo sodobno z uporabo avtorske glasbe, videa, animacije, plesa in gledališke igre, a kljub temu zelo minimalistično, kot vračanje h koreninam.

Dan reformacije je za Slovence pomemben praznik, z njim namreč obeležujemo obdobje, v katerem smo dobili prve tiskane knjige; šele s tiskano besedo se lahko začne pravo kulturno popotovanje nekega naroda. Hkrati pa je to bilo obdobje upora proti vse večji dekadenci in pohlepu cerkvenih in posvetnih oblasti, klic po vračanju k pristnosti, skromnosti in iskrenosti, vračanje h koreninam.

Ne zamudite neposrednega prenosa državne proslave ob dnevu reformacije s tolmačem v slovenski znakovni jezik v sredo, 30. oktobra 2019, ob 20.00 na TV SLO 3.

A. T.