Več oseb, oblečenih v črne majice, stoji v krogu in se drži za visoko dvignjene roke. Foto: osebni arhiv, arhiv projekta B-AIR
Več oseb, oblečenih v črne majice, stoji v krogu in se drži za visoko dvignjene roke. Foto: osebni arhiv, arhiv projekta B-AIR

V okviru seminarja bomo predstavili znanstveni pogled na učinke glasbe in gibanja pri lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni, pilotno delavnico, ki je bila v okviru projekta B-AIR izvedena v Mariboru, in se pogovarjali o možnostih za nadaljevanje projekta.

Moderator dogodka bo Jaka Škapin, umetnik, glasbenik in mentor vokalno-gibalne improvizacije. Sodelovali bodo doc. dr. Dejan Georgiev, nevrolog, Ana Kuder, psihologinja, in Danielle Jones, umetniška direktorica Luminelle, ki v Veliki Britaniji izvaja program plesa s Parkinsonovo boleznijo. Spletni seminar bo potekal v angleščini.

Ples s Parkinsonovo boleznijo

Predstavitvi smernic programa Ples s Parkinsonovo boleznijo, ki združuje gibanje v več anatomskih ravninah z živo glasbo in ga v Veliki Britaniji soustvarjata Jaka Škapin in Danielle Jones, bo sledil vpogled v že izvedeno delavnico, rezultate vprašalnika in izsledkov fokusne skupine v sodelovanju z društvom Trepetlika preko video in zvočnih izsekov, prepletenih s psiholoških in nevroloških znanstvenim pogledom. Spletni seminar bomo zaključili s pogovorom o možnih prihodnjih korakih projekta in odgovori na vprašanja sodelujočih.

Dogodek je namenjen tako strokovni javnosti, ki je vključena v implementacijo dodatnih nefarmakoloških dejavnosti v zdravstveni sistem oziroma jih to področje zanima, raziskovalcem na preseku znanosti in umetnosti, izvajalcem plesnih in glasbenih delavnic za ranljive skupine kot tudi širši skupnosti ljudi s Parkinsonovo boleznijo in njihovim svojcem.

Dogodek bo potekal prek aplikacije Zoom webinar na povezavi: https://zoom.us/j/94983745154?pwd=V0hEcjRVaFVGbENMOUhvQ0VTYk9PQT09 (geslo: 290641). Udeležba na dogodku je brezplačna.

Več o spletnem seminarju, moderatorju, gostih in projektu B-AIR Radia Slovenija na rtvslo.si/b-air in b-air.infinity.radio/en/.