Na fotografiji je Henrik Plank med metanjem diska. Foto: zsis.si, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je Henrik Plank med metanjem diska. Foto: zsis.si, arhiv MMC RTV SLO

Henrik Plank se je v metu kopja na paralimpijskih igrah v Londonu leta 2012 uvrstil na 4. mesto, že eno leto prej je na svetovnem prvenstvu v Christchurchu osvojil naslov svetovnega podprvaka. V Tokiu bo tekmoval v metu diska. Na paralimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je v tej disciplini dosegel 9. mesto, na evropskem prvenstvu v Swanseaju leta 2014 je bil tretji, na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Dohi četrti.

Dr. Luka Cmok, kakšne so vaše zadnje priprave pred odhodom v Tokio?

Končne priprave bomo opravili na Japonskem, kjer bomo imeli 14-dnevni trening kamp, tam bo glavni cilj izpiliti še zadnje detajle, da Henrik pride pripravljen na tekmo, pa da se pripravimo na temperature, vlago in spremembo ure. Mislim, da bo 14 dni čisto dovolj časa, ampak razmere bodo zahtevne.

Kako komentirate trenutno Henrikovo konkurenco?

V metu diska je Henrik osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu leta 2014 v Swanseaju. Od takrat je ta disciplina dobesedno eksplodirala. Vsako leto vidimo, da prideta eden ali dva nova tekmovalca z izrednimi predispozicijami. V bistvu je to zdaj, ko jih pogledamo skupaj, bitka kakor David proti Goljatu. Ampak disciplina je izredno konkurenčna; res je, da vrh izstopa, a počasi jih lovimo.

Kako je pandemija koronavirusa vplivala na potek treningov?

Lani, ko se je začelo to obdobje, smo takoj začeli iskati vse mogoče rešitve. V trenutku, ko ni bilo drugih možnosti, smo postavili fitnes pod kozolcem. Ko so odpovedali olimpijske in paralimpijske igre, smo imeli manjšo motivacijsko krizo. Ampak smo relativno hitro našli motivacijo: naslednje leto igre bodo, gremo! V tistem obdobju smo lahko sanirali določene poškodbe, naredili nekaj treningov; v izpuščenem tekmovalnem obdobju smo po ustaljenem razporedu v mesecu novembru končali s svetovnim prvenstvom, naslednje leto avgusta pa bi že morali tekmovati na igrah, vmes ne bi bilo nič prostega časa. Tako smo po lanski odpovedi iger tisti čas izkoristili in nam je mogoče celo malo prišel prav.

V Sloveniji imamo trenutno drugi vročinski val tega poletja, kdaj v dnevu začenjate treninge?

Glavni del treninga prestavimo na sredo popoldneva oziroma na zgodnje popoldne, da testiramo, kako dolgo in na kakšne načine moramo hladiti Henrikovo telo, kajti njegova poškodba je prizadela tudi center za regulacijo temperature telesa in je pač treba mehansko, z brisačami ali kako drugače ohranjati to temperaturo na primerni ravni, da lahko potem optimalno tekmuje. Preizkušamo različne metode, kako čim več izvleči iz njegove fizične pripravljenosti.

Omenili ste še eno tekmovanje pred začetkom iger, potekalo bo na Hrvaškem, boste udeležbo potrdili?

Na mednarodnem urniku tekmovanj je trenutno razpisano še neko manjše tekmovanje na Hrvaškem. Bomo videli, kako bo, glede na pogoje prehajanja mej in vse ostalo, ali se nam na to tekmovanje splača iti ali je dovolj, da tekmo simuliramo na treningu in tako malo dvignemo psihološki moment.

Henrik Plank, na tiskovni konferenci pred nekaj dnevi ste omenil, da vam težavo predstavlja vročina, kako tem razmeram prilagodite treninge?

Vročina bi lahko bila zelo velik dejavnik pri rezultatu, ampak glede na to, da zdaj delamo na tem, pa tudi izkušnje že imamo, se bomo prilagodili in po mojem kar dobro tempirali vse skupaj. Samo da ne bo poškodb.

Ste tudi v zadnjih mesecih trenirali večinoma v Šentjurju?

Ja, tam imamo postavljeno bazo, občina Šentjur nam nudi vse. Vse je bolj kot ne prilagojeno za invalide, mogoče v sanitarijah manjka ena ročka, ampak okej. Pogoje imam neverjetne.

Kako je na vas vplivala odpoved lanskih iger?

Bil sem v vrhunski formi, poškodb ni bilo. Letošnjo zimo se je pojavila ena poškodba, sicer to ni izgovor, da potem rezultata ne bi bilo, ampak mislim, da smo jo kar dobro sanirali. Tak človek sem, da se sprijaznim s tem, kar je, se ne sekiram. Gledamo naprej, treniramo naprej in poskusimo narediti, kar smo načrtovali.

Prejle ste dejali, da rezultatov v Tokiu ne želite napovedovati, bi vseeno povedali kaj o svojih pričakovanjih?

Pričakovanja, če greš na tako veliko tekmovanje, so definitivno prisotna, ampak jih ne bom izdal. Rekel bom le, da je treba neko že prej določeno dolžino doseči, tu ni pardona.

Ciljate na osebni rekord?

Ničesar ne bom izdal.

Na kaj se boste osredotočili v zadnjih tednih pred odhodom na igre?

Zdaj bomo imeli poudarek na treningu v vročini in na hitrosti. Tudi pri tehniki se ena sličica še ne ujema, upam, da se bo vse skupaj sestavilo.

Hvala za pogovor in uspešno v Tokiu.