Bel list papirja, popisan z brajico. Dlan, ki s prsti sledi napisanemu in bere. Foto: Radio Koper
Bel list papirja, popisan z brajico. Dlan, ki s prsti sledi napisanemu in bere. Foto: Radio Koper

Obdobje, v katerem smo se znašli, gotovo predstavlja še posebej velik izziv za slepe in slabovidne ljudi. Že v času, ko življenje poteka v običajnem ritmu, številni slepi in slabovidni potrebujejo pomoč prijateljev, svojcev in prostovoljcev, ki jim zagotavljajo spremstvo k zdravniku, v trgovino, pomoč pri gospodinjstvu … Tip in dotik slepim in slabovidnim vsaj delno nadomeščata izgubo vida, a prav temu se moramo v tem času izogibati. Prav ta osnovni preventivni ukrep pa ljudem z okvaro vida še otežuje opravljanje vsakodnevnih opravil, razlagajo na Zvezi slepih in slabovidnih Slovenija. Kljub temu se trudijo upoštevati vsa pravila preventivnih ukrepov, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Za svoje člane so v sodelovanju z NIJZ pripravili brošuro z osnovnimi informacijami o novem koronavirusu, ki so dostopne v elektronski obliki, pa tudi v zvoku in brajici. Dostop do teh informacij je možen na spletni strani ZDSSS: http://www.zveza-slepih.si/.

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne

Knjig si v tem trenutku ni mogoče izposoditi neposredno v knjižnici, omogočena pa je izposoja preko spleta in pošte. Prizadevajo si tudi omejiti stike pri dostavi tako za člane knjižnice kot za uslužbence Pošte Slovenija.

Dostopnost spletnih strani

Prav na problem dostave pošiljk, ki pa je nastal predvsem zaradi nedostopnosti spletne strani za slepe in slabovidne, je opozoril Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Svojo izkušnjo je opisal takole: »Problem, na katerega moramo opozoriti, je, da spletne strani niso prilagojene za nas in nimamo možnosti, da bi lahko iz prve roke prebrali navodila na spletiščih javnih zavodov, ki dajejo nasvete. Slepi in slabovidni kljub znanju uporabe računalnikov in pametnih telefonov, si pogosto ne morejo sami prebrati napotkov, ki jih pišejo ustrezne službe na svojih spletnih straneh. Dobil sem paket s plačilom po povzetju in me je delavka napotila na spletno stran pošte. Žal ta navodila niso bila dostopna za slepega človeka.« Sicer se je vse dobro izteklo, po telefonskem klicu je bila opravljena brezstična dostava paketa, Miljavec pa želi opozoriti, da do zapleta sploh ne bi prišlo, če bi bila spletišča dostopna tudi za slepe in slabovidne uporabnike.

Delovanje ZDSSS v času epidemije s koronavirusom

ZDSSS in medobčinska društva slepih in slabovidnih si prizadevajo, da bi njihovi člani čim bolj varno in kakovostno preživeli to obdobje, zato jim v sodelovanju s pristojnimi institucijami, predvsem NIJZ in občinami v svojem okolju, nudijo potrebne informacije na svojih straneh, ki so za njihovo uporabo tudi prilagojene. Trudijo se obveščati tudi tiste člane, ki živijo sami, ter jim zagotoviti ustrezno pomoč pri oskrbi in drugih življenjskih potrebah.

Tudi v teh dneh še vedno deluje program Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih. S tem programom ZDSSS slepim in slabovidnim zagotavlja spremstvo usposobljenih spremljevalcev za opravljanje najnujnejših poti in najnujnejše pomoči. V okviru tega programa na telefonski številki: 01 4700 244 vsak delovni dan med 9. in 12. uro deluje tudi klicni center, kamor slepi in slabovidni tudi v tem času lahko pokličejo, če potrebujejo pomoč ali informacijo. V okviru tega programa pa v prihodnjih tednih pripravljajo tudi e-usposabljanje za spremljevalce slepih in slabovidnih, so povedali na ZDSSS.

Na modri podlagi je logo RTV Slovenija in beseda DOSTOPNO. Gre za logotip spletnega portala . Foto: MMC RTV SLO
Na modri podlagi je logo RTV Slovenija in beseda DOSTOPNO. Gre za logotip spletnega portala . Foto: MMC RTV SLO

Dostopen program za slepe in slabovidne na Radiu in Televiziji Slovenija

Na RTV Slovenija se trudimo, da bi bile naše vsebine čim bolj dostopne. Spletni portal www.dostopno.si je pripravljen v skladu s standardi dostopnosti in v tem času še posebej objavljamo čim več vsebin za dobro obveščenost naših bralcev. Vsak dan objavljamo napoved radijskih informativnih oddaj, ki so za slepe in slabovidne povsem dostopne:
https://www.rtvslo.si/dostopno/napovedi/

Vsakodnevno tudi posodabljamo članek z izborom dostopnih vsebin. Tukaj:
https://www.rtvslo.si/dostopno/dostopne-vsebine-o-aktualnem-stanju-v-zvezi-s-koronavirusom/518179

Oddaje z zvočnim opisom

V našem arhivu pa si lahko brez registracije ogledate oddaje z zvočnim opisom:
https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis

Na ogled je na voljo tudi nadaljevanka Ekipa Bled, ki jo je odlično zvočno opisala Carmen L. Oven.

Glavni trije liki nove kriminalistične serije Ekipa Bled: Ferdo, Luka in Nives (od leve). Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Glavni trije liki nove kriminalistične serije Ekipa Bled: Ferdo, Luka in Nives (od leve). Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Naši zvočni opisovalci tudi v času koronavirusa pripravljajo zvočne opise za nove dokumentarne, izobraževalne in mladinske oddaje ter nadaljevanke, ki si jih boste lahko ogledali v prihodnjim mesecih. V trenutni situaciji pa vas bomo tudi sproti obveščali o oddajah z zvočnim opisom, ki jih uvrščamo v našo situaciji prilagojeno programsko shemo.

Z zvočnimi opisi pa smo opremili tudi serijo ozaveščevalnih spotov, v katerih nastopajo znani obrazi in opominjajo, da je najboljša zaščita pred okužbo s koronavirusom ostati doma. Objavljeni so na našem FB profilu, kjer lahko spremljate tudi vse naše aktualne objave in napovedi programa.

OSTANITE DOMA!

Na modrem ozadju so sivkaste skice koronavirusa, v desnem zgornjem kotu je rdečkasti koronavirus: rdeča bunkica s pecljastimi izrastki. Na ozadju je logotip RTV Slovenija in napis: #OSTANIDOMA, ODGOVORNO VEDENJE LAHKO REŠI ŽIVLJENJE. Foto: SOJ RTV SLO
Na modrem ozadju so sivkaste skice koronavirusa, v desnem zgornjem kotu je rdečkasti koronavirus: rdeča bunkica s pecljastimi izrastki. Na ozadju je logotip RTV Slovenija in napis: #OSTANIDOMA, ODGOVORNO VEDENJE LAHKO REŠI ŽIVLJENJE. Foto: SOJ RTV SLO

Zvočni podnapisi

Televizijske informativne oddaje pa prilagajamo tudi tako, da izjave govornikov v tujem jeziku zvočno podnaslavljamo. To pomeni, da podnapise bere govorna sinteza. Zvočni opisi in zvočni podnapisi pa so dostopni na dodatnem zvočnem kanalu. Navodila za vklop dodatnega zvočnega kanala pa najdete tukaj:
https://www.rtvslo.si/dostopno/o-tehniki-zvocnega-opisa/506552

KO GRE ZARES, SMO SKUPAJ!