NLB Wheel liga na Vranskem 2019. Foto: ZŠIS-SPK
NLB Wheel liga na Vranskem 2019. Foto: ZŠIS-SPK

Koronavirus že drugo leto zapored kroji tekmovanje tudi v mednarodni košarkarski NLB Wheel ligi, ki jo organizira Zveza paraplegikov Slovenije. Zato je tudi delovni sestanek, ki ga je z vodji ekip 3. maja 2021 vodil vodja lige Gregor Gračner, potekal na daljavo.

Že predhodno so predlagali sistem, ki naj bi glede na dane razmere omogočil, da bodo ekipe v sezoni 2020-2021 celotno tekmovanje izvedle v treh dneh. In tako se bo za trinajsti naslov prvaka lige tokrat potegovalo osem ekip iz BiH, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Na nekaj vprašanj glede letošnje izvedbe NLB Wheel lige nam je odgovoril Gregor Gračner, vodja lige.

Gregor Gračner na NLB Wheel liga na Vranskem 2019. Foto: ZŠIS-SPK
Gregor Gračner na NLB Wheel liga na Vranskem 2019. Foto: ZŠIS-SPK

Kako bo potekala letošnja liga?

Potekala bo od petka, 11. junija 2021, z začetkom ob 14. uri do nedelje, 13. junija 2021, s podelitvijo ob 16.30 uri v Športni dvorani Kamnik. Letos smo osnovali 2 tekmovalni skupini; v vsaki bodo 4 ekipe. Tekmovanje bo potekalo tako, da se bodo vse ekipe pomerile med seboj. V nedeljo pa bodo na sporedu tekme za končna mesta. Vse skupaj bo na letošnji ligi 16 tekem.

Pred pandemijo je liga potekala od oktobra do aprila, sedaj pa smo žal celotni zimski čas mirovali in želimo v treh dneh nadoknaditi za vse nazaj.

Katere ekipe se bodo letos udeležile NLB Wheel lige?

Štiri ekipe iz BiH (KIK Zmaj, KKI Vrbas, KIK Sana, KIK Una Sana), 2 ekipi iz Hrvaške (KKI Zagreb ter KKOI Zadar), ekipa iz Srbije POKS Srbija in 1 ekipa iz Slovenije (Zveza ŠIS-SPK).

Koronavirus je zagodel številnim športnim tekmovanjem po vsem svetu. S katerimi težavami se srečujete pri NLB Wheel ligi?

Priznati moram, da so velike, saj težavo predstavljajo otežene možnosti prehoda državnih meja za udeležence lige, stroga navodila NIJZ in pravzaprav vse, kar je povezano s situacijo s koronavirusom.

Kako so potekali treningi nastopajočih ekip zaradi koronavirusa?

Treningi so po posameznih državah potekali zelo okrnjeno, na Hrvaškem in v Srbiji je bilo več težav, v BiH pa malo manj. V Sloveniji je ekipa, ki jo sestavljajo reprezentanti, trenirala nemoteno ves čas karantene zaradi potrdila s strani pristojnega ministrstva.
Igrate tudi za slovensko ekipo. Ste zadovoljni s pripravljenostjo vaše ekipe?
Dvakrat ali trikrat na teden smo redno trenirali v ŠD Vransko pod vodstvom selektorja Žiga Kobaševiča skladno s strogimi pogoji NIJZ. V Kamniku bo zelo močna konkurenca, pravzaprav najmočnejša v 13-letni zgodovini lige, zato upamo, da se nam bo letos kljub težki konkurenci uspelo zavihteti v finale.

Kaj pričakujete od tekmovanja?

Od tekmovanja pričakujem, da bo odigranih vseh 16 močnih tekem. Upam si trditi, da je v radiju do 1000 km to najmočnejši turnir v tem trenutku. Pričakujem pa tudi zaradi podpore RTV Slovenija veliko medijsko odmevnost, da bo slovenska javnost vendarle spoznala, da tudi pri košarki na vozičkih borba poteka do zadnje sekunde.