Fotografija iz uvodne špice serije Mestne promenade. V ozadju črno-bela fotografija mestnega utripa, v ospredju naslov Mestne promenade. Foto: arhiv TV Slovenija
Fotografija iz uvodne špice serije Mestne promenade. V ozadju črno-bela fotografija mestnega utripa, v ospredju naslov Mestne promenade. Foto: arhiv TV Slovenija

V ponovitvah oddaj serije Mestne promenade, ki je nastala v Izobraževalnem programu TV Slovenija, ob četrtkih in sobotah v juliju in avgustu na TV SLO 1 se boste lahko skupaj z avtorjem in voditeljem Andrejem Dobleharjem podali na potep na Ptuj, v Škofjo Loko, Ljubljano, Ribnico, Rogatec, Izolo, Radovljico in Metliko. Oddaje je z zvočnim opisom za slepe in slabovidne opremil Miha Zor, zvočnemu opisu pa lahko prisluhnete na dodatnem zvočnem kanalu.

Dokumentarna serija Mestne promenade je večletni projekt, ki v Izobraževalnem programu TV Slovenija nastaja od konca leta 2017, že prva sezona pa je dosegla prepoznavnost in pozitivne odmeve gledalcev. Pomembno je, da pridejo ustvarjalci nacionalne televizije v različna lokalna okolja in v oddajah predstavijo slovenska zgodovinska mesta in trge, zgodbe preteklosti in našega časa, tradicionalen in sodoben utrip, kulturno dediščino in naš odnos do nje ter posameznike, ki so s kraji na poseben način povezani in si prizadevajo za ohranjanje dediščine. Mestna promenada, po kateri so poimenovali dokumentarno serijo, je bila nekdaj prostor druženja in meščanska navada zbiranja na osrednjih ulicah in trgih, v sodobnem času pa je dobila drugačne oblike in pomen. Seveda se vsi, zlasti manjši kraji, ne morejo pohvaliti z bogatim življenjem na mestni promenadi, vendar so gledalci izrazili željo, da bi predstavili prav ta poseben kulturni fenomen.

MESTNE PROMENADE: Ptuj, sobota, 20. julij 2019, ob 14.20, TV SLO 1
Na Ptuju bo prek zgodb umetnostnih spomenikov predstavil razvoj mesta od antike dalje, pri preganjanju zime se bo pridružil kurentom, v oddaji pa se bo srečal tudi s kurentom Markom Šamperlom, fotografom Stojanom Kerblerjem ter kiparjem in restavratorjem Viktorjem Gojkovičem.
MESTNE PROMENADE: Škofja Loka, sobota, 27. julij 2019, ob 14.15, TV SLO 1
Kaj ima Škofja Loka s slovenskim impresionizmom in zakaj je upodobljena na mnogih slikah v stalni zbirki naše Narodne galerije, kako so na razvoj mesta vplivale redovnice uršulinke in kaj imajo z zgodovino mesta škofje iz Freisinga na Bavarskem? To je samo nekaj vprašanj, na katere bo skušala odgovoriti oddaja o enem naših najlepših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest. Voditelj se bo v oddaji pogovarjal z uršulinkama Lavrencijo Kržišnik in Marijo Jasno Kogoj, zgodovinarjem Francetom Štuklom in slikarko Doro Plestenjak.
MESTNE PROMENADE: Ljubljana, četrtek, 1. avgust 2019, ob 17.25, TV SLO 1
V Ljubljani bodo s pomočjo pričevanj in starih posnetkov obudili spomin na nekdanjo promenado, ki je v času med vojnama potekala po Cankarjevi cesti in v Tivoliju. Promenada je prostor srečevanja in meščanska navada, ki je močno zaznamovala življenja Ljubljančanov. Kakšne so bile njene značilnosti in širši kulturni vpliv nam bodo predstavili gosti v oddaji Mirjana Borčić, Bogo Zupančič in Katja Jerman.
MESTNE PROMENADE: Ribnica, sobota, 3. avgust 2019, ob 14.15, TV SLO 1
Ljudska pesem opeva Ribničana Urbana, ki je bil znan zaradi suhe robe, in na tradicionalnem Ribniškem sejmu smo preverili, kako ohranjajo spomin nanj. Suhorobarstvo in lončarstvo je namreč zaznamovalo življenje teh krajev, danes pa sooblikuje utrip v ribniškem Rokodelskem centru. Predstavili bomo tudi osrednja umetnostna spomenika, to sta župnijska cerkev s Plečnikovima zvonikoma in romarska cerkev pri Novi Štifti. Gosti v oddaji bodo lončar Janez Pogorelec in kiparka Ana Češarek, župnik Anton Berčan ter zgodovinarka Marina Gradišnik.
MESTNE PROMENADE: Rogatec, četrtek, 8. avgust 2019, ob 17.25, TV SLO 1
Rogatec leži na slovenskem geografskem obrobju in v zgodovini nikoli ni postal mesto, bil pa je pomemben štajerski trg. Lahko rečemo, da je majhen kraj z velikimi kulturnimi spomeniki, pomemben pa je bil zlasti v dobi baroka. Domačini lepo skrbijo za kulturno dediščino, saj so obnovili nadžupnijsko cerkev sv. Jerneja, dvorec Strmol in Muzej na prostem Rogatec, ki so danes tudi zelo priljubljene turistične točke. O svojem odnosu do kulturne dediščine in zgodovine Rogatca nam bodo pripovedovali Andrej Grobelnik, Jože Kitak in Irena Roškar.
MESTNE PROMENADE: Izola, sobota, 10. avgust 2019, ob 14.05, TV SLO 1
Naše Primorje so zaznamovale drugačne geografske danosti ter večstoletna politična in kulturna nadoblast Beneške republike. Med vsemi obalnimi mesti se je prav v Izoli ohranila najbolj pristna sredozemska tradicija, pečat pa ji daje tudi prisotnost različnih narodov in kultur. Voditelj se bo srečal z ribičema Cristianom in Loredanom Pugliese, vinarjem Brunom Zarom in predsednikom Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola Markom Gregoričem, z domačini in turisti pa se bo družil na tradicionalnem Ribiškem prazniku.
MESTNE PROMENADE: Radovljica, četrtek, 15. avgust 2019, ob 17.25, TV SLO 1
Staro mestno jedro Radovljice je eno najbolje ohranjenih in najlepših pri nas ter skriva številne znamenitosti in zgodbe. Televizijski ustvarjalci so šli na koncert Festivala Radovljica, ogledali so si muzejske zbirke v graščini in poznogotsko farno cerkev sv. Petra, sodelovali so pri izdelovanju lecta, v Vurnikovi hiši pa so spoznavali zgodovino najpomembnejše umetniške rodbine v zgodovini Radovljice. O nekdanjem in sodobnem življenju so spregovorili Domen Marinčič, Nada Rems in Andreja Avsenek ter Mirjana Žumer Pregelj.
MESTNE PROMENADE: Metlika, četrtek, 22. avgust 2019, ob 17.25, TV SLO 1
Belo krajino in Metliko zaznamuje bogata kulturna dediščina, televizijska ekipa je posnela vuzemske plese in igre, žegnanje pri Treh farah in belokranjsko trgatev, obiskala pa je tudi muzeje in predstavila sakralno dediščino Metlike. Mesto nekajkrat na leto posebej zaživi ob različnih prireditvah, domačini pa si močno prizadevajo za celovito revizalizacijo zgodovinskega mestnega jedra, ki je postavljeno na slikovit naravni pomol. Pri nastajanju so sodelovali Stane Križ, Mateja Klemenčič, Andreja Brancelj Bednaršek in Janko Štampar.
Vabljeni k ogledu dokumentarnih oddaj z zvočnim opisom. Temu lahko prisluhnete na dodatnem zvočnem kanalu.
A.T.

Televizijska ekipa med snemanjem na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Foto: arhiv TV Slovenija
Televizijska ekipa med snemanjem na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Foto: arhiv TV Slovenija