Na fotografiji je pametna tablica s Feelif tehnologijo. Foto: Feelif
Na fotografiji je pametna tablica s Feelif tehnologijo. Foto: Feelif

Socialna inovacija Feelif, s katero lahko slepi občutijo slike in oblike na standardnem zaslonu na dotik, je prejela naziv WSA Global Champion (WSA Globalni Prvak) in postala najboljša digitalna rešitev na svetu v kategoriji vključevanja in opolnomočenja. Feelif je bil sicer leta 2017 razglašen tudi za najboljšo evropsko socialno inovacijo leta. To pa ni vse. Center for Innovation and Technology Commercialization Foundation, ki deluje pod okriljem Unesca in ima več kot 70 partnerjev z vsega sveta, je Feelif uvrstil med 150 najboljših inovacij na svetu. Pred tem se je podjetje 4WEB, kjer je Feelif nastal, uvrstilo med finaliste evropskega turnirja socialnih inovacij, direktorja podjetja Željka Khermayerja pa je Financial Times uvrstil na lestvico sto najboljših voditeljev in inovatorjev v srednji in vzhodni Evropi.

Kako bi opisali Feelif in kako pravzaprav deluje? In seveda, kako je nastalo ime Feelif in kaj pomeni?

Feelif naprava je lahko pametni telefon ali tablica, ki uporablja našo inovativno tehnologijo, s katero lahko slepi in slabovidni čutijo oblike, slike ali fotografije na standardnem zaslonu na dotik in ki jim omogoča boljši dostop do digitalnih vsebin. Slepa in slabovidna oseba s pomočjo vibracij, zvoka in glasu s prstom drsi po reliefni mreži ter tako sledi določeni obliki na zaslonu. Vibracije sporočajo, kje je vsebina, zvok smer gibanja, glas pove pomembne podatke, reliefna mreža pa zagotavlja odlično orientacijo na sicer ravnem zaslonu. Ime Feelif je okrajšava za Feeling life (občuti življenje), v logotipu pa je deklica po imenu Feelif. Želeli smo namreč poudariti, da je Feelif več kot le aplikacija, je tvoj prijatelj.

Kako se vam je porodila ideja za to izjemno pomembno inovacijo?

Pred nekaj leti sem gledal oddajo o gluhoslepih osebah in prizadelo me je spoznanje, kako izolirani so in kako nedostopna jim je moderna tehnologija. Kot programer sem začel razmišljati, kaj bi lahko storil, da bi lahko tudi oni uporabljali pametne telefone in tablice. Tako sem prišel na idejo, da bi uporabil vibracijo, ki jo uporablja pametna naprava, in jo vsebinsko zamenjal z izboklino, ki jo uporablja brajica. Zanimalo me je, ali naprava lahko ve, katerega dela zaslona se dotikam. Iz vizitke, v katero sem naredil luknje, sem naredil enostaven posnetek brajeve celice ter spisal program, ki je napravi dal ukaz, da zavibrira ob dotiku na določeno področje. Ugotovil sem, da s posebno mrežico na zaslonu na dotik ter s takšnim programom lahko prepoznaš posamične črke brajice. Ker je bila ta metoda tako edinstvena, da še nikoli ni bila uporabljena v ta namen, sem jo patentiral. Naše podjetje, digitalna agencija 4WEB, je tako razvila posebno napravo za gluhoslepe, imenovano RDB - Komunikator, s katero je gluhoslepa oseba lahko neposredno prebrala tekst s spleta, pa tudi neposredno pisala ali brala tekstovna sporočila in elektronsko pošto, igrala enostavne igre, pri katerih so za igranje potrebne koordinate oziroma mreža, ali celo opravila hiter SOS-telefonski klic. Prvi testi so bili odlični, saj je gluhoslepa oseba potrebovala le 30 minut, da je samostojno napisala ali prebrala svoje ime. Ker pa je gluhoslepih na svetu izjemno malo, nismo zbrali dovolj sredstev, da bi lahko nadaljevali. Zato se nam je porodila ideja, da bi lahko našo tehnologijo nadgradili z zvokom in glasom ter naredili odličen pripomoček za slepe in slabovidne. In tako se je avgusta 2015 rodil Feelif.

Feelif je torej nastal pred slabimi štirimi leti, od takrat pa ga izpolnjujete. Kako?

Največ je bilo narejenega pri vsebinah, saj tehnologija sama po sebi ni dovolj. Vsebine smo najprej ustvarjali glede na potrebe in povpraševanje slepih in slabovidnih ter njihovih staršev in učiteljev. To so bile učne vsebine, igre in program za videče, ki je prednaložen na napravi Feelif Pro, s katerim lahko ustvarijo veččutne digitalne vsebine za slepe in slabovidne. Kasneje pa smo razvili še nekaj praktičnih aplikacij: za enostavnejše telefoniranje, brskanje po internetu, fotografiranje in čutenje slik, ki jih lahko prenesemo tudi z interneta. Vedno znova se tudi sprašujemo, kaj lahko še izboljšamo, da bo uporabniška izkušnja še boljša, in se ravnamo po potrebah trga.

Pri tem sodelujete tudi s Centrom IRIS, starši slepih in slabovidnih otrok, pomaga pa vam tudi Tehnološki park Ljubljana. Kako poteka to sodelovanje?

Center IRIS nam je bil v samem začetku v veliko pomoč, saj smo potrebovali dostop do slepih in slabovidnih, učiteljev in staršev. Tehnološki park se je v celo zgodbo vključil malo kasneje. Njihova podpora je za nas zelo pomembna in hvaležni smo, da jo imamo, saj smo z njihovo pomočjo prišli do večje medijske pozornosti in novih pomembnih kontaktov. V zadnjem času pa se je naše sodelovanje še poglobilo, saj sodelujemo pri pomembnem pilotnem projektu DIH, katerega cilj je poimenovan 5D2020, kar pomeni, da se 5 inovatorjev z digitalno rešitvijo uvrsti na plačilne sezname slovenskih zdravstvenih zavarovalnic.

Verjetno so uporabniške izkušnje in sodelovanje s starši slepih otrok zelo dragoceni. Kaj vam povejo in kako njihove izkušnje uporabite pri svojem delu?

S pomočjo staršev ter otrok smo zares prišli do dragocenih izkušenj in spoznanj, do katerih lahko prideš le, če si v tesnem kontaktu s slepo ali slabovidno osebo. Prav zaradi teh izkušenj smo Feelif lahko naredili kar se da prijazen in enostaven za uporabo ter odlične, več kot potrebne veččutne vsebine, ki so poučne in hkrati dovolj zabavne, da se jih otroci ne naveličajo.

Na kakšen način financirate projekt in koliko denarja je že bilo vloženega?

V začetku smo v projekt vložili lastna sredstva, nekaj sredstev pa smo pridobili s strani Evropske Unije in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, konvertibilnega posojila in nagrad. Konec leta 2018 smo dobili tudi investitorja, nekaj priliva pa prinese tudi prodaja. V projekt je bilo vloženega veliko časa in sredstev, tako da je pred nami še kar veliko dela, da bomo dosegli cilj.

Na trgu že obstajajo aplikacije, ki opišejo fotografijo – Tap Tap See, Google Lens, Envision AI in podobne. V čem je Feelif drugačen?

Feelif uporablja inovativno tehnologijo, katera omogoča, da slepa oseba na standardnem zaslonu na dotik lahko natančno ve, kje se objekt nahaja. Če vzamemo na primer sliko, na kateri so kolo, oseba in drevo, bodo aplikacije, ki opisujejo fotografijo povedale, da se na sliki pojavijo vsi ti objekti, ne pa tudi točno kje. S Feelifom pa boste poleg tega, da pove, kako je slika obrnjena in kaj je na sliki, lahko občutili, kje točno se objekti nahajajo, kakšne so med njimi razdalje in razmerja ter jih boste lahko tudi povečali ter občutili na dva različna načina. Prvi način prikaže na sliki sivine, ki jih prikaže z različnimi vibracijami. Tako bo na primer svetla barva imela komaj zaznavno vibracijo, medtem ko bo črna barva močno vibrirala. Tudi vmesni odtenki sive različno vibrirajo, svetlejši manj, temnejši bolj. Drugi način pa je, da aplikacija poišče robove objektov, ki jih slepa oseba lahko začuti, slabovidna pa tudi vidi, saj so v močni zeleni barvi. S pomočjo umetne inteligence, ki jo uporablja Feelif pa zna aplikacija tudi povedati, kakšne barve je objekt in našteti njegove posamezne dele.

Izdelek, ki omogoča tudi čutenje oblik, je Graphic-Display, katerega cena se giblje okoli 50 tisoč evrov. Torej je praktično nedostopen običajnim ljudem. Zakaj je po vašem mnenju tako drag?

Tehnologija, ki jo uporablja Graphic-Display je zelo draga, saj je vsak delček, ki se dvigne, mehansko in elektronsko nadzorovan.

Koliko stane Feelif in koliko ste jih že prodali v Sloveniji, koliko v tujini?

Trenutno ponujamo tri Feelif naprave: Feelif Gamer (telefon) in tablici Feelif Creator in Feelif Pro. Cene so 699 evrov za Gamer, 1499 evrov za Creator in 2499 evrov za Pro. Tako v Sloveniji kot tudi v tujini že imamo precej uporabnikov in zanimanja.

Feelif se je uvrstil med 150 najboljših inovacij na svetu. Čemu pripisujete tako velik uspeh?

Ko se je naša zgodba s Feelifom začela, pravzaprav nismo točno vedeli, kam nas bo vse pripeljala, vendar smo bili od vsega začetka prepričani, da bo prinesla veliko dobrega vsem, ki so kakorkoli povezani s slepoto in slabovidnostjo. Da smo danes najboljša digitalna rešitev na svetu z nazivom WSA Global Champion 2019 je bilo potrebno veliko dela, kreativnosti in predanosti vseh v ekipi.

Vaš dolgoročni cilj je, da dosežete 10 milijonov uporabnikov in postanete največja spletna skupnost slepih in slabovidnih. Kakšni pa so vaši cilji v bližnji prihodnosti?

Trenutno se osredotočamo na širjenje distribucijske mreže, marketing in povezovanje s potencialnimi partnerji, ki bi Feelif tehnologijo združili s svojimi produkti in jih s tem naredili dostopnejše.
V prihodnosti želimo z našo tehnologijo opremiti kakšen muzej ali galerijo, saj že vemo, kako odlična izkušnja bi bila to za slepe. Vsak dan znova prihajamo do novih spoznanj, ki nam postavljajo nove cilje in premikajo meje. Naš cilj je družba, v kateri bodo slepi popolnoma samostojni in vključeni.

Vesna Pfeiffer