Sprejem paraolimpijcev. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija
Sprejem paraolimpijcev. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija

Na sprejemu so odpravo pozdravili glasni navijači, parašportniki, predstavniki pokroviteljev, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in drugi častni gostje, posebno pozornost pa so namenili 50. in 51. paraolimpijski medalji, ki ju je v domovino v nedeljo zvečer prinesel parastrelec Franček Gorazd Tiršek.

"Ko se športniki vračamo z največjih tekmovanj in če je ob tem dosežen še ekipni uspeh, da pridemo z medaljo, je še posebej posebno in prijetno. Športniki treniramo, se odrekamo, prizanesti nam morajo tudi poškodbe, v pravem trenutku je treba biti v pravi formi. Danes smo veseli," je po vrnitvi z iger v japonski prestolnici Tokio povedal Franček Gorazd Tiršek.

Slovenska paraolimpijska reprezentanca je z nastopom na 16. paraolimpijskih igrah upravičeno zelo zadovoljna, saj so ob dveh Tirškovih medaljah tudi drugi športniki nanizali izvrstne rezultate. "Za nami je največji športni dogodek, paraolimpijske igre. Posebne, ker so bile zgledno organizirane v času, ko se ves svet ukvarja s pandemijo covida-19. Zagotovo tudi najzahtevnejše: tako za vse deležnike kot za japonske organizatorje. Pa kljub vsemu odlično pripeljane do konca brez večjih pretresov, ki bi jih povzročila pandemija. Naši športniki so upravičili in še presegli pričakovanja. Želeli smo, da bi osvojili 50. kolajno na poletnih paraolimpijskih igrah, prišli smo do 51. Tradicionalno so strelci tisti, ki v najzahtevnejših okoliščinah ohranijo mirno roko. Franček Gorazd Tiršek je tisti parašportnik, ki že nekaj let zapored kroji sam svetovni vrh strelstva. Tokratna paraolimpijska odprava je bila preplet izkušenj in mladosti, mladi pa bodo v prihodnjih časovnih okvirih krojili naše športne rezultate. Priložnost se jim ponuja že leta 2024, ko bo bližnji Pariz gostil najboljše športnike. Upam, da bo pandemija le še bled spomin in bodo tribune ponovno polne v podporo vseh športnikov, ker si to preprosto zaslužijo," je dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS – SPK.

Tudi preostalih šest parašportnikov, parastrelec Franc Pinter - Ančo, lokostrelec Dejan Fabčič, paraatletik Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, paranamizni teniški igralec Luka Trtnik in parakolesar Anej Doplihar so bili s celotno izkušnjo paraolimpijskih iger zadovoljni, saj jim je dala nove izkušnje in dodatno motivacijo za nadaljevanje svoje kariere ter predano delo.

"Že nekajkrat sem se zarekel, kako naprej. A dokler bodo rezultati, bom delal, treniral in vztrajal. Zagotovo do prihodnjega svetovnega prvenstva," pa izkušeni parastrelec Franc Pinter Ančo napoveduje, da štirikratni dobitnik paraolimpijske kolajne in osemkratni udeleženec iger še ni rekel zadnje v vrhunskem parašportu.

Paraolimpijcem je dobrodošlico ter čestitke ob vrnitvi iztekel veleposlanik Japonske Hiromiči Macušima, ki se je uspehov naših športnikov razveselil.

V imenu zlatega pokrovitelja, Lidla Slovenija, je zbrane pozdravil generalni direktor Gregor Kosi: "V Lidlu Slovenija smo resnično ponosni, da smo del te izjemne zgodbe. Naj vam povem, da je v našem podjetju v zadnjih 14 dneh vladalo pravo navijaško vzdušje, sodelavke in sodelavci so glasno pošiljali dobre želje na drug konec sveta. Na letošnjih paraolimpijskih igrah se je potrdilo to, kar pravijo paraolimpijci – nič jim ne manjka. Niti dve novi medalji. Ravno zato se iskreno veselim vsega, kar še prihaja."

Paraolimpijci s posebnimi plaketami. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija
Paraolimpijci s posebnimi plaketami. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija

"Ste izjemen navdih zaradi svoje sposobnosti, da se pripravite za tako zahteven športni nastop"

Današnjega sprejema se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednik Pahor je v nagovoru čestital vsem članom in članicam slovenske paraolimpijske reprezentance in ponovno spomnil, da je Slovenija ena redkih držav in naš narod eden redkih narodov, ki praznika dan kulture in dan športa praznuje kot svoja državna praznika. To je zato, ker ju ljudje tako čutijo, je dejal.

"Tako kultura kot šport sta državotvorna za nas, našo državo in naš narod," je dejal predsednik republike in dodal, da športniki ljudi, ki jih spodbujajo in navijajo za njihove uspehe, povezujejo v skupnost, kar je v tem času izjemnega pomena.

"Ste izjemen navdih zaradi svoje sposobnosti, da se pripravite za tako zahteven športni nastop," je predsednik Pahor nagovoril člane in članice paraolimpijske reprezentance in se zahvalil vsem, ki jih podpirajo na njihovi športni poti do uspehov.

Predsednik republike je Frančka Gorazda Tirška, prejemnika dveh medalj na letošnjih paraolimpijskih igrah v Tokiu, povabil, da se je s svojim podpisom pridružil drugim šampionom na Zastavi slavnih.

Franček Gorazd Tiršek se podpisuje na slovensko zastavo, ki jo v roki drži Borut Pahor. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija
Franček Gorazd Tiršek se podpisuje na slovensko zastavo, ki jo v roki drži Borut Pahor. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija

Zimske paraolimpijske igre so pred vrati

Ob zaključku sprejema so predstavniki Zveze ŠIS – SPK napovedali bližajoče zimske paraolimpijske igre, ki bodo potekale marca leta 2022 v Pekingu. Na njih bo nastopil slovenski paramučar Jernej Slivnik, ki se iger izjemno veseli in se skupaj s strenerjem Romanom Podlipnikom na tekmovanje že intenzivno pripravlja. "Pozna se, da je pred nami sezona tekmovanj na najvišji ravni: svetovno prvenstvo in paraolimpijske igre. Vse ekipe pospešeno trenirajo. Verjamem pa, da bomo konkurenčni in sposobni izboljšati rezultate iz preteklih prvenstev in paraolimpijskih iger," poudari Jernejev trener Roman Podlipnik, za fizično pripravo Slivnika pa skrbi dr. Mitja Bračič.

Ob napovedi zimskih paraolimpijskih iger je zbrane goste pozdravil tudi veleposlanik Ljudske republike Kitajske Vang Šunčing, ki je skupaj z Jernejem Slivnikom ter predsednikom Zveze ŠIS – SPK Damijanom Lazarjem razkril odštevalnik v novi podobi – ta bo odšteval čas do zimskih paraolimpijskih iger. x

Odkritje odštevalnika. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija
Odkritje odštevalnika. Foto: Marko Pigac/Lidl Slovenija