Ilustracija treh otrok, ki v rokah držijo napise. Deček na levi drži napis Rad te imam, deklica na sredi napis z istopomensko kretnjo, deklica na desni pa napis I love you. Foto: ZDGNS
Ilustracija treh otrok, ki v rokah držijo napise. Deček na levi drži napis Rad te imam, deklica na sredi napis z istopomensko kretnjo, deklica na desni pa napis I love you. Foto: ZDGNS

Slovenski znakovni jezik temelji na uporabi rok, mimike obraza in gibanja telesa. Prstna abeceda se lahko uporablja skupaj z znakovnim jezikom. "Zelo preprosta je kretnja za besedno zvezo rad te imam, ki jo pokažemo tako, da iztegnemo palec, kazalec in mezinec," so ob dnevu zapisali na Zvezi društev gluhih in naglušnih. Znakovni jezik nima enake slovnice kot govorni jezik, saj je od slednjega neodvisen in se razvija znotraj skupnosti gluhih. Je osnovno sredstvo sporazumevanja med gluhimi in jim omogoča optimalni razvoj, prav tako pojasnjujejo.

V Sloveniji slovenski znakovni jezik za sporazumevanje uporablja okoli 1500 oseb.

Predstavitev etimološkega slovarja

Zveza bo ob dnevu slovenskega znakovnega jezika predstavila etimološki slovar. Gluhi raziskovalci na ZDGNS so preučili zgodovinsko ozadje izvora slovenskega znakovnega jezika in iz pozabe iztrgali več kot petsto kretenj, ki so tako rekoč že izginile.
Te kretnje imajo korenine v kretnjah starejše avstrijske in italijanske gluhe skupnosti, slovenski gluhi, ki so se šolali v njihovih šolah, pa so jih prinesli v Slovenijo in s tem oblikovali prajedro današnjega slovenskega znakovnega jezika.

Inštitut za razvoj slovenskega znakovnega jezika

"ZDGNS je ustanovila Inštitut za slovenski znakovni jezik, ki ima pet oddelkov, med drugim tudi oddelek za standardizacijo in razvoj kretenj. Objavila je tudi brezplačni spletni slovar slovenskega znakovnega jezika. Vsi ti dosežki so zgled številnim drugim evropskim državam. Na Inštitutu za slovenski znakovni jezik se nam je porodila ideja, da bi vse sorodne inštitute v Evropi povezali v krovno organizacijo oziroma mrežo inštitutov," je ob letošnjem jubileju sporočil sekretar ZDGNS Matjaž Juhart.

Dodal je, da v letu 2024 v Sloveniji načrtujejo organizacijo ustanovnega srečanja in strokovnega kongresa na temo raziskovanja znakovnega jezika. Na dogodek želijo po navedbah Juharta povabiti tudi vse tiste države, ki podobnih inštitutov še nimajo, da se bodo lahko učili na slovenskih primerih dobrih praks. "Svoje zanje radi predajamo, ker si želimo, da bi se to področje strokovno razširilo v tistih državah, kjer to še ni urejeno," je še zapisal sekretar Zveze.

Dan slovenskega znakovnega jezika

Dan slovenskega znakovnega jezika praznujemo od leta 2002, ko je bil 14. novembra v uradnem listu objavljen zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Leta 2021 je bil slovenski znakovni jezik po dolgoletnih prizadevanjih Zveze društev in naglušnih vpisan v ustavo.

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika so na Zvezi društev gluhih in naglušnih pripravili promocijski video, ki si ga lahko ogledate tukaj.