Na fotografiji je igralec Jure Ivanušič v vlogi Džona iz filma Stekle lisice. Oblečen je v usnjen jopič, v rokah drži lovsko puško in stoji na gozdni cesti poleg avtomobila znamke Lada niva. Foto: iz filma, SFC, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je igralec Jure Ivanušič v vlogi Džona iz filma Stekle lisice. Oblečen je v usnjen jopič, v rokah drži lovsko puško in stoji na gozdni cesti poleg avtomobila znamke Lada niva. Foto: iz filma, SFC, arhiv MMC RTV SLO

Slepi in slabovidni gledalke in gledalci lahko izbrane oddaje TV Slovenija spremljate z zvočnimi opisi. Iz sporeda v prihajajočih dveh tednov vam priporočamo nekaj dokumentarnih in igranih oddaj in filmov, ki so opremljeni z zvočnim opisom. Ta je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu, ki si ga enostavno vklopite na vaših sprejemnik TV signala.

ZAKLETA BAJTA, 20. april 2019, ob 13.45, TV SLO 2
Zgodba je nadaljevanje izredno uspelega filma Vlomilci delajo poleti. Gre za zelo priljubljen filmski žanr: družinsko komedijo, ki pred televizorje zvabi družinske člane vseh generacij in nudi uro in pol razposajene in sproščujoče zabave. Glavni akterji tako seveda ostajajo isti: člani Erjavčeve družine (oče Janez, mama Maša, hčerka Tinka in sinček Nejček).
Po ponesrečenih, a vseeno veselih počitnicah na morju, se Erjavčevi to pot odpravijo v zavetje slovenskih gora: na Veliki planini bo zrak gotovo hladnejši kot v pregreti Ljubljani. V naglici pozabijo rezervirati prenočišča, tako da jim ne preostane drugega, kot da vzamejo, kar jim pastirji ponudijo. A že prvo jutro po prijetno hladni noči v planinski koči – »zakleti bajti« - ostanejo brez najmanjšega člana družine… Je Nejc izpuhtel v zrak? Težko verjetno, zato se vrtiljak zabavnih pustolovsko-detektivskih peripetij prične vrteti.
SIMFONIJA GLOBINE, 21. april 2019, ob 16.20, TV SLO 2
Leta 1818 je Luka Čeč odkril notranje dele Postojnske jame in kmalu zatem se je v jami začel tudi organiziran turistični razvoj. Sto let kasneje so jamo prepredli z elektriko in v njej postavili progo, ki je turistom v majhnih vagonih omočila celovit ogled. Postojnska jama je uvrščena med 30 največjih naravnih čudes sveta in vsako leto jo obišče več ljudi. Zgodba Postojnske jame in njena predstavitev širšemu svetu pa je tesno povezana z enim največjih fotografov Evrope ob prelomu dvajsetega stoletja - Rudolfom Brunerjem Dvořákom, ki ga strokovna zgodovina uvršča med začetnike reportažne fotografije. Njegovi posnetki Postojnske jame iz leta 1909 so prvi fotografski ciklus katerekoli jame na svetu. Istega leta je Dvořák zabeležil obisk Maksimiljana Evgena, komajda 14-letnega brata bodočega avstrijskega cesarja Karla I. ter njegove matere Marije Jožefe Saške s spremstvom. Fotografiral je tudi obisk cesarske dvojice Franca I. in njegove žene Karla Avguste, ki sta jamo obiskala na poti iz Ljubljane v Postojno. Dvořák je bil tudi uradni fotograf srbskega kralja Petra I Karađorđeviča. Doslej še ne prikazan nabor štiristotih fotografij Postojnske jame je zaklad brez primere. Zbirka je dragocena iz več razlogov: ker gre za prve posnetke podzemske jame na svetu, ker prikazujejo Postojnsko jamo takšno kot je bila pred opustošenjem med drugo svetovno vojno, hkrati nazorno prikazujejo, kako je bila že pred skoraj sto leti opremljena za oglede turistov (razsvetljava, železnica ipd.), predvsem pa fotografije kažejo mnoge danes drugačne motive. Unikatno fotografsko zbirko negativov na steklenih ploščah je leta 2005 odkupil Muzej novejše zgodovine. Dokumentarni film Simfonija globine je nastal po scenariju in v režiji Igorja Vrtačnika.
SKODELICA KAVE, 23. april 2019, ob 13.35, TV SLO 1
Dolga je pot kavnih zrn, preden pristanejo v naših skodelicah. Dolga in zapletena je bila tudi zgodovina kave, preden je ta postala globalna pijača. V dokumentarnem filmu skozi zgodbe in izkušnje štirih posameznikov, ki s kavo živijo, gledalec izkusi različne užitke te črne čarobne pijače. Film je intimna zgodba, ki ne govori o multinacionalkah, temveč o malih posameznikih, ki ne tečejo s tokom potrošništva in globalizacije. Je zgodba o strasti in ljubezni do kave in lepoti njenega uživanja.

LAHKO NOČ, LJUBEZEN MOJA, 29. april 2019, 14.20, TV SLO 2

Zvočno smo opisali tudi film o življenju Simone Weiss, ki je nastal v Razvedrilnem programu TV Slovenija v letu po njeni prezgodnji smrti. Film režiserja Dušana Moravca in scenaristke Sonje Javornik prinaša portret izjemne ženske, ki se je mnogih dotaknila s svojo glasbo, dobroto - ljubljanski porodnišnici je podarila inkubatorja in fototerapevtski lučki - in strokovno pomočjo, saj je na področju avtizma postala cenjena tudi izven naših meja. V filmu je veliko zanimivega arhivskega materiala, saj je Simonin mož in poslovni partner Goran Šarac ustvarjalcem omogočil dostop tako do njenega glasbenega, foto in video arhiva, kot tudi do zbirke spominov in njene odrske garderobe. Prav z Goranovo pomočjo so se pred kamero zvrstili sogovorniki, ki so osvetlili prav vsako obdobje njenega življenja - od Simonine sošolke, učiteljev, glasbenih kolegov do akademikov in članov družine.

Več o dokumentarnem filmu pa si lahko preberete v članku ob njegovi premieri: https://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/lahko-noc-ljubezen-moja-film-o-simoni-weiss/408947

KRISTJAN, 1. maj, ob 8.30, TV SLO 1
Kristjan je v času snemanja obiskoval osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik. Zaradi bogatega besednega zaklada in zgovornosti razmišlja o poklicu športnega komentatorja. Spremlja vse športe, še posebej ljub mu je nogomet. Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. To so mu na uredništvu tudi omogočili. Dokumentarni film Kristjan iz serije otroškega in mladinskega programa TV Slovenija Infodrom: Moje življenje je na največjem svetovnem festivalu za otroške in mladinske televizijske vsebine Prix Jeunesse International v Münchnu prejel posebno nagrado Unicefa. Film pripoveduje o otroku s posebnimi potrebami, ki uspešno premaguje ovire.
ERFAN, 1. maj, ob 8.45, TV SLO 1
Tudi dokumentarni film Erfan je iz serije Infodrom: Moje življenje. Prikazuje življenje Erfana, ko je bil osnovnošolec, ki je v Slovenijo prišel kot otrok brez spremstva. Z bratrancem je prepotoval dolgo pot iz Irana, kamor je njegova družina pribežala iz Afganistana, ko je bil star eno leto. V filmu sestavlja poseben paket za svojo družino, s katerim bi lahko izvedeli več o njegovem življenju v Sloveniji. Ob tem gledalcem zaupa podrobnosti o svoji poti, strahovih in načrtih za prihodnost.
STEKLE LISICE, 2. maj, ob 20.05, TV SLO 1
V celovečernem filmu Stekle lisice sledimo zgodbi pohorskega rokerja Lovra Malkoviča, za prijatelje Džona. Gre za samca na pragu štiridesetih, ki je žrtev novodobne poslovne mahinacije, in ker ni pravočasno uredil dokumentacije, je zemljišče, ki je bilo že več rodov v lasti njegove družine, prišlo v last pogoltnega župana Frasa. A Džon, ki je nagle jeze in je kot lovec vešč streljanja, kot pravi Pohorec vzame pravico v svoje roke in ob pomoči mlade novinarke Alje razkrinka Frasa in njegove pomagače. Štajerskega Džona Malkoviča se pač ne da kar tako ugnati.
V vlogi Džona je nastopil Jure Ivanušič, ki je za film napisal tudi svoj scenaristični prvenec. Pokvarjenega župana Frasa je upodobil Vlado Novak, nadobudno novinarko Aljo pa Iva Krajnc Bagola.
PRINC NA BELEM KONJU, 4. maj, ob 13.20, TV SLO 2
Princ na belem konju je že tretja filmska zgodba o srečni in smešni družini Erjavec, ki se je tokrat znašla v vrtincu stresno komičnih dogodkov, ki bi jim zaradi nepričakovane dediščine skorajda vzeli hčerko Tinko.
Čudovita kraška pokrajina slovite Lipice, s plemenitimi lipicanci vred, je prizorišče dinamičnega, pestrega in na trenutke še kako uspešnega mozaika najrazličnejših dogajanj, v katerih vrli Erjavčevi krmarijo, kakor vejo in znajo. Prav posebna, do zdaj pogrešana Pilonova slika, reši življenje mlademu Štefu, fantu, v katerega se Tinka zaljubi. Vseskozi rahlo napeta zgodba predstavi vso slikovitost sodelujočih, v posamezne prizore vpletenih likov. Družinska komedija, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, pa ne-nasmejanega tudi ne. In hkrati povedno-poučna zgodba o ljudeh, z vsemi njihovimi človeškimi slabostmi zaljšana. Prava televizijska poslastica za vse, ki ste si že ogledali dogodivščine družine Erjavec v filmih Vlomilci delajo poleti in Zakleta bajta scenarista in režiserja Romana Končarja. Film je nastal po knjižni predlogi Ivana Sivca, v njem pa igra že znana igralska zasedba: Barbara Medvešček, Ondina Kerec, Črtomir Ernesto in Roman Končar.
Vabljeni k ogledom dokumentarnih oddaj in igranih filmov z zvočnim opisom za slepe in slabovidne!
V. R.

Na fotografiji je družina Erjavec iz filma Princ na belem konju. Foto: arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je družina Erjavec iz filma Princ na belem konju. Foto: arhiv MMC RTV SLO