Pogled od zgoraj na Slovensko cesto, ki zavzema spodnji del slike, na zgornjem pa se vidi pročelje uršulinskega samostana. Prizor iz dokumentarnega filma Mesto, ki se ozira v nebo. Foto: Arhiv RTV SLO
Pogled od zgoraj na Slovensko cesto, ki zavzema spodnji del slike, na zgornjem pa se vidi pročelje uršulinskega samostana. Prizor iz dokumentarnega filma Mesto, ki se ozira v nebo. Foto: Arhiv RTV SLO

Slepi in slabovidni gledalke in gledalci lahko izbrane oddaje TV Slovenija spremljate z zvočnimi opisi. Iz sporeda v prihajajočih dveh tednov vam priporočamo nekaj dokumentarnih oddaj, ki so opremljene z zvočnim opisom. Ta je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu, ki si ga enostavno vklopite na vaših sprejemnik TV signala.

MESTO, KI SE OZIRA V NEBO, 28. junij 2019, ob 10.20, TV SLO 1
Leta 2014 je Ljubljana praznovala 2000-letnico rimske Emone. Igrano-dokumentarni film Mesto, ki se ozira v nebo je nekakšen homage antični predhodnici današnje Ljubljane. Film ne poskuša rekonstruirati nekdanje podobe rimskega mesta, ampak pripoveduje o mestih kot živih organizmih, kako so se ta skozi čas spreminjala, rastla in izginjala, seveda s poudarkom na rimskem urbanizmu kot sijajni sintezi vse antike.
Ker se je mogočna Rimska država razprostirala, ne le na ozemlju celotnega Sredozemlja, temveč tudi na Bližnjem Vzhodu in Severni Afriki, in povezovala bogate ter raznolike kulture, se bomo v filmu posvetili predvsem dvema mestoma z antično zapuščino; Ljubljani, ki je zaradi ugodne geostrateške lege že od prazgodovine pomenila najugodnejši prehod med Sredozemljem in Srednjo Evropo in Istanbulu – mestu ob Bosporski ožini, nekdaj veličastni prestolnici Vzhodnega rimskega cesarstva, mestu na presečišču Evrope in Azije.
Glavni junak. Tako imenovani sodobni »Emonec« je Vito, arhitekt, ki živi v Ljubljani. Njegova velika strast je numizmatika. Zgodba nas zapelje tudi v Istanbul. Na sled pride namreč novcu, ki je morda del ene od emonskih zakladnih najdb.
TONE, JAVI SE!, 28. junij 2019, ob 14.15, TV SLO 1
Tone Škarja je starosta slovenskega alpinizma. S svojo jasno vizijo, odločnostjo in organizacijsko sposobnostjo je pripeljal slovenske alpiniste v svetovni vrh. V filmu Tone Škarja podoživlja svojo plezalno pot od odličnega mladega skalnega plezalca do legendarnega vodje slovenskih himalajskih odprav. Skozi njegove spomine, ki jih vidimo z arhivskimi posnetki z odprav, med katerimi je na prvem mestu odprava na Everest iz leta 1979, skozi Tonetov obisk njegovih nepalskih prijateljev, doživimo osebni razvoj Toneta Škarje.
Toneta so v življenju spremljali veliki uspehi, pa tudi afere in smrti alpinističnih tovarišev. Razvoj slovenskega alpinizma in himalajizma pa je tekel svojo pot, včasih z velikim Tonetovim vplivom, včasih brez. Skozi anekdote spoznamo, kako se je odražal prehod iz socializma v kapitalizem pri odpravarstvu. Čeprav v dobrobit slovenskega gorništva že desetletja deluje kot organizator in podpornik slovenskih odprav v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, pa je po duši plezalec, ki svoje intimne ambicije kljub zrelim letom še vedno uresničuje v strmih skalnih stenah ter gornik, ki zahaja pod nepalske vršake. Tone je hkrati kronist in pisatelj, ki se v Nepal zateče tudi zato, da na papir prelije svoje spomine, misli.
TRETJA GENERACIJA, 1. julij 2019, ob 17.20, TV SLO 2
Tretja generacija argentinskih Slovencev, danes starih od 15-35 let, so otroci tistih, ki so se rodili svojim staršem-ubežnikom v novi domovini. To so moderni mladi Argentinci, v njih pa so kljub temu močni sledovi slovenstva, toda za razliko od njihovih staršev, brez ideologije in brez bolečine. Na eni strani je duhovna in kulturna dediščina, ki so jo dobili v svojih slovenskih družinah, na drugi pa močan vpliv argentinske družbe, v kateri se mešajo vplivi milijonov evropskih in drugih emigrantov.
Kaj se v takšnem okolju zgodi z nacionalno identiteto jezikovne in kulturne skupnosti? Podlaga za takšen obstoj je na eni strani ekonomska, na drugi pa duhovna. Te druge imajo argentinski Slovenci še danes v izobilju, uspeli pa so ohraniti – tudi s pomočjo neodvisne Slovenije- tudi lastne kulturne in vzgojne institucije. Kaj pa njihovi otroci? Kateri jezik bodo govorili poleg rodne španščine? Slovensko sploh še? Se lahko argentinski čudež kot je dejstvo, da Slovenci v Argentini edini od izseljencev še vedno govorijo slovensko, poimenoval Tara Kermavner, nadaljuje, ali pa se bo slovenstvo tudi v Argentini spremenilo v zbirko arhetipskih izseljenskih relikvij , Avsenikove glasbe, potice in kranjske klobase? Odgovore na ta vprašanja skuša gledalcu skozi film ponuditi skoraj dvajset mladih ljudi zelo različnih poklicnih poti in usod, vse pa druži ljubezen do slovenske besede. Protagonisti filma živijo vsak na svojem koncu 15 milijonskega Buenos Airesa, izgubljeni v človeškem mravljišču, pa vendar njihovo življenje sestavlja drugačno, bolj sodobno podobo slovenstva. Vsak od njih nosi s seboj svojo osebno zgodbo, globoko v srcu in duši, eni bolj, drugi manj intenzivno, pa zgodbo svojih staršev in slovenske skupnosti. Film odlikuje poleg osebnih izpovedih še arhivsko gradivo iz zasebnih zbirk, ter veliko slovenske in argentinske glasbe v izvedbi nastopajočih, ki nam ob koncu filma sporočajo: Pozdrav iz Argentine!
ADRENALINCI: SKOK Z ELASTIKO, 2. julij 2019, ob 18.45, TV SLO 1
Bungee je aktivnost, ki vsakemu požene adrenalin po žilah. Pogled s Solkanskega mostu se sprva zdi strašljiv. Bo vsem uspelo zbrati pogum in skočiti? Na začetku adrenalince spremljajo kriki navdušenja, nato pa se iz neba prikrade strah.
RAZKOŠJE LEPEGA: 100 LET NARODNE GALERIJE, 6. julij 2019, ob 12.15, TV SLO 2
Bungee je aktivnost, ki vsakemu požene adrenalin po žilah. Pogled s Solkanskega mostu se sprva zdi strašljiv. Bo vsem uspelo zbrati pogum in skočiti? Na začetku adrenalince spremljajo kriki navdušenja, nato pa se iz neba prikrade strah.

Vabljeni k ogledom dokumentarnih oddaj in igranih filmov z zvočnim opisom za slepe in slabovidne! Zvočni opis je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu.

A.T.

Na fotografiji so gore v mraku. Posnetek iz filma Tone, javi se. Foto: arhiv MMC TV SLO
Na fotografiji so gore v mraku. Posnetek iz filma Tone, javi se. Foto: arhiv MMC TV SLO