V šolski telovadnici se na parketu preizkušata ekipi v odbojki sede. Šolarji ju obkrožajos ede na parketu in na tribunah ins premljajo tekmo. Foto: ZŠIS-POK
V šolski telovadnici se na parketu preizkušata ekipi v odbojki sede. Šolarji ju obkrožajos ede na parketu in na tribunah ins premljajo tekmo. Foto: ZŠIS-POK

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite je v sodelovanju s ŠD Invalid in Zvezo Sonček v osnovni šoli v Šentjurju pripravila paraolimpijski šolski dan. Udeležilo se ga je 350 otrok. ZŠIS PK je na dogodku v OŠ Hruševec Šentjur obeležila tudi mejnik 500 dni do začetka paraolimpijskih iger v Tokiu 2020.

»Paraolimpijske igre so vrhunec kariere za vsakega športnika. Prve mi niso ostale v najboljšem spominu, druge so bile že boljše. Rad bi šel še enkrat na igre, to bi bil vrhunec moje kariere,«je šolarjem povedal posebni gost prireditveHenrik Plank, atlet, metalec diska, sicer pa domačin iz Šentjurja.

»Nikoli ne odnehajte, pa tudi šole ne pozabite. Šola je osnova vsega,«je šolarjem svetoval Plank. Slovenski paraolimpijec zavzeto trenira pod taktirko trenerjaLuke Cmoka, ki meni, da Plank ni bil še nikoli tako dobro pripravljen. »Zimski del sezone smo prebrodili, trdo smo delali, zdaj bo treba to pretvoriti v metre,«se zaveda Plank, ki ga prva tekma čaka 19. maja v Splitu, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo, ki bo med 7. in 15. novembrom v Dohi.

Učencem se je predstavila tudi Senta Jeler, odbojkarica sede. Pod taktirko selektorja Simona Božiča so nato odigrali tudi tekmo v odbojki sede.

Projekt, ki navdušuje mlade

Paraolimpijski dan je ena od dejavnosti, ki jih izvaja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite.»Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimppijskega športa, preizkus športa v telovadnici in predstavitev športno-življenjskih zgodb športnikov invalidov. Predstavitev se zaključi skupinsko, kjer v telovadnici ali na športnem igrišču predstavimo enega izmed paraolimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki,«je dejalaJana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-PK.

»Otroci so odlično sprejeli paralimpijski šolski dan. Preprosto so navdušeni. Dobili so priložnost, da so spoznali druge oblike športa, pri tem pa so uporabljali tudi tista čutila, ki jih sicer ne bi. Taki dnevi in dogodki bogatijo vse nas,«je ob tem dogodku povedalaKlavdija Rabuza, športna pedagoginja šole gostiteljice.

Več tudi v prispevki iz Slovenske kronike: https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174607938

Preimenovanje Zveze za šport invalidov

Šport je pomemben dejavnik v življenju invalidov. Krovna organizacija za šport invalidov v Sloveniji bo imela odslej drugačno ime. Na skupščini v sredo, 10. aprila 2019, v Ljubljani, so sprejeli sklep, da se Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite preimenuje v paralimpijski komite.

»Na podlagi vse večjega razvoja parašporta v svetu je potrebno tudi slediti vsem pravnim zakonitostim, ki posegajo tudi v spremembo imena. Tako smo na zahtevo Mednarodnega paralimpijskega komiteja spremenili naše ime,« je spremembo pojasnil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-PK.

V. R.