Objem sveže zaročenih Južnoafričanov. Foto: Reuters
Objem sveže zaročenih Južnoafričanov. Foto: Reuters

V sredo, 1. septembra 2021, po kvalifikacijah v sprintu na 200 metrov za slepe in slabovidne, je takoj za tem, ko sta pretekla ciljno črto, Manuel Antonio Vaz da Veiga, tekaški partner Keule Nidreie Pereira Semedo, pokleknil pred njo in jo zaprosil za roko.

Na paraolimpijskih igrah nekateri slepi in slabovidni tekmovalci namreč tečejo z vodnikom, ki vidi, pri čemer ima par skupaj zvezana zapestja.

Pereira Semedo in Vaz da Veiga, oba iz Cape Verda, sta si očitno blizu tako na tekaški stezi kot zunaj nje – ona ga na svojem uradnem paraolimpijskem profilu tudi navaja kot človeka, ki ima nanjo največji vpliv.

Pereira Semedo je v kvalifikacijah za četrtfinale končala na četrtem mestu, in čeprav ni napredovala v polfinale, sta z Vazom da Veigo zasenčila igre in ganila mnoge, poroča NPR.

Tekačica Keula Nidreia Pereira Semedo in njen sotekač Vaz da Veiga. Foto: Reuters
Tekačica Keula Nidreia Pereira Semedo in njen sotekač Vaz da Veiga. Foto: Reuters

Da bi tekla skupaj vse življenje

Kot je razvidno s posnetka, je Vaz da Veiga po teku na kratko zapustil tekaško stezo, nato pa se vrnil nanjo v družbi nekaterih drugih tekmovalcev in njihovih vodnikov.

Šest športnikov je nato objetih spremljalo Manuela Antonia Vaz da Veigo, kako je prijel za roko svoje dekle in se spustil na koleno.

Vidno presrečna Pereira Semedo ni mogla skriti nasmeška, ko ji je Vaz da Veiga nadel prstan in jo nato stisnil v ljubeč objem. Čestitali so jima tudi z uradnega profila paraolimpijskih iger in jim zaželeli skupen tek do konca življenja.

To sicer ni edina zaroka na iztekajočih se olimpijskih igrah v Tokiu – sredi intervjuja po tekmi je argentinsko sabljačico Marío Belén Pérez Maurice za roko zaprosil njen trener. x