Odštevalnik do paraolimpijskih iger v Tokiu so otvorili paraolimpijec Jože Okoren, veleposlanik Japonske v Sloveniji, nj. eksc. Masahoru Yoshida in predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar. Foto: Pigas.si
Odštevalnik do paraolimpijskih iger v Tokiu so otvorili paraolimpijec Jože Okoren, veleposlanik Japonske v Sloveniji, nj. eksc. Masahoru Yoshida in predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar. Foto: Pigas.si

Zveza za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je v sredo, 28. julija 2019, v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici v Ljubljani slavnostno razkrila odštevalnik do paraolimpijskih iger v Tokiu 2020. Slabo leto do otvoritve iger je odštevalnik zagnal paraolimpijec Jože Okoren, dobitnik bronaste kolajne v metu diska na paraolimpijskih igrah 1972 v Nemčiji.

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paraolimpijske igre. Sodelovalo bo okrog 4.500 športnic in športnikov, ki se bodo v 540-ih dogodkih merili v 22-ih športnih panogah. Slovenski športniki invalidi v teh dneh, tednih in mesecih pospešeno lovijo ustrezne norme, ki jih bodo pripeljale med kandidate za udeležbo na igrah. Z razkritjem odštevalnika do paraolimpijskih iger so simbolno otvorili začetek paraolimpijskega leta, v katerem bo ZŠIS-PK večji del energije in aktivnosti usmerila v priprave na ta pomembni dogodek. »Številni naši športniki ter športnice svojo energijo in življenjske cilje usmerjajo v ta dogodek. Dobri rezultati in odličja iz preteklih let so vsem nam v navdih, da bomo tudi na teh igrah pokazali, iz kakšnega testa smo, « je na dogodku dejal predsednik ZŠIS-PK Damijan Lazar. O pripravah in željah na ta velik dogodek sta na dogodku spregovorila tudi prva slovenska potnika na paraolimpijske igre - paraplavalec Darko Đurić in parakolesar Gregor Habe. Darko Đurić se je na igrah že preizkusil, za Habeta pa bo to prvo srečanje s tako velikim športnim tekmovanjem. A po njunih besedah je želja in motivacija za uspešen nastop pri obeh enako velika, zato bosta v prihajajočem letu vso svojo energijo in trud vložila za priprave na čim boljši nastop na Japonskem. Dogodku ob razkritju odštevalnika se je pridružil tudi veleposlanik Japonske, nj. eksc. Masaharu Yoshida, ki je vsem kandidatom za paraolimpijske igre zaželel veliko uspehov. »Zelo se trudimo, da bodo igre v Tokiu omogočile ljudem, še posebej telesno oviranim, doseči svoje sanje. Z namenom, da tekmujočim zagotovimo najboljše pogoje za uresničenje njihovih potencialov, obiskovalcem pa izjemno izkušnjo, smo pripravili učinkovit varnostni in transportni sistem. Stadion in druge objekte smo načrtovali tako, da bodo dostopni vsem. Želimo si, da bo organizacija olimpijskih iger skupaj s paraolimpijskimi povečala družbeno participacijo invalidov in igre 2020 resnično spremenila v srečanje skupnih upov in sanj,« je še dodal.
Ob tej priložnosti so v Ljubljani športnice in športniki invalidi obiskovalcem predstavili košarko na vozičkih in parakolesarstvo, otvorili so tudi razstavo izbranih paraolimpijskih športov.
V. R.

Na prireditvi je navdih za novo himno paraolimpijskih športov iskal tudi raper Trkaj. Foto: Pigac.si
Na prireditvi je navdih za novo himno paraolimpijskih športov iskal tudi raper Trkaj. Foto: Pigac.si