Žiga Kobaševič in slovenski parakošarkarji. Foto: ZŠIS-SPK
Žiga Kobaševič in slovenski parakošarkarji. Foto: ZŠIS-SPK

V Sarajevu, glavnem mestu Bosne in Hercegovine, se je 15. junija začelo evropsko prvenstvo v košarki na invalidskih vozičkih. Predsednik Košarkarske zveze BiH na invalidskih vozičkih Alaga Pašić je v nagovoru ob otvoritvi prvenstva dejal, da je to zgodovinski dan za BiH: "Nocoj Bosna in Hercegovina ter Sarajevo pišeta zgodovino, ko gre za ta šport. Pozdravljam vse udeležence tekmovanja in vse funkcionarje, ki so prepoznali delo naše zveze in nam omogočili predvsem to organizacijo," je dejal Pašić.

Dobrodošlico vsem udeležencem v Sarajevu in BiH je izrekel tudi minister za kulturo in šport Kantona Sarajevo Samir Avdić: "To je danes poseben dan za Kanton Sarajevo in za Bosno in Hercegovino. Sarajevo ter Bosna in Hercegovina sta priznani kot turistični, kulturni in športni destinaciji in tukaj ste vedno dobrodošli. Želim vam veliko uspeha," je dejal Avdič.

Na evropskem prvenstvu je nastopilo 14 reprezentanc, razdeljenih v štiri skupine. V skupini A so bile: Litva, Belgija in Portugalska, v skupini B: Turčija, Češka in Grčija, v skupini C: Latvija, Srbija, Irska in Slovenija, v skupini D: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Madžarska in Bolgarija.

Sistem tekmovanja

Finalista prvenstva v diviziji B in C bosta napredovala v divizijo A, ekipe, ki bodo dosegle mesta od 3. do 8., bodo v prihodnje igrale v diviziji B, ostalih šest pa se seli v divizijo C. Naša reprezentanca je tekmovanje začela v predtekmovalni skupini C.

Slovenski košarkarji pred tekmami optimistično

Slovenija se po štirih letih spet vrača na evropska prvenstva. "S potekom priprav sem zadovoljen. Potekale so tako, kot smo jih s člani strokovnega štaba tudi načrtovali. Kako so bile dobre in uspešne, pa bo jasno po koncu prvenstva v Sarajevu," je pred tekmami povedal selektor Žiga Kobaševič, ki je imel na EP na voljo naslednjo postavo: Haris Kuduzović, Milan Slapničar, Gregor Gračner, Enis Musić, Simon Gračnar, Klemen Lokar, Robert Radić, Danilo Kamenik, Aleš Povše, Robi Bojanec, David Škorjanc.

Prvo tekmo je slovenska reprezentanca odigrala z Latvijci (tretji ekipi z zadnjega EP divizije B), pri katerih se je pet igralcev vpisalo med strelce – po 12 točk sta dosegla Karlis Podnieks in Kaspars Turks. Slovenija je do 28. minute kontrolirala potek tekme (v 6. minuti je vodila 5:12), takrat je še zadnjič vodila (32:34). Latvija je imela pred zadnjimi desetimi minutami dve točki naskoka (38:36). Kapetan Milan Slapničar je ob izteku četrtine poizkusil od daleč, a je njegov met za las zgrešil cilj. Latvijci so izvrstno začeli zadnjo četrtino, s serijo 5:0 so pobegnili na 43:36. Tri minute in 17 sekund pred koncem je ekipa z Baltika ušla na 53:44. Verjetno so vsi, razen naše ekipe, menili, da je tekme konec. Sledilo je izvrstnih 180 sekund naše reprezentance, ki je točno 17 sekund pred koncem tekme izenačila na 53:53, po podaji Harisa Koduzovića je zadel Milan Slapničar. Sledila je minuta odmora, po njej pa napad, iz katerega so tekmeci zadeli, sodnik pa je zapisal še osebno napako Robiju Bojancu. Ostalo je še sedem sekund. Premalo za izenačenje.

Slovenski košarkarji na vozičkih so na drugi tekmi na evropskem prvenstvu prišli do prve zmage. Varovanci selektorja Žige Kobaševiča so po izjemnem drugem polčasu s 57:46 premagali Srbijo. S 26 točkami in 14 skoki se je izkazal kapetan Milan Slapničar. Ključnih so bile zadnje štiri minute tretje četrtine. Slovenija je prišla na 23:29, potem pa je Srbija pobegnila na 23:35. S serijo 12:1 (šest točk je dodal kapetan Milan Slapničar) so naši skoraj ujeli Srbijo, ki je v nadaljevanju spet povedla za štiri točke (40:44). Temu je sledil še zadnji juriš naših fantov. S serijo 16:0 so povedli 56:44 in rešili vprašanje zmagovalca.

Na 3. tekmi predtekmovanja na evropskem prvenstvu je slovenska reprezentanca prišla do 2. zmage. Reprezentanca selektorja Žige Kobaševiča je s 54:43 premagala Irsko in se uvrstila v četrtfinale. Prvi polčas je pripadel Ircem, ki so odšli na glavni odmor s točko prednosti (25:24). Slovenija je spet navdušila v nadaljevanju – tokrat je zadostovala serija 0:10, ki je naši ekipi uspela v 2. delu 3. četrtine. Po zaostanku 31:30 je štiri minute kasneje na semaforju pisalo 31:40. V nadaljevanju se razmerje moči ni spremenilo, Slovenija je prepričljivo zmagala.

V četrtfinalu so varovance selektorja Žige Kobaševiča z 71:55 premagali igralci Litve. Danilo Kamenik je bil z 21 točkami prvi strelec naše izbrane vrste. Kljub temu porazu je postalo jasno: Slovenija se seli rang višje – iz divizije C je napredoval v divizijo B, 2. jakostno skupino evropske reprezentančne košarke.

"Litva velja za izredno napadalno ekipo, zato smo vedeli, da bo tekma zahtevna. Uspeli smo omejiti njihovega najboljšega posameznika Skucasa, vendar so bili ostali igralci prav tako uspešni pri metu. V drugem polčasu smo igrali boljšo obrambo, v napadu pa še vedno nismo bili uspešni, saj nismo zadeli niti najbolj odprtih metov," je po tekmi povedal selektor Kobaševič.

Proti Hrvaški so nato doživeli 3. poraz, v boju za mesta od 5. do 8. jih je hrvaška ekipa porazila s 45:53. Po slabšem uvodu v tekmo (9:14 za Hrvaško po prvi četrtini) je Slovenija dobila 2. četrtino z 18:9, polčas pa z rezultatom 27:23. Pred zadnjimi desetimi minutami so imeli sosedje točko naskoka (39:40). Strelski post, Slovenija je prvi dve točki dosegla šele v 6. minuti zadnje četrtine, je Hrvaška dobro izkoristila. Sosedje so naredili serijo 0:9, pobegnili na 41:49, Slovenija pa je v nadaljevanju le omilila poraz za končnih 45:53. Milan Slapničar je dosegel 21 točk (10 skokov, 3 podaje), Haris Koduzović jih je dodal 18 (2 skoka, 2 podaji).

"Tokrat smo odigrali boljši prvi polčas, v drugem pa padli. Omejili smo najboljšega posameznika Demirovića, vendar smo bili spet premalo razpoloženi v napadu," je po koncu tekme razmišljal selektor Žiga Kobaševič.

Po zmagi nad Grki do 7. mesta

Naši košarkarji so z zmago proti Grčiji (51:42) sklenili nastop na evropskem prvenstvu, kjer so v Sarajevu na združenem prvenstvu kakovostnih skupin B in C zasedli končno 7. mesto.

Varovanci selektorja Žige Kobaševiča so bili na zadnji tekmi boljši od Grkov, ki so sicer dobili 1. polčas (23:25), odločilna pa je bila zadnja četrtina. Slovenija jo je dobila s 15:6 in na koncu slavila z 51:42. Haris Koduzovič in Danilo Kamenik sta dosegla po 17 točk.

"Prvenstvo smo začeli kot najnižje rangirana ekipa, zaključujemo ga na koncu zgornje polovice ekip, kar je pohvalno. Pokazali smo da se s sistematičnim delom lahko doseže določen napredek, vendar bi ob primerno realizaciji lahko posegli še precej višje. O tem priča tudi podatek, da ekipa Latvije, proti kateri smo poraz doživeli v zadnji sekundi tekme, igra finale tekmovanja in je že uvrščena v elitno divizijo,“ je po koncu tekmovanja povedal selektor Žiga Kobaševič.