Osebe z motnjami v duševnem razvoju so v družbi pogosto obravnavane kot brezspolne. Tako so prikrajšane za realne informacije o svojih pravicah, telesih in možnostih, ki jih imajo. Namen dogodka je bil spodbuditi pogovore o odnosih, spolnosti in skrbi za zdravje oseb z motnjami v duševnem razvoju. Te teme so v naši družbi še vedno pogosto tabu, zato je še toliko pomembneje, da se jih loti odkrito in tudi strokovno. Pomembno pa ni le to, kako na spolnost oseb z motnjami v duševnem razvoju gledajo strokovnjaki, predvsem je pomembno, kako se s tem soočajo te osebe same in njihova okolica.
Predstavitev sedmih knjižic v lahkem branju

Na dogodku je Zveza Sožitje predstavila tudi sedem novih publikacij, ki so napisane v lahkem branju in imajo skupno več kot 300 strani. To so Življenje ženske, Življenje moškega, Ljubezen in spolnost, Nosečnost, Porod, Ginekološki pregled in Spolno nasilje. Publikacije predstavljajo osebam z motnjami v duševnem razvoju možnost za dostop do osnovnih informacij o spolnosti, odnosih, spolnem življenju in zdravju. Vse publikacije so napisane v njim prilagojenem jeziku, kar bo prispevalo k večji samostojnosti in jim omogočilo lažjo udeležbo v dogajanju, katerega del so in od katerega je odvisno njihovo počutje. Format lahkega branja pomeni, da so besedila lažje razumljiva in s tem dostopna vsem osebam s težavami branja. Vse publikacije so prosto dostopne tudi na spletni strani Zveze Sožitje: www.zveza-sozitje.si. Knjižice so predstavili uporabniki Mario Bogar, Mario Hainc, Magda Janžekovič, Marjetka Levar, Jožica Stropnik v sodelovanju s strokovnjakinjo za lahko branje, Tatjano Knapp.

Knjižice so opremljene tudi z izvirnimi ilustracijami. Kako so nastajale je predstavil ilustrator, akademski slikar Peter Gaber. Povedal je, da je bilo pri procesu ustvarjanja ilustracij bistveno sodelovanje s končnimi uporabniki. Ti so namreč ocenili, katere ilustracije so jasne in razumljive ter tudi, katere podrobnosti so moteče oziroma nerazumljive. Rezultat so zelo nazorne, obenem pa estetske in poučne risbe.

Sodelovanje organizacije za inkluzijo s Češke
Predsednica Inclusion Czech Republic Camille Latimier je predstavila razvoj tega področja na Češkem. Spregovorila je o pravicah oseb z motnjo v duševnem razvoju do zdravega spolnega življenja, v svojem govoru pa je veliko pozornost posvetila tudi odnosu staršev do sprejemanja svojih otrok kot spolnih bitij. Zelo zanimiva je bila tudi osebna izkušnje mame dekleta z motnjo v duševnem razvoju, ki je povedala o tem, kako se je soočila z lastnimi predsodki, preden je sprejela hčerino odraslost in ljubezen s fantom.

Veliko zanimanje
Dogodek je potekal v sklopu projekta Partnerstvo za aktivnejše življenje mladih z motnjami v duševnem razvoju - PAL4youth. Projekt je preko slovenske nacionalne agencije MOVIT sofinanciran s strani programa Evropske Unije Erasmus+. Velik odziv na dogodek potrjuje, da je tema zelo aktualna in premalo obravnavana v naši družbi. Zaradi velikega zanimanja na Zvezi Sožitje že razmišljajo, da bodo dogodek ponovili.
V. R.

Ilustracija mladega para. Svetlolaso dekle se naslanja na ramo kratkolasega fanta. Ilustracija Peter Gaber. Foto: Oto Žan, arhiv ZVeza Sožitje
Ilustracija mladega para. Svetlolaso dekle se naslanja na ramo kratkolasega fanta. Ilustracija Peter Gaber. Foto: Oto Žan, arhiv ZVeza Sožitje