Na fotografiji sta futuristični maskoti olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji sta futuristični maskoti olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu. Foto: ZŠIS-POK

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), krovna organizacija za športnike invalide, praznuje 30 let. Okroglo številko so zaznamovali sinoči na posebni prireditvi v Bonnu v družbi 500 povabljencev. Za ustanovni dan IPC sicer velja 22. september 1989, ko so komite ustanovili v Düsseldorfu.

Sedanji predsednik IPC Andrew Parsons, prvi predsednik te organizacije Robert Steadward in številni drugi gostje so poudarili pomen gibanja, ki je v treh desetletjih preseglo okvire invalidskega športa. V zadnjih letih je v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem doseglo velik napredek pri enakovrednem obravnavanju dosežkov športnikov invalidov, paraolimpijske igre pa so tudi že dolga leta sestavni in neločljiv del olimpijskega programa. "V čast mi je, da lahko skupaj praznujemo 30 let. Tolikšen napredek smo naredili, v naše delo je vključeno ogromno ljudi. Verjetno je redko kdo pričakoval, da bomo dosegli toliko, glede na to, kako skromno smo začeli. Teh 30 let nam je dalo ogromno, zasluga pa gre številnim, od organizatorjev, trenerjev pa seveda športnikov," je v nagovoru dejal prvi mož IPC Parsons.

Delovanje IPC bogati celotno družbo

Organizaciji so ob lepem jubileju čestitali tudi številni politiki in druge javne osebnosti. Kanclerka Nemčije, kjer ima IPC svoj sedež, Angela Merkel, je poudarila, da so športniki invalidi lahko zgled vsem pri sodelovanju in vključevanju v okolje, delovanje IPC na športnem področju pa po njenem mnenju bogati celotno družbo. Na prireditvi pa niso samo obujali lepih spominov, ampak so podelili tudi najvišja priznanja, paraolimpijski red, ter pogledali tudi v prihodnost. Trije aktivni športniki, Chelsey Gotell, Kurt Fearnley in Deepa Malik so predstavili svojo vizijo razvoja IPC vsaj še za naslednjih 30 let.

V.P./STA