Na fotografiji je voditeljica oddaje Ugriznimo znanost Renata Dacinger. Foto: Televizija Slovenija,arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je voditeljica oddaje Ugriznimo znanost Renata Dacinger. Foto: Televizija Slovenija,arhiv MMC RTV SLO

Izobraževalni četrtkovi popoldnevi na TV SLO 1 in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV: ob 17.25 poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in ob 17.55 petminutna oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Četrtek, 7. november 2019
Ugriznimo znanost, ob 17.25
Tema: Genske terapije z virusi
Ob besedi virus nas večina najprej pomisli na bolezen. Poznamo več tisoč vrst virusov, ki so povsod okoli nas. A le malo virusov povzroča bolezni. Te najstarejše prebivalce našega planeta lahko celo obrnemo sebi v prid. Z genskim zdravljenjem z virusi že danes lahko pozdravimo nekatere do zdaj neozdravljive bolezni. Ena takih je tudi spinalna mišična atrofija.
Kateri so tisti virusi, ki nam lahko pomagajo, kako virus postane zdravilo in katere bolezni bo lahko pozdravila genska virusna terapija? Pri razvoju te terapije pa imamo pomembno vlogo tudi Slovenci.
Na kratko, ob 17.55
Tema: Trajnostni urbani razvoj
Neizrabljene, degradirane površine v mestnih središčih. Osamljenje, propadajoče stavbe. Vsa mesta se srečujejo z njimi. Zato je danes ideja o trajnostnem urbanem razvoju, ki pravzaprav ne pomeni nič drugega kot ponovna uporaba nečesa, aktualna morda bolj kot kadarkoli.

Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne v našem arhivu na spletni strani www.dostopno.si v rubriki Oddaje z znakovnim jezikom. V rubriki Podnaslovljene oddaje pa so na voljo oddaje s podnapisi.
V. R.

Na fotografiji je logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv oddaje Na kratko.
Na fotografiji je logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv oddaje Na kratko.