Jernej Slivnik med smučanjem. Foto: dostopno
Jernej Slivnik med smučanjem. Foto: dostopno

Paraalpski smučar Jernej Slivnik je že v Lillehammerju, ki med 8. in 23.1. gosti svtovno prvenstvo v paraalpskem smučanju.

V mesecu januarju bodo aktivni tudi igralci showdowna, ki potujejo na Finsko.

V mesecu februarju

Med 18. in 27. februarjem se bodo na svetovnem prvenstvu v Dubaju predstavili člani in članica paralokostrelske reprezentance.

V mesecu marcu

Začetek marca, med 2.3. in 12.3., bo v Laškem potekalo evropsko prvenstvo v biljardu na vozičkih.

Med 4.3. in 13.3. bo Peking gostil zimske paraolimpijske igre, na njih pa bo nastopil parasmučar Jernej Slivnik.

Konec marca, med 28.3. in 2.4., bo v španski Cordobi potekalo evropsko prvenstvo v hitropoteznem šahu za gluhe.

V mesecu maju

Prvega maja se v Braziliji, v mestu Caxias do Sul, začenjajo 24. olimpijske igre gluhih, ki bodo trajale do 15. maja. Na njih bodo Slovenijo v atletiki zastopali Leja Glojnarič, Iris Breganski in Tadej Enci, v Brazilijo pa bo odpotoval tudi tenisač Marino Kegl.

Maja pa bo pozornost sveta usmerjena tudi v Laško, kjer bo med 11.5. in 14.5. potekal tradicionalni Slovenia Open Thermana Laško, ki velja za največji namiznoteniški turnir na svetu za športnike invalide.

Ženska reprezentanca v odbojki sede pa bo med 18.5. in 24.5. v Hangzhou na Kitajskem Hangzhou tekmovala na svetovnem prvenstvu.

Tekma v odbojki sede, ženska reprezentanca. Foto: ParaVolley Europe
Tekma v odbojki sede, ženska reprezentanca. Foto: ParaVolley Europe

V mesecu juniju

Junija bomo navijali za paraplavalce, ki se bodo med 12. in 18.6. za kolajne borili na evropskem prvenstvu na portugalskem otoku Madeira.

Med 21.6. in 23.6. bomo stiskali pesti za paraplezalno reprezentanco na tekmi svetovnega pokala, merili se bodo v avstrijskem Innsbrucku.

Do konca junija so predvidena še tri tekmovanja, kjer bodo tekmovali tudi slovenski parašportniki in parašportnice: Severna Makedonija med 25.6. in 5.7. organizira svetovno ekipno prvenstvo v šahu slepih in slabovidnih, Finska med 27.6. in 4.7. gosti evropske paraigre mladih, košarkarji na vozičkih pa bodo na EP skupine C iskali preboj v skupino B.

Parakolesar Anej Doplihar na kolesu med vožnjo po cesti. Foto: Sportida/ZŠIS-POK
Parakolesar Anej Doplihar na kolesu med vožnjo po cesti. Foto: Sportida/ZŠIS-POK

Druga polovica 2022

Drugi del koledarskega leta s svetovnim prvenstvom začenjajo parakolesarji, ki bodo med 11. in 14. avgustom tekmovali v Kanadi, paraatleti pa med 26.8. in 4.9. na nasprotnem koncu sveta – na Japonskem.

Septembra bodo za gluhe in naglušne košarkarje v Izraelu organizirali svetovno prvenstvo v košarki 3X3.

Konec oktobra, med 28. in 30.10., bo na sporedu tudi evropsko prvenstvo v športnem paraplesu, gostitelj tekmovanja bo znan naknadno.

Štiri tekmovanja bodo v mesecu novembru: med 3.11. in 17.11. bodo Združeni Arabski Emirati v Al Ainu pripravili svetovno prvenstvo v parastrelstvu, med 6.11. in 12.11. bo v španski Granadi svetovno prvenstvo v paranamiznem tenisu, med 25. in 26. novembru pa bo Kranj gostil že 10. memorial Borisa Žukeviča. V novembru bo svoje znanje dokazovala tudi curling reprezentanca, ki odhaja na turnir v Švico.

V mesecu decembru 2022 pa bodo igralci boccie odpotovali v Brazilijo, v Riu de Janeiru bo namreč med 3. in 14.12. svetovno prvenstvo.

In še nekaj tekmovanj

V letu, ki se je komaj začelo, pa je pred parašportniki in parašportnici še nekaj drugih izzivov. Moška reprezentanca v odbojki sede bo igrala na EP B divizije, čeprav datum in lokacija izvedbe tekmovanja še nista znana, prav tako se čakajo datumi in lokacije za EP v kegljanju slepih in slabovidnih, SP v športnem ribolovu, EP v showdownu in tekmovanje v hokeju na električnih vozičkih.